VI testet nylig forsterkeren Radia A25 fra engelske Arcam. Nå er turen kommet til Arcam Radia ST5, som er en streamer og mediespiller fra samme serie.
Familiesammenhengen mellom de to produktene er tydelig. Det mest iøynefallende er den knallgule pyntestripen på hver side av kabinettet. Selve kabinettet er også karakteristisk ved å være ualminnelig solid bygget. Enheten veier 3,5 kilo, og hovedparten utgjør selvfølgelig kabinettet. Elektronikken på innsiden fyller bare en liten del av bunnplaten, og den kunne godt ha vært i en mindre enhet. Men da ville ikke streameren passe inn i et hi-fi-rack med Radia-enheter.
Arcam går opp i designen, og enkelheten kunne ikke vært større. Når Radia ST5 er avslått, er frontplaten på den lave enheten fullkommen blank. Ingen knapper, intet synlig display, selv ikke en på/av-knapp. Nå ja.
Når man slår på Radia ST5 med fjernkontrollen eller i appen, lyser et hvitt punktdisplay opp. Men bare litt. Akkurat som på A25-forsterkeren er teksten matt og lyssvak.
Arcam Radia ST5 er først og fremst en streamingmottaker, men den kan også brukes som mediespiller for lydfiler på nettverket eller på en ekstern harddisk eller USB-nøkkel.
Ettersom Arcam Radia ST5 er beregnet til streaming, er de eneste inngangene Ethernet og USB-A. Det er optisk og koaksial digitalutgang og et par RCA-kontakter til analog lyd. Den analoge utgangen er nivåregulert, så ST5 kan brukes direkte sammen med en effektforsterker eller et par aktive høyttalere.
Primitiv app
Som nettverksspiller har Arcam Radia ST5 naturligvis en app. Den rommer det vesentligste, det vil si avspilling av musikk. Man kan også endre spillerens navn i appen. Men det er alt. Hvis man er vant til å strømme musikk via HEOS, BluOS eller Sonos, er brukervennligheten og antall funksjoner mildt sagt skuffende.
Utvalget av støttede musikktjenester er ikke stort, men man finner likevel de vesentligste. Qobuz og Amazon Music støttes direkte i appen, og man kan spille musikk på Arcam ST5 ved hjelp av Tidal Connect, Roon, AirPlay og Chromecast. Spotify Connect støttes også.
Utover det kan man spille internettradio og filer fra en tilkoblet nettverksserver.
Lyden av Arcam Radia ST5
Som hi-fi-folk søker vi alltid etter den beste lyden. Og selvfølgelig bidrar en streamer som Arcam Radia ST5 også med egenlyd. Men langt ifra så mye som en forsterker eller et par høyttalere i samme prisklasse. Og det handler spesielt om lyden fra digitalomformer og analogdel.
Kobler man Radia ST5 via en av digitalutgangene, må man i beste fall opp i et veldig høyt prissjikt på det samlede anlegget for å kunne gjøre seg håp om å høre forskjell på den og en ‘bedre’ streamer.
Jeg lyttet både via analogutgangen og via digitalomformeren i en NAD C 658, som er en forforsterker med innebygd streamer. I begge tilfeller gikk signalet videre til en NAD C 298 effektforsterker, samt Radiant Acoustics Clarity 6.2-høyttalerne som jeg nettopp har testet. Det er et anlegg hvor alle komponentene har stor gjennomsiktighet, og hvor det er forholdsvis lett å høre farginger fra andre ledd.
Via den analoge utgangen har Arcam Radia ST5 en lyd som er preget av nærhet og er forholdsvis kontant. Det kler rytmisk musikk og pop ganske bra. Men gjengivelsen er ikke fullt så klar og gjennomsiktig som via digitalinngangen i NAD-en.
Det er ikke en feil, det er bare annerledes. Men den akustiske scenen er ikke fullt så dyp, og står ikke like klart tegnet når man lytter via analogutgangen. Noe man vel heller ikke med rimelighet kan forlange av et så budsjettvennlig alternativ hi-fi som ST5 er.
Konkurrenter
Arcam Radia ST5 er en enkel løsning for å utvide det eksisterende stereoanlegget med moderne strømmemuligheter. Men det er i det siste kommet mange konkurrenter til veldig konkurransedyktige priser. WiiM Ultra er et av de beste eksemplene. Den har en fantastisk lyd, innebygd touchskjerm, og kan til og med fungere som phono-trinn. Til under halvparten av prisen på Arcam-en.
Skal det være et hi-fi-apparat i full bredde, er Denon DNP-200NE noe av det beste vi har hørt til en ikke-vanvittig pris.
Konklusjon
Arcam Radia ST5 er en ganske nydelig og funksjonell streamingmottaker og nettverksspiller i en byggekvalitet som er solid nok til laboratorieutstyr. Hvis du har forelsket deg i Radia-seriens stylede minimalisme, vil ST5 være en fin match til for eksempel Radia A25-forsterkeren. Lydmessig klarer den seg utmerket, selv om den med fordel kunne kombineres med en virkelig god DAC. Appen er primitiv, men fungerer likevel.
Når det er sagt, møter Radia ST5 særdeles hard konkurranse fra nyere kompakte strømmemottakere som spesielt WiiM Ultra, hvor man reelt sett får det dobbelte til halve prisen.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser