TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Netgear Orbi 970 (RBE973SB)

Topp moderne Wi-Fi 7 mesh-system til store hjem

Netgear Orbi 970 er skreddersydd til de mest krevende hjemmene, og tilbyr en imponerende hastighet og dekning som kan håndtere selv de mest dataintensive oppgavene.

Skrevet av / 27.09.24 - 09:10
Netgear Orbi 970 (RBE973SB)

Home mener

  • Lynraskt internett, fremragende dekning, trådløs backhaul.
  • Vanvittig høy pris, ekstra sikkerhetspakke krever abonnement.

Mikael Hansen

Netgear Orbi 970 er et Wi-Fi 7 mesh-system som er skreddersydd for veldig store hjem med mange oppkoblede enheter. Systemet består av en router og to satellitter som til sammen kan håndtere opptil 27 Gbit/s og dekke et område på opptil 800 m². Dette er i øyeblikket en av de raskeste og mest avanserte løsningene på markedet, men det kommer også med en høy pris. Med en samlet pris tett på 28 500 kroner krever det en betydelig investering, men belønningen er også deretter – lynrask og stabil nettverksdekning som kan håndtere selv de mest dataintensive oppgavene i hjemmet.

Design med eleganse og funksjonalitet

Netgear Orbi 970 har en moderne minimalistisk design som passer inn i de fleste hjem. Den slanke, sylinderformede konstruksjonen gjør enhetene både stilrene og diskré, selv om de er vesentlig større enn tradisjonelle routere.

Settet fås i både hvitt og sort; vår testmodell var den sorte varianten. Selv om enhetene tar en del plass, kan de plasseres synlig uten å være dominerende. LED-lyset i bunnen av enhetene gir en subtil visuell indikasjon på nettverkets status, uten å være forstyrrende. Den ergonomiske designen er optimert til den beste antenneplasseringen, noe som forbedrer den trådløse dekningen i hele huset.

På baksiden av både routeren og satellittene finner man et omfattende utvalg av porter, inkludert 10 Gbit/s-porter, som gjør det mulig å koble til både kablede og eksterne enheter som NAS-servere. Systemet inkluderer også et dedikert backhaul-bånd som sikrer stabilitet mellom router og satellitter. Med avanserte funksjoner som 4×4 MU-MIMO, 320 MHz-kanaler og 10 Gbit/s LAN- og WAN-porter er Orbi 970 optimert til å imøtekomme fremtidens krav til hastighet og nettverk.

Slik ser routeren ut bakfra. (Foto: Mikael Hansen)

Enkelt oppsett via appen

Installasjonen av Orbi 970 foregår via en brukervennlig app, og prosessen er forholdsvis enkel. Appen guider deg trinn-for-trinn gjennom oppsettet så du raskt får systemet opp å kjøre.

Annonse

Selv om det naturligvis er mulig å logge inn via en browser, er de viktigste funksjonene også lettest tilgjengelige gjennom appen. Her får du en god oversikt av tilkoblede enheter, muligheten for å opprette et gjestenettverk, prioritere båndbredde til spesifikke enheter og overvåke nettverkshastigheter. Til hjem med mange smarte enheter tilbyr Orbi 970 dedikerte nettverk til IoT-enheter, noe som reduserer belastningen på hovednettverket og sikrer stabil forbindelse. Det er ganske smart.

Netgears app er oversiktlig og bør kunne betjenes av hele familien – unntatt de minste. (Screenshot)

Dessverre mangler muligheten for å dele opp nettverket etter frekvensbånd (2.4 GHz, 5 GHz og 6 GHz), noe mange sikkert vil savne. Til gjengjeld sikrer systemets dedikerte backhaul-bånd og mesh-teknologi automatisk justering av nettverksprestasjonen for å oppnå optimal ytelse.

Hastigheten til Orbi fra Parknet er helt på topp. (Screenshot)

Avanserte funksjoner og ekstra sikkerhet

For mer avanserte innstillinger kan du benytte nettgrensesnittet. En slik funksjon er støtten av OpenVPN, som gjør det mulig for brukere å opprette forbindelse til hjemmenettverket mens de er på farten. Det betyr at du kan styre nettverksenheter og få adgang til norsk TV eller strømmetjenester, selv når du befinner deg utenfor EU. OpenVPN fungerer på tvers av Windows, macOS, Linux, Android og iOS.

Orbi 970 har naturligvis også en ekstra sikkerhetsløsning til nettverket, kalt Netgear Armor, som leveres gjennom et samarbeid med Bitdefender. De første 30 dagene er gratis, men etter dette må du bla opp hvis du vil ha enhetene dine beskyttet mot virus og malware direkte gjennom routeren. Personlig er det ikke noe jeg trenger og vil betale ekstra for. Og i denne prisklassen burde det uansett ha vært gratis i mer enn 30 dager.

Raske, men svingende resultater

Selv om Orbi 970 leverte høye hastigheter i hele leiligheten, svingte resultatene av hastighetsmålingene mer enn vi så hos TP-Link. Kjøkkenet er som alltid det svakeste punktet, men likevel nådde min Macbook en nedlastingshastighet på 844 Mbit/s, mens jeg bare kunne få den opp på 620 i soverommet, som er tettest på routeren.

Resultatene fra min iPhone forvirret også mer enn de dro nytte av, da målingene var noenlunde like i soverommet og på kjøkkenet, mens stuen var raskere i både opp- og nedlasting. Ingen av disse enhetene er som nevnt Wi-Fi 7-kompatible, så det skulle bli interessant å se hvordan Motorola Razr 50 Ultra og Galaxy Book 4 Edge ville klare seg. Resultatene taler for seg selv. I hver ende av leiligheten, kjøkkenet og soverommet, klarte Samsungs bærbare å score godt 800 Mbit/s opp og ned, mens Motorolas nyeste klapptelefon imponerte med over 900 Mbit/s i soverommet, tettest på routeren. Hastigheten falt betraktelig i stuen og kjøkkenet, og var tettere på 600 Mbit/s opp og ned.

Hva kan man så konkludere utfra det? Jo, hastighetsmålinger er generelt vanskelige å bli kloke på, og kan være ganske uforutsigbare. Fordi routeren selv kan stå og skifte mellom frekvensbåndene, kan det samtidig være vanskelig å vite akkurat hvilket bånd enheten er koblet til på et gitt tidspunkt – med mindre man går inn i appen og sjekker hele tiden. Noe tyder imidlertid likevel på at Orbi er hardere rammet av betongveggene, noe som påvirker hastigheten ute i hjørnene av leiligheten.

Med Samsung Galaxy Book4 Edge

Galaxy Book 4 Edge - Orbi - Bedroom Galaxy Book 4 Edge - Orbi - Kitchen Galaxy Book 4 Edge - Orbi - Livingroom
<
>

 

Med iPhone 14 Pro

Iphone 14 Pro - Orbi - Bedroom Iphone 14 Pro - Orbi - Kitchen Iphone 14 Pro - Orbi - Livingroom
<
>

 

Med Apple MacBook Air

Macbook Air - Orbi - Bedroom Macbook Air - Orbi - Kitchen Macbook Air - Orbi - Livingroom
<
>

 

Med Motorola Razr 50 Ultra

Razer 50 Ultra - Orbi - Bedroom Razer 50 Ultra - Orbi - Kitchen Razer 50 Ultra - Orbi - Livingroom
<
>

Konklusjon

Netgear Orbi 970 representerer akkurat nå toppen innenfor avansert Wi-Fi 7-teknologi og er en god løsning for de som ønsker det absolutt beste innenfor mesh-nettverk. Med sin høye hastighet, brede dekning og fremtidssikrede funksjoner er Orbi 970 ideell til store hjem med mange enheter og datatunge aktiviteter. Systemet er designet til å håndtere selv de mest krevende oppgavene uten forsinkelser, og er forberedt på fremtidens krav til trådløs nettverksforbindelse.

Når det er sagt, skal vi også forholde oss til prisen, og den er skyhøy! Har man derfor ikke et hus på flere hundre kvadratmeter og en stor pengesekk, kan man med fordel se til billigere alternativer som TP-Link Deco BE85 eller Asus ROG Rapture, som tilbyr lignende avanserte funksjoner til en lavere pris. Selv om Orbi 970 er et topplekkert mesh-produkt, er det nok litt overkill i norsk kontekst, men søker du den ultimate yteevnen og en fremtidssikker løsning, er det også en investering som vil gi fremragende resultater i mange år.

Karakter
Netgear Orbi 970 (RBE973SB)
High End

Også i denne testen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

Scroll to Top