TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Creative SoundBlasterX Katana V2X

Til gamere som ikke ønsker headset

Creative Katana V2X er en billig lydplanke med slank subwoofer, for deg med liten stue eller oppholdsrom. Den er egentlig ment for gaming, men gjør også jobben på film.

Skrevet av / 30.09.24 - 09:00
Creative SoundBlasterX Katana V2X

Lyd & Bilde mener

  • Fyldig lyd, bedre enn et par billige PC-høyttalere. Subwooferen hekter seg godt til lydplanken lydmessig. Tøffere lyd enn fra TV. Tydelig display.
  • Mangler luft i toppen, ulne dialoger, og musikk engasjerer ikke skikkelig. Ingen støtte for DTS eller immersive-formater som Dolby Atmos.

Geir Gråbein Nordby

Creative, oppfinneren av selveste SoundBlaster-lydkortet på 1990-tallet, har med SoundBlasterX Katana V2X tatt steget inn i lydplankemarkedet. Den er først og fremst gaming-fokusert, med valgfritt RGB-lys i bunnen og med lydmoduser ment å gjøre spillopplevelsen mer engasjerende. Men det er funksjoner som også burde funke til TV-bruk, og vårt håp er at man får mer for pengene med denne.

Creative Soundblaster Katana V2 drivers
Foto: Creative

Design og funksjoner

Katana V2X er svært kompakt, og passer fint under mindre TV-er eller gaming-monitorer. Den slanke subwooferen er av kablet type, og den er dessuten passiv.

Tilkoblingsmulighetene inkluderer HDMI ARC, optisk digitalinngang, 3,5mm analog inngang og Bluetooth. I tillegg har den en USB-C-inngang som tar over som lydkort til PC-bruk. Sånt liker vi! At den mangler Wi-Fi og strømmetjenester deler den med flere av konkurrentene, og skal vi være ærlige, er ikke forventningene til musikalske krumspring skyhøye i denne prisklassen. En Bluetooth-tilkobling er derfor fornuftig, etter vår mening.

Brukervennlighet

Oppsettet er enkelt, og det store displayet er lett å tyde selv langt unna lydplanken. Vi foretrekker dette fremfor små prikker av noen lysdioder som liksom skal fortelle oss noe. SoundBlaster Connect-appen gir gode muligheter for tilpasning av lyden, inkludert EQ-innstillinger og effekter.

Les også Creative SXFI Carrier: Atmos-lydplanke overrasker Creative har laget sin første virkelig gode lydplanke for TV og film, nemlig SXFI Carrier.

Lyden av Katana V2X

Vi har tidligere testet Katana V2X til gaming, som den fungerer overraskende godt til. Ikke det største lydbildet, men det durer bra i bassen der vi trykker klampen i bånn i vår Bugatti Chiron i Forza Horizon 5.

Annonse

På film og TV-serier leverer Katana V2X også en akseptabel ytelse. Dolby Digital 5.1 gir en moderat surroundeffekt, men både Denon DHT-S218 og JBL Bar 300 har et større lydbilde. Men Creatives subwoofer bringer ekstra dybde og kraft til festen, og det er helt klart mer trøkk og punch her under actionsekvenser.

Dialogene er fyldige nok, men vi kunne gjerne ønske oss mer luft i toppen. Det kan låte litt ullent og innestengt til tider.

Musikkgjengivelsen er helt ok, men det er en utfordring å få en god nok balanse mellom subwooferen og lydplanken. I appen får du tilgang til en hel bråte med EQ-valg, hvor Music-modusen er den som engasjerer mest. Denne gjør mellomtonen litt slankere, og diskanten mer energisk. Som igjen gjør lyden klarere.

Creative Katana V2X SPREAD 2
Foto: Creative

Konklusjon

Creative SoundBlasterX Katana V2X er primært en gaming-lydplanke, og i den rollen fungerer den utmerket. Den leverer god lyd for spill, har kule RGB-effekter, og subwooferen gir et solid bassgrunnlag. For TV og film er ytelsen akseptabel, men ikke eksepsjonell.

Hvis du hovedsakelig er ute etter en lydplanke for gaming, eller en som kan doble som både gaming- og TV-lyd i et mindre rom, er Katana V2X et solid valg. For de som primært ser etter en dedikert TV-lydplanke, finnes det alternativer som gir en mer omfattende hjemmekinoopplevelse. Likevel, til prisen er dette et interessant alternativ for den som vil ha litt av begge verdener.

Karakter
Creative SoundBlasterX Katana V2X
Basic

Også i denne testen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Scroll to Top