TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: 6 basic lydplanker høsten 2024

Billige lydplanker for alle - hvilken er best?

Vi har testet seks lydplanker som ikke tømmer kontoen – klarer noen å vippe Sonos av tronen?

Skrevet av / 30.09.24 - 09:00
6 basic lydplanker høsten 2024
Geir Nordby & Audun Hage

Produkter i denne test

Det har nesten blitt en klisjé, men det er en grunn til at markedet for bedre TV-lyd er stort: den innebygde lyden i en TV suger. Vi skal være forsiktige med å fortsatt påstå at lyden i en flat TV i dag er noe dårligere enn i de gamle bilderør-TV-ene, for tross alt gir det mye større arealet på en 65-75-tommer plass til flere høyttalerelementer enn en gammel 32-tommers tjukkas-TV.

Flere TV-produsenter jobber dessuten litt ekstra med lydgjengivelsen, spesielt med tanke på å gi et større lydbilde enn man kunne tro var mulig fra en begrenset flate på veggen. Likevel. Spesielt engasjerende blir det ikke, og langt fra hi-fi. Her kommer lydplankene inn!

Spar på kronene, ikke lyden

Lydplankene er den enkleste og billigste måten å oppgradere TV-lyden på, og noen av dem kan også gjøre det brukbart på musikk. Det kommer an på hvor man legger kompromissene – for, ja, også lydplanker er et kompromiss sammenlignet med et stereoanlegg.

Fordelene med en lydplanke er at dialogene kommer presist fra sentrum, og illusjonen av surroundlyd er enklere å skape når ingeniørene vet nøyaktig avstand mellom høyttalerne. Det er nemlig en viktig forutsetning.

I denne gruppetesten av seks lydplanker vil vi finne ut om det finnes gull i basic-klassen som kan løfte film- og TV-opplevelsene til nye høyder, og om de i tillegg fikser musikk godt nok, er det en fin bonus. Vi ønsker oss stor og klar filmlyd med tydelig stemmegjengivelse, som bygger opp under handlingen.

Annonse
(Foto: Amund S. Hammeren)

Med eller uten subwoofer?

Bass som både høres og føles når det går hardt for seg på skjermen er en viktig del av filmlyden. En separat subwoofer er ofte den beste løsningen, men dette koster både ekstra penger og gulvplass.

Av samme grunn er det ikke alle lydplankene i denne testen som har separat basshøyttaler i det hele tatt. Noen har i stedet brukt hele budsjettet på det viktige stemmeregisteret, og selv om noen av dem kan oppgraderes med en subwoofer om budsjettet og behovet skulle melde seg, gjelder det ikke for alle.

Minstekravet er at lydplankene skal være en soleklar oppgradering av TV-lyd, med stort lydbilde og tydelige dialoger. De beste kan fylle rommet på en helt annen måte, med større lydtrykk og et langt bedre inntrykk av surroundlyd.

Hva med Dolby Atmos?

Man kan kanskje tenke seg at Dolby Atmos er det første man gir avkall på når man skal bruke mest mulig budsjett på lydkvalitet og ikke kvantitet. Men sannheten er at produsentene også i denne klassen har sett viktighetene av dette tredimensjonale og altomsluttende lydformatet, og det er faktisk bare én lydplanke som ikke støtter det. Nemlig gaming-lydplanken fra Creative. Ironisk nok også den eneste i denne testen med separate, toppmonterte høyttalere.

Hvem kan slå Sonos?

Her skal fem lydplanker få utfordre den populære Sonos Beam i sin hittil siste versjon. Med noe forskjellige prispunkter og funksjoner blir det spennende å se hvordan de presterer i ulike situasjoner. Blir det lydplanken med mest bass som stikker av med seieren, eller er det andre kvalifikasjoner som veier tyngre?

JBL Bar 300

Slank fornøyelse fra JBL

Bar 300 leverer et stort og imponerende bredt, lydbilde, men vi vet at JBL kan lage enda fetere lyd enn dette.

JBL Bar 300 gir et imponerende bredt lydbilde med god surroundfølelse og tydelig stemmegjengivelse. samtidig som dialogene er krispe og klare.
Bar 300 må klare seg uten medfølgende subwoofer, og har ikke all verdens bass på egen hånd. Det maksimale lydtrykket er dessuten noe begrenset.
Les hele testen

Philips TAB6309/10

Slank surround-duo fra Philips

Fra Philips kommer en superkompakt lydplanke og liten subwoofer med overraskende stor lyd.

Philips TAB6309 er liten av størrelse, men kvitterer med et overraskende stort lydbilde og fyldig bass.
Det maksimale lydtrykket er naturlig nok noe begrenset, og bassen går ikke superdypt. Derfor blir dette et oppsett mest egnet for mindre rom og TV-skjermer.
Les hele testen

Samsung HW-B660D

Glimrende filmlyd til fornuftig pris

Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.

Samsung HW-B660D leverer et stort og overbevisende lydbilde med masse detaljer og høy underholdningsfaktor.
Samsung-planken har ikke like overbevisende surroundlyd som de aller beste, og må klare seg uten innebygd Wi-Fi.
Les hele testen

Denon DHT-S218

Godt budsjettvalg fra Denon

Denon DHT-S218 overrasker med god lyd i et kompakt format.

God og klar dialog. Imponerende bass til størrelsen. Enkel å sette opp og bruke. Konkurransedyktig pris.
Mangler Wi-Fi og strømmetjenester. Ingen Dolby Atmos. Begrenset stereobilde. Vanskelig å lese indikatorer. Litt anstrengt ved høyt volum.
Les hele testen

Creative SoundBlasterX Katana V2X

Til gamere som ikke ønsker headset

Creative Katana V2X er en billig lydplanke med slank subwoofer, for deg med liten stue eller oppholdsrom. Den er egentlig ment for gaming, men gjør også jobben på film.

Fyldig lyd, bedre enn et par billige PC-høyttalere. Subwooferen hekter seg godt til lydplanken lydmessig. Tøffere lyd enn fra TV. Tydelig display.
Mangler luft i toppen, ulne dialoger, og musikk engasjerer ikke skikkelig. Ingen støtte for DTS eller immersive-formater som Dolby Atmos.
Les hele testen

Sonos Beam (Gen 2)

Nesten uovervinnelig

Forspranget er kanskje mindre enn noensinne, men etter tre år på markedet ligger Sonos Beam (Gen 2) fortsatt foran sine konkurrenter.

Klar, naturlig lyd. Dolby Atmos gir økt inntrykk av storhet. Fordelene av Sonos' multiromssystem. Kan bygges ut med trådløse bakhøyttalere og subwoofer.
Mangler litt kraft helt på egenhånd. Selv med den minste trådløse subwooferen blir prisøkningen solid. Mangler dedikerte topphøyttalere for Atmos.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Scroll to Top