TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Bar 300

Slank fornøyelse fra JBL

Bar 300 leverer et stort og imponerende bredt, lydbilde, men vi vet at JBL kan lage enda fetere lyd enn dette.

Av / 30.09.24 - 09:00
JBL Bar 300

Lyd & Bilde mener

  • JBL Bar 300 gir et imponerende bredt lydbilde med god surroundfølelse og tydelig stemmegjengivelse. samtidig som dialogene er krispe og klare.
  • Bar 300 må klare seg uten medfølgende subwoofer, og har ikke all verdens bass på egen hånd. Det maksimale lydtrykket er dessuten noe begrenset.

JBL er et kjent merkenavn innen både proff og personlig lyd, ikke minst når det kommer til lydplanker, hvor den amerikanske produsenten har imponert oss ved flere anledninger. Nå har turen kommet til Bar 300 som er en av aller minste i JBL-flokken. JBL Bar 300 1

JBL Bar 300: Design og funksjoner

Lydplanken fra JBL har en enkel, men stilren design i koksgrå plast som ikke stikker seg for mye ut på TV-benken. Byggekvaliteten virker imidlertid solid og gir et greit kvalitetsinntrykk. Den har også en stor og tydelig tegnrute som forteller status om inngang og lydnivå.

Bar 300 støtter Dolby Atmos, men i likhet med de andre test-deltakerne dreier seg om den «virtuelle» varianten uten dedikerte høydekanaler på toppen av lydplanken. Her er det heller ingen medfølgende subwoofer, så JBL-planken må sørge for tilstrekkelig bass på egen hånd.

Dessverre er det heller ikke mulighet til å koble til noen subwoofer senere – slik bl.a. Sonos og Denon tilbyr – så man må nøye seg med det lydplanken kan levere. Men Bar 300 har i det minste HDMI eARC for tilkobling til TV, og støtter trådløs strømming via både Wi-Fi, Airplay, Chromecast Bluetooth, med en dedikert app for styring og innstillinger, samt innebygd romkorreksjon.

JBL Bar 300 2

Annonse

Lyden av JBL Bar 300

JBL har tidligere vist at de er dyktige til å få mye lyd ut av små konstruksjoner. Dette erfarte vi også raskt med Bar 300. Den lille lydplanken klarer å skape et imponerende bredt lydbilde som går langt utenfor de fysiske målene på planken. Man kunne nesten tro at det sto et par ekstra fronthøyttalere på hver sin side av TV-skjermen.

En annen positiv fordel er at lyden gir inntrykk av å flytte på seg. Når objekter som for eksempel et helikopter eller en Formel 1-bil ljomer forbi på skjermen, får vi også en fornemmelse av at lyden beveger seg rundt omkring oss. Samtidig er dialogene klare og tydelige. Slik sett kan JBL-planken minne mye om Sonos Beam.

Det vi savner, spesielt når resten av lyden er av så god kvalitet – er enda mer bass. For selv om Bar 300 lager grei fylde på egen hånd, merkes det at den savner ordentlig trykk i de laveste oktavene. Det svinger ikke skikkelig av LFE-effekter som eksplosjoner eller jordskjelv.

Vi legger også merke til at dynamikken blir noe begrenset. JBL har lagt inn en slags «limiter» på lydstyrken som gjør at vi relativt raskt når det maksimale volumet den kan spille. Det er trolig gjort for å unngå forvrengning, men gjør også at Bar 300 sliter litt med å fylle rommet med tilstrekkelig lyd og dynamikk.

JBL Bar 300 gjør også fin jobb med musikk, med god klarhet i stemmer og rytmer, men også her kan vi høre begrensningene i lydstyrke. Bar 300 passer derfor best til deg som har et mindre lytterom, og helst vil unngå å plage naboen med pumpende rytmer og jordskjelv-bass.

Konklusjon

JBL Bar 300 havner litt mellom to stoler i denne testen: På den ene siden leverer denne lydplanken imponerende lyd for sin størrelse, med et overraskende bredt og omsvøpende surround-lydbilde. Utfordringen er at dette også skaper forventninger til en dyp og engasjerende bassgjengivelse – men her opplever vi at Bar 300 kommer litt til kort mot konkurrenter som Sonos og Samsung, men også til større JBL-modeller vi har erfaring med. For små rom og «siviliserte» surround-oppsett er Bar 300 et bra valg, men for oss som digger bass, er nok storebroren JBL Bar 500 med ekstra subwoofer et bedre alternativ.

Karakter
JBL Bar 300
Basic

Også i denne testen:

Sonos Beam (Gen 2)

Nesten uovervinnelig

Forspranget er kanskje mindre enn noensinne, men etter tre år på markedet ligger Sonos Beam (Gen 2) fortsatt foran sine konkurrenter.

Klar, naturlig lyd. Dolby Atmos gir økt inntrykk av storhet. Fordelene av Sonos' multiromssystem. Kan bygges ut med trådløse bakhøyttalere og subwoofer.
Mangler litt kraft helt på egenhånd. Selv med den minste trådløse subwooferen blir prisøkningen solid. Mangler dedikerte topphøyttalere for Atmos.
Les hele testen

Philips TAB6309/10

Slank surround-duo fra Philips

Fra Philips kommer en superkompakt lydplanke og liten subwoofer med overraskende stor lyd.

Philips TAB6309 er liten av størrelse, men kvitterer med et overraskende stort lydbilde og fyldig bass.
Det maksimale lydtrykket er naturlig nok noe begrenset, og bassen går ikke superdypt. Derfor blir dette et oppsett mest egnet for mindre rom og TV-skjermer.
Les hele testen

Samsung HW-B660D

Glimrende filmlyd til fornuftig pris

Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.

Samsung HW-B660D leverer et stort og overbevisende lydbilde med masse detaljer og høy underholdningsfaktor.
Samsung-planken har ikke like overbevisende surroundlyd som de aller beste, og må klare seg uten innebygd Wi-Fi.
Les hele testen

Denon DHT-S218

Godt budsjettvalg fra Denon

Denon DHT-S218 overrasker med god lyd i et kompakt format.

God og klar dialog. Imponerende bass til størrelsen. Enkel å sette opp og bruke. Konkurransedyktig pris.
Mangler Wi-Fi og strømmetjenester. Begrenset stereobilde. Vanskelig å lese indikatorer. Litt anstrengt ved høyt volum.
Les hele testen

Creative SoundBlasterX Katana V2X

Til gamere som ikke ønsker headset

Creative Katana V2X er en billig lydplanke med slank subwoofer, for deg med liten stue eller oppholdsrom. Den er egentlig ment for gaming, men gjør også jobben på film.

Fyldig lyd, bedre enn et par billige PC-høyttalere. Subwooferen hekter seg godt til lydplanken lydmessig. Tøffere lyd enn fra TV. Tydelig display.
Mangler luft i toppen, ulne dialoger, og musikk engasjerer ikke skikkelig. Ingen støtte for DTS eller immersive-formater som Dolby Atmos.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat