TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Pixel 9 Pro Fold

Brettbar Pixel overbeviser nesten

Google Pixel 9 Pro Fold gjør god bruk av det brettbare formatet, men er ikke uten svakheter.

Av / 25.09.24 - 09:00
Google Pixel 9 Pro Fold

Home mener

  • Slank og bred i sammenbrettet tilstand så den også lett kan brukes som normal mobil. Begge skjermene er knivskarpe og lyssterke. Utmerket kamera, og både kamera og mobil som helhet nyter godt av Googles AI-funksjoner.
  • Kameraet buler ut på baksiden, så mobilen vipper når den ligger på et bord i utbrettet tilstand. Den brettbare skjermen er ikke alltid responsiv. Lyden fra de innebygde høyttalere er en tynn kop te, og batteritiden er dårlig.

For første gang har Google lansert en brettbar mobil på det norske markedet. Google Pixel 9 Pro Fold skal dermed konkurrere med modeller som Samsung Galaxy Z Fold 6, OnePlus Open og Honor Magic V3, som alle har til felles at de koster mer enn de fleste bærbare pc-er.

Vi har allerede testet Google Pixel 9 og Pixel 9 Pro XL, og når det gjelder de viktigste spesifikasjonene (inkludert Googles egen Tensor G4-prosessor) og funksjonalitet, er Pixel 9 Pro Fold svært tett på de to andre modellene – og nærmest identisk med Pixel 9 Pro XL.

Google Pixel 9 Pro Fold
Det er ikke plass til så mye som et papirark mellom de to skjermene når mobilen er brettet sammen. (Foto: Peter Gotschalk)

Derfor fokuserer vi i denne testen på det som skiller Pixel 9 Pro Fold fra de andre Pixel-mobilene.

Utseende og konstruksjon

Det spesielle ved Pixel 9 Pro Fold er naturligvis det brettbare format, og her minner Google-mobilen mer om OnePlus Open enn om Samsung Galaxy Z Fold 6. Der Samsung-mobilen er relativt smal og høy i sammenbrettet tilstand, er Google Pixel 9 Pro Fold bredere og litt lavere. Da den samtidig bare er 10,5 mm tynn når den er sammenbrettet, oppleves Pixel 9 Pro Fold denne tilstanden faktisk som en helt vanlig mobil i et normalt format. Og så kan man brette den ut og få noe som ligner en nettbrett-opplevelse på den brettbare skjermen.

Der er ikke plass til så mye som et papirark mellom de to skjermene når mobilen er brettet sammen, og både bakside og frontskjerm er beskyttet av Gorilla Glass Victus 2, og Pixel 9 Pro Fold er IPX8-sertifisert. Den er med andre ord vanntett, mens det brettbare formatet betyr at den ikke er beskyttet mot støv og lignende.

Annonse

Google Pixel 9 Pro Fold fås i to farger, porcelain og obsidian, og de er begge heldigvis av den matte typen som ikke samler på fingeravtrykk. På baksiden sitter kameramodulen, som dessverre er ganske markant. Det ser lekkert ut, men den stikker også så mye ut fra baksiden at mobilen vipper når den ligger på bordet med kameraet ned, noe som er spesielt irriterende når man vil bruke den store skjermen.

Google Pixel 9 Pro Fold
Google Pixel 9 Pro Fold fås i to farger, porcelain og obsidian (som på bildet), og de er begge heldigvis av den matte typen som ikke samler på fingeravtrykk. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og lyd

Som alle andre brettbare mobiler har Pixel 9 Pro Fold to skjermer. En frontskjerm som brukes til å betjene mobilen når den er brettet sammen, og så den brettbare skjermen som gir mulighet til multitasking samt vesentlig mer omfattende interaksjon med blant annet gaming og video. Altså tett på en nettbrett-opplevelse som nevnt ovenfor.

Et av våre vesentligste kritikkpunkter mot Googles største konkurrent på markedet for brettbare mobiler, Samsung Galaxy Z Fold, har alltid vært Samsung-mobilens frontskjerm. Selv om det er blitt bedre med årene, har den alltid vært veldig smal. Den nyeste versjonen, Z Fold 6, er utstyrt med en frontskjerm i 22:9-format, og det betyr i praksis at det ikke føles som en vanlig mobilopplevelse å bruke mobilen i sammenbrettet tilstand.

Google Pixel 9 Pro Fold
Google Pixel 9 Pro Fold er langt mer opplagt å bruke som en helt vanlig mobil det meste av tiden. (Foto: Peter Gotschalk)

Google Pixel 9 Pro Fold er en annen historie. Frontskjermen på 6,3” (2424 x 1080 piksler) er i 20:9-format, noe som er et ofte forekommende ‘aspect ratio’ for mobiler – for eksempel Google Pixel 8a som kom på markedet i vår – og dermed imøtekommer Pixel 9 Pro Fold en vesentlig utfordring ved brettbare mobiler. Nemlig at det er vanskelig og tidkrevende hele tiden å skulle åpne den brettbare enheten og brette den sammen igjen. Det slipper man med Pixel 9 Pro Fold, som er langt mer opplagt å bruke som en helt vanlig mobil det meste av tiden. Altså kan man nøye seg med å åpne den brettbare skjermen når det gir mening, og ved daglig bruk betyr det i praksis at man har langt større fleksibilitet enn med Samsungs brettbare mobil.

Begge skjermene er spesielt lyssterke (maksimal lysstyrke er 2700 nit!) og byr på en oppdateringshastighet på opptil 120 Hz. Den brettbare skjermen har en ganske synlig fold, men det kjemper alle produsentene med, og folden er hverken mer eller mindre synlig enn på konkurrerende brettbare mobiler. Bildekvaliteten på begge skjermene er fremragende, og skjermbildet fremstår skarpt og fargerikt. Dessverre opplevde vi av og til at den brettbare skjermen ikke var så responsiv som man kunne ønske seg. Både i spill og i diverse apper trykker man en sjelden gang forgjeves på skjermen, og det bør ikke være tilfellet i denne høye prisklassen.

Google Pixel 9 Pro Fold
Det brede formatet gjør seg også gjeldende når Pixel 9 Pro Fold er brettet ut, for eksempel ved multitasking når man har åpnet to appvinduer side om side. (Foto: Peter Gotschalk)

Lydopplevelsen er ikke overveldende. Selv om Google Pixel 9 Pro Fold er utstyrt med innebygde stereohøyttalere, får man en ganske tynn lyd fra mobilen når man ser video eller spiller spill. Med andre ord har man bruk for et par gode hodetelefoner eller ørepropper hvis man vil ha den maksimale medieopplevelsen ut av Pixel 9 Pro Fold.

Kamera

Du må lese de to førnevnte testene av Pixel 9 og Pixel 9 Pro XL for å få mer informasjon om Pixel-kameraets mange AI-baserte muligheter for redigering og bildebehandling. Alt dette er felles for de mange modellene i Pixel 9-serien.

Google Pixel 9 Pro Fold
Kameramodulen ser lekker ut, men stikker også så mye ut fra baksiden at mobilen vipper når den ligger på bordet med kameraet ned. (Foto: Peter Gotschalk)

Brukere som har valgt den brettbare modellen, må imidlertid nøye seg med en litt dårligere kamerabestykning sammenlignet med resten av serien. Pixel 9 Pro Fold leveres med 48 megapiksler vidvinkel kamera (de andre modellene har 50 megapiksler), 10,5 megapiksler ultravidvinkel (de andre kommer med 48 megapiksler) samt 10,8 megapiksler telefotolinse med 5x optisk zoom (Pixel 9 Pro XL er utstyrt med en 48 megapiksler periskoptelelinse).

Helt så knallgode bilder som de andre Pixel-modellene kan prestere, klarer Pixel 9 Pro Fold altså ikke, men når det er sagt, vil de færreste brukere ha grunn til å klage på kameraet i den brettbare mobilen. Bildene blir generelt gode og skarpe, uansett om man zoomer inn, bruker ultravidvinkellinsen eller tar standardbilder med det 48 megapiksel store vidvinkelobjektivet. HDR-teknologien er velutviklet og har normalt ikke de store problemene med å balansere lyse og mørke områder. Man kan også med fordel bruke det primære kameraet til å ta selvportretter.

Google Pixel 9 Pro Fold
Hvis man skal fotografere små barn og barnlige sjeler, kan man velge funksjonen ‘Se her’ som bruker frontskjermen til å vise morsomme animasjoner som skal få modellen til å smile og le. (Foto: Peter Gotschalk)

Som så mange andre brettbare mobiler lar Pixel 9 Pro Fold deg bruke frontskjermen som kamerasøker, så du kan komponere bildet og plassere deg selv helt riktig foran linsen. Og hvis du skal fotografere små barn og barnlige sjeler, kan du velge funksjonen ‘Se her’, som bruker frontskjermen til å vise morsomme animasjoner som skal få modellen til at smile og le. Det er en morsom idé vi ikke har sett før.

Funksjoner og ytelse

Når det angår prosessoren, AI-funksjonene og lignende, er Google Pixel 9 Pro Fold som nevnt innledningsvis praktisk talt identisk med de øvrige modellene i Pixel 9-serien, spesielt Pixel 9 Pro XL. Det er imidlertid én ganske vesentlig forskjell som dessverre ikke taler til den brettbare modellens fordel, nemlig batteriet.

Selvportrett kan man ta med det primære kameraet. Frontskjermen kan brukes som søker, noe som gjør det lettere å komponere det perfekte bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er på 4650 mAh, mens Pixel 9 Pro XL kan skryte av 5060 mAh. Selv den vanlige Pixel 9 har med 4700 mAh litt mer batterikapasitet enn Pixel 9 Pro Fold, og begge modellene klarer seg langt bedre i Benchmark-testene når vi måler batteritiden. Googles brettbare mobil kan klare 4 timer og 31 minutter når vi straffer den med uavbrutte strømkrevende oppgaver med skjermen på full lysstyrke, og det er 25 til 30 prosent mindre enn de øvrige Pixel-modellene. Det er for øvrig også et markant dårligere resultat enn konkurrenten fra Samsung presterer (6 timer og 20 minutter).

GooglePixel9ProFold_galleri1 GooglePixel9ProFold_galleri2 GooglePixel9ProFold_galleri3 GooglePixel9ProFold_galleri4
<
>
Det samme motivet ved Oslofjorden fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 2x zoom og 5x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det gir selvfølgelig god mening at en brettbar mobil bruker mye strøm, spesielt hvis man bruker den større brettbare skjermen mye og ofte, men Samsungs mobil har et mindre batteri og like store skjermer som Pixel 9 Pro Fold, så det er mer sannsynlig at Googles Tensor G4-prosessor er årsaken til miseren. Den er helt åpenbart ikke like effektiv som de neste Snapdragon-chipene fra Qualcomm, noe man er nødt til å ta høyde for hvis man vurderer et kjøp av Google Pixel 9 Pro Fold.

Konklusjon

For fans av brettbare mobiler er Google Pixel 9 Pro Fold det nærmeste man kan komme en helt ren Android-opplevelse samt de forskjellige AI-funksjonene som Google tilbyr som en del av Pixel-pakken.

Kameraet tar gode bilder, selv ved vanskelige lysforhold med mye kontrast og motlys. (Foto: Peter Gotschalk)

Sammenlignet med andre brettbare mobiler på markedet, ikke minst den nærmeste konkurrenten fra Samsung, tilbyr Pixel 9 Pro Fold et bredere fysisk format og dermed en bredere frontskjerm. Det er mer praktisk fordi det gir brukeren en helt alminnelig brukeropplevelse når man bruker mobilen i sammenbrettet tilstand. Begge skjermene er dessuten lyssterke og knivskarpe, selv om vi opplevde små problemer med den brettbare skjermen som ikke alltid var så responsiv som man kunne ønske seg.

Kameraet er på det nivået man forventer fra en brettbar mobil. Det vil si: ikke i toppklassen, men likevel særdeles fremragende. Og husk at alle Googles AI-baserte bilderedigeringsfunksjoner gjør opplevelsen enda bedre.

Dessverre trekker det litt ned i den samlede vurderingen at lyden fra de innebygde høyttalerne i Pixel 9 Pro Fold er en tynn kopp te. Nåvel, det kan nok de fleste brukere leve med. Langt verre er det at Pixel 9 Pro Fold byr på den dårligste batteritiden blant alle Pixel-modellene. Selv Samsung Galaxy Z Fold 6, som definitivt heller ikke har noen imponerende batteritid, er 30 prosent bedre enn Google Pixel 9 Pro Fold på den kontoen.

Den spesielt høye prisen tatt i betraktning er Pixel 9 Pro Fold dermed ikke akkurat det beste kjøpet man kan gjøre akkurat nå, men mobilen er verdt å vurdere hvis man vil oppleve Pixel-magien og er fan av det brettbare formatet.

Karakter
Google Pixel 9 Pro Fold
High End

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?

Massiv oppgradering av Pixel Watch

Fremragende programvare i OK telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Her får du mest nettbrett for pengene

En Ultra-klokke med få mangler

Flaggskipambisjoner til fornuftig pris

HMD har droppet Nokia og vil nå stå på egne ben

Scroll to Top