TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Intel kan snart være i nye hender

Den nye chip-produsenten Qualcomm vil angivelig forsøke å kjøpe Intel.

Skrevet av / 23.09.24 - 13:31
Intel kan snart være i nye hender

Det har vært et dårlig år for brikkeprodusenten Intel, som har vært kongen av prosessorer i mer enn 40 år. Intels aksjer har mistet 60 prosent av sin verdi siden begynnelsen av 2024.

Derfor snakkes det nå om at Intel kan være i ferd med å bli solgt til den fremadstormende prosessorprodusenten Qualcomm, som er mest kjent for sine Snapdragon-prosessorer til mobiltelefoner.

Siden PC-ens barndom på begynnelsen av 1980-tallet har Intel vært så godt som enerådende som leverandør av prosessorer til PC-en. Men tidene har forandret seg, og i dag er det kunstig intelligens som driver etterspørselen. Og her har Intel blitt forbigått av Nvidia og AMD.

Intel henger etter på AI

Intels nye prosessorgenerasjon, Core Ultra, som ble lansert i desember 2023, løste ikke problemet, men forsterket i stedet krisen. Ultra-prosessorene hadde en ny arkitektur med en innebygd neural prosesseringsenhet (NPU) for AI-beregninger. Men den viste seg å være svært ineffektiv. Den leverte bare en tredjedel av den AI-datakraften som trengtes for å drive PC-er med Microsofts Copilot+, som ble lansert med brask og bram i vår.

I stedet måtte Intel lide ydmykelsen av å bli forbigått av Qualcomm, hvis Snapdragon X Elite-prosessorer hadde prosessorkraft nok til Copilot+. Dette gjorde mobilprosessoren til det heteste navnet i PC-verdenen i løpet av sommeren.

Annonse
Les også Den store KI-prosessorkrigen Intel tapte første runde i kampen om kunstig intelligens overfor AMD og Qualcomm. Men de kommer sterkere tilbake i Q3.

Ryktene om oppkjøpet er ikke offisielt bekreftet av verken Intel eller Qualcomm, men ifølge anonyme kilder som er tett på prosessen, er Qualcomm-sjef Christiano Amon personlig involvert i forsøket på å kjøpe opp Intel. Dette skriver nyhetsbyrået Reuters.

Qualcomm skal tidligere denne måneden ha lagt inn et bud på å overta deler av Intel, nærmere bestemt avdelingen som designer prosessorer. Men nå er interessen rettet mot hele virksomheten.

Egen chip-produksjon

Selv om Qualcomm har klart å slå Intel på hjemmebane, har Intel noe som Qualcomm aldri har hatt: egen chip-produksjon. Qualcomm får sine prosessorer produsert hos TSMC i Taiwan.

Les også Yoga på den kloke måten Som Snapdragon X Elite-basert PC er Lenovo Yoga Slim 7x på de fleste punkter jevnbyrdig med Intel-PC-er. Men AI-ytelsen er en faktor høyere.

Oppkjøpsryktene førte til at Intels aksjekurs falt med 3,3 % på fredag, mens Qualcomms aksjer falt med nesten tilsvarende 2,9 %.

Det er uvisst hvordan Qualcomm skal klare å skaffe den nødvendige kapitalen. Selv om Intel har mer enn halvert sin verdi, er selskapet fortsatt verdsatt til en markedsverdi på 122 milliarder dollar, mens Qualcomm selv har en markedsverdi på 188 milliarder dollar.

Hvis ryktene stemmer og Intel går med på å bli kjøpt opp av oppkomlingen, vil det sannsynligvis være nødvendig å dele opp Intel og selge deler av virksomheten for å unngå beskyldninger om monopolisering. Avtalen må i så fall godkjennes av konkurransemyndighetene i USA, Europa og Kina.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Nå kan du få Wi-Fi 7 i alle prisklasser

Vil Intel bli overtatt av Qualcomm?

Billigere Wi-Fi 7 mesh fra Netgear

AI overalt hos Lenovo

Slanke og smarte bærbare fra Asus

Mer KI fra Samsung på årets IFA-messe

Acer satser både på AMD, Intel og Snapdragon i KI-kampen

Nye tastaturer og mikrofoner for gaming

Asus-skred på verdens største spillmesse

Nå støtter "alle" MacBook Pro to eksterne skjermer

Apple lanserer kart i nettversjon

Slutt for korte Google-lenker

Scroll to Top