Med Galaxy Book 4 Edge forsøker Samsung å ta opp kampen med Apples populære MacBook Air – og takket være Microsofts nye ARM-drevne Copilot+ PC-plattform og Qualcomms kraftige Snapdragon X Elite-prosessor er det grunn til optimisme. Samsung Galaxy Book 4 Edge lover både høy yteevne og lang batteritid, men kan den leve opp til forventningene og potensielt stjele trofaste Apple-kunder, som savner og vil tilbake til Windows-plattformen? Vi har hatt den nye maskinen på testbenken.
Stor OLED-skjerm og velkjent design
Samsung Galaxy Book 4 Edge kommer i to størrelser, 14 eller 16 tommer, som begge er utstyrt med en fantastisk 3K-touch-OLED-skjerm (2880 x 1800) med en oppdateringshastighet på 120 Hz. Vår testmodell var utgaven på 16 tommer, og den gigantiske skjermen leverer gode betraktningsvinkler, klare farger, dype kontraster og glidende overgang takket være den høye oppdateringshastigheten. Dermed egner den seg perfekt til både vanlige arbeidsoppgaver og streaming – både inne og ute, takket være god anti-refleksbehandling. Dessverre er skjermen ikke den mest lyssterke i sin klasse, noe man spesielt merker når man spiller HDR-innhold, og den har det med å suge til seg fingeravtrykk hvis man bruker den som tiltenkt.
Når det gjelder designen, er Galaxy Book 4 Edge i tråd med tidligere Galaxy Books – vel- og godkjent, men litt kjedelig. Maskinen er laget i aluminium, så kvaliteten feiler det bestemt ikke noe, og den er forholdsvis tynn og lett, og derfor ideell som studie- eller reisebærbar. Den er bare ikke designmessig lekker som Apples eller til og med Dells maskiner, og har generelt et litt mer generisk uttrykk som er litt synd i denne prisklassen.
Portmessig er den også godkjent, selv om jeg igjen savnet det lille ekstra. Her en gammeldags USB-port, port til microSD-kort, hodetelefonutgang, HDMI-port og to USB-C-utganger. Jeg kunne godt ha brukt en ekstra USB-C-utgang da den ene også skal brukes til lading av maskinen, noe som betyr at det bare er én igjen når man har koblet til strømmen. Her skal Samsung imidlertid også ha litt ros! Den medfølgende laderen er på størrelse med de vi ser til moderne mobiler. Det er lekkert!
Godt tastatur, men touchpaden skuffer
Også det bakbelyste tastaturet fortjener noen roser med på veien. Det er stort, og de enkelte tastene har god vandring. På/av-knappen har innebygd fingeravtrykkleser, og modellen på 16 tommer har på grunn av den ekstra plassen også blitt utstyrt med et numerisk tastatur på høyre side. Dessverre betyr de ekstra knappene at QWERTY-tastaturet er plassert lett forskutt til venstre i forhold til skjermen, noe som krever en del tilvenning.
Under tastaturet sitter en gigantisk touchpad som nok vil gi delte meninger. Personlig synes jeg den er for stor, akkurat som jeg ergrer meg over at Samsung har valgt en gammeldags mekanisk versjon i stedet for en haptisk utgave som vi blant annet kjenner fra Apples MacBooks. Kort fortalt betyr det at touchpaden skråner mot bunnen, og derfor kan trykkes mest inn i de nederste hjørnene, mens det ikke kan trykkes inn på toppen. Prisen tatt i betraktning er det ikke godt nok.
Noe med AI
Samsung Galaxy Book 4 Edge kommer med Windows 11 og er en del av Microsofts Copilot+ PC-plattform, som integrerer avansert AI i dine daglige oppgaver. Med Copilot får du intelligente assistenter i populære programmer som Word og Excel, som kan hjelpe med alt fra å skrive tekster til å analysere data som du kjenner det fra digitale assistenter og ChatGPT. Det gjør arbeidsprosessene mer effektive og øker produktiviteten, både innen de enkelte programmene og på tvers av hele Microsofts økosystem.
Selv om AI er det store buzzword-et akkurat nå, og jeg personlig ikke har tatt det i bruk i stor stil ennå, er potensialet enormt. Det som virkelig gjør Galaxy Book 4 Edge interessant, er imidlertid den tette integrasjonen med Samsungs økosystem. Hvis du har andre Samsung-enheter, kan du nyte godt av sømløs synkronisering og samspill på tvers av enhetene dine. Du kan speile telefonen din, bruke nettbrettet som ekstra skjerm og enkelt skifte mellom enheter – en klar fordel for Samsung-brukere som ønsker en fullt ut integrert opplevelse.
X Elite-prosessoren imponerer, men batteriet skuffer
Under panseret finner vi den kraftige Qualcomm Snapdragon X Elite-prosessoren. Vår testmaskin er utstyrt med den nest beste modellen, X1E-80-100, som har 12 kjerner og en Dual Core Boost som når opptil 4.0 GHz. Selv om det ikke er den raskeste versjonen av X Elite, leverer den en yteevne som kan sammenlignes med Intels Core Ultra eller Apples M3-chips, som blant annet finnes i den nyeste MacBook Air. Våre Benchmark-tester bekrefter at maskinen leverer en solid prestasjon når det gjelder rå regnekraft.
Samsung hevder at deres versjon av X Elite-chipen er litt raskere enn konkurrerende enheter med samme chip. Men våre Geekbench 6-resultater viser at Galaxy Book 4 Edge ligger på nivå med lignende maskiner fra Dell, Lenovo og Asus – og det er klart godkjent. Maskinen håndterer uten problemer vanlige oppgaver som tekstbehandling, internettsurfing, streaming og lettere grafisk arbeid. Hvis du derimot liker gaming, bør du vurdere en annen løsning. Våre 3DMark-tester viser at grafikkytelsen ikke imponerer, og en dedikert gaming-PC eller konsoll vil være et bedre valg til spill.
En ulempe, som våre tester også avslører, er kompatibilitetsproblemer med visse programmer. Flere Benchmark-tester støtter ikke ARM-chipen, og eldre testprogrammer kjørte i emulert tilstand og identifiserte X Elite som en «virtuell CPU.» Dette kan resultere i nedsatt yteevne i visse apper, spesielt Adobe-programmer som kan starte langsommere eller slett ikke fungere. Med tiden vil flere utviklere lansere ARM-kompatible versjoner av sin programvare, men akkurat nå er det et aspekt som bør tas i betraktning.
Til slutt må vi nevne batteritiden, som Samsung angir til imponerende 22 timer. Vår batteritest, utført med PCMark 8 Pro, er imidlertid hard og avslører at batteriet bare holder knappe fem timer under de mest krevende forholdene – med maksimal lysstyrke og høy prosessorbelastning. Under mer moderate forhold kan man forvente omkring åtte timers bruk, noe som er fint, men langt fra de lovede 22 timene. Sammenlignet med en MacBook Air, som jeg bruker til daglig, faller Galaxy Book 4 Edge klart bak i batteritid.
Konklusjon
Samsung Galaxy Book 4 Edge klarer å levere på flere nøkkelområder, spesielt med den imponerende OLED-skjermen, den kraftige Qualcomm Snapdragon X Elite-prosessoren og den tette integrasjonen med Samsungs økosystem. Det gjør den til et opplagt valg for dem som allerede er Samsung-brukere og er på utkikk etter en ny bærbar med Windows-plattformen.
Men selv om ytelsen er solid til hverdagsoppgaver og lettere jobbing, er det svakheter som trekker ned helhetsinntrykket. Batteritiden lever ikke opp til Samsungs egne påstander, touchpaden føles foreldet, og kompatibilitetsproblemer med visse apper kan være en utfordring for noen brukere.
Til syvende og sist er Galaxy Book 4 Edge en sterk kandidat til Windows-brukere, men den mangler akkurat det siste for å kunne utfordre Apples MacBook Air på flere sentrale områder – spesielt når det kommer til batteritid og lekkerhetsfaktor.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser