TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung 98″ DU9005 (TU-98DU9005)

Toppen av skjermlykke

Samsung nye 98-tommer TV gir et kolossalt og lekkert bilde til en slett ikke ueffen pris.

Av / 27.09.24 - 09:00
Samsung 98″ DU9005 (TU-98DU9005)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung 98DU9005 leverer et stort, skarpt og detaljert bilde med utmerket fargegjengivelse og glatte bevegelser. Denne storskjermen er som skapt for spill, sport, serier og andre severdigheter.
  • DU9005 har ingen lokal dimming i LCD-panelet, hvilket medfører noen begrensninger i kontrast og svartnivå. Samsung-skjermen mangler støtte for HDR-formatet Dolby Vision.

Samsung har et bredt spekter av TV-modeller i sin portefølje, og nå har turen kommet til en av de aller største: Nykommeren DU9005 er en ny serie av året, og den består foreløpig av bare en enkelt modell, som til gjengjeld tar ganske stor plass! Med hele 98 tommers skjermdiagonal tilhører 98DU9005 den såkalte «Super size»-klassen av TV-skjermer. Den kjempedigre Samsung-skjermen kan skilte med 4K-oppløsning, 120 Hz «Crystal» LCD-panel og et smart brukergrensesnitt spekket med apps og strømmetjenester.

Denne typen TV-skjermer var lenge nærmest utilgjengelige for vanlige forbrukere, men nå har situasjonen endret seg. Takket være økt konkurranse og prispress mellom TV-produsentene, kan du nå kjøpe en skapelig 98-tommers TV uten å bli gjeldsslave. Det er gode nyheter for alle som er interessert film, serier og annen hjemmeunderholdning. Men det finnes noen fordeler og ulemper som det er greit å være klar over. Tid for jumbo TV-test!

Samsung DU9005: Design

Hvis du er opptatt av et stilrent og minimalistisk interiør er det like greit å se en annen vei: Det skal godt gjøres å skjule slik et beist av en TV-skjerm. Samsung har i det minste sørget for en smart formgivning, så denne kolossen er faktisk ganske fin å se på – relativt sett.

DU9005 har en slank innramming rundt skjermen, og en glatt bakside uten utstikkende deler. Dette gjør at TV-en kan monteres tett inn mot veggen.

Annonse
DU9005_001_Front_Graphite Black DU9005_003_L Perspective_Graphite Black DU9005_002_R Perspective_Graphite Black DU9005_005_Detail_Graphite Black DU9005_004_L Side_Graphite Black
<
>
Samsung 98" DU9005. (Foto: Produsenten)

Samsung har også vært omtenksomme når det gjelder bordplassering: De medfølgende føttene kan monteres i to ulike bredder, med cirka 150 eller 45 centimeters avstand mellom seg. Føttene er dessuten veldig enkle å montere – og «klikkes» på plass uten behov for skruer.

Det følger imidlertid ikke med noe veggfeste i esken, så for veggmontering må du beregne å kjøpe dette som ekstrautstyr.

Det kan være lurt å velge en veggbrakett som lar deg trekke ut skjermen ved behov: Tilkoblingene sitter nemlig innfelt på høyre side sett forfra, drøye 30 centimeter inn fra kanten, og kan være vanskelig å komme til.

(Foto: Amund S. Hammeren)

 

Installasjon: Slik unngår du uflaks!

Apropos montering: Vårt første råd når du vurderer kjøp av en TV-skjerm i denne størrelsen, er å bestille hjemlevering. Da lar du leverandøren ta all risikoen med frakten, noe som potensielt kan spare deg for mye blod, svette og tårer.

En ting er selve innpakningen, som alene krever at du har en temmelig stor varebil eller tilhenger. En 98 tommer i emballasje måler typisk 2,5 x 1,5 meter og veier 60-70 kilo eller mer.

Et annet sørgelig faktum er at LCD-skjermer i denne størrelsen er ekstra sensitive for støt, vridninger og andre uhell under transport. Dette er noe vi opplever jevnlig med storskjermene vi mottar til test, og dessverre var det også tilfelle med vårt første testeksemplar av Samsung 98DU9005.

Til tross for omfattende – og tilsynelatende uskadet – emballasje stroppet til pall, var den blitt utsatt for nok belastning underveis til å gjøre skjermen ubrukelig, i form av et knust skjermglass.

Samsung skaffet oss heldigvis et nytt testeksemplar på null komma niks, men med mindre du har en fordelaktig innboforsikring, kan det være lurt å bestille hjemlevering. Og sørg for å ha minst en eller to kapable kamerater når skjermen skal pakkes ut og settes opp!

Du kan også vurdere å sette bort selve monteringen til spesialister: Lyd & Bilde har tidligere skrevet om den uheldige nordmannen som klarte å knuse sin 98-tommer før han rakk å få glede av den.

Les også Samsung-TV ble knust Den uheldige eieren rakk ikke å se en eneste EM-kamp på storskjermen.
Les også Ny storskjerm-TV? Les dette først Drømmer du om 75 tommer eller større? Les våre tips før du kjøper ny storskjerm!

Brukervennlighet og finesser

98DU9005 bruker det velkjente Tizen menysystemet fra Samsung. Startmenyen er oversiktlig, og lar oss komme raskt til ulike videokilder, apper og tjenester. Vi liker også at Samsung – etter noe kritikk – har gjort det enklere å komme direkte til innstillingene, via tannhjul-knappen på fjernkontrollen. Vi kunne ønsket oss at denne hadde bakbelysning, men må nøye oss med solcellelading.

Utvalget av apper og tjenester er bredt. Det er også verdt å merke seg Samsung TV+, deres  egen TV-tjeneste, som tilbyr gratis, reklamefinansierte TV-kanaler med alt fra nyheter og sport og underholdning. Kvaliteten varierer, men innhold som Baywatch Remastered og Top Gear er kult. Vi må innrømme at vi blir nostalgiske av å se ikoner som David Hasselhoff og Jeremy Clarkson, oppskalert i 4K-format på en storskjerm – bare avbrutt av en reklamepause i ny og ne.

DU9005-serien er imidlertid litt mer spartansk utstyrt enn de dyrere QLED og Neo QLED-modellene: Det merker man for eksempel ved at den bare har tre HDMI-innganger. Alle tre støtter imidlertid 4K/120Hz videosignaler slik at du kan koble til en spillkonsoll eller gaming PC. Skjermen er også godt tilrettelagt for gaming med egen bildemodus og støtte for VRR.

Støtte for HDR-formatet Dolby Vision får du verken på denne eller andre TV-er fra Samsung. Noe som ville være en fordel for å utnytte filmer og serier i dette formatet. Derimot støttes Dolby Atmos på lydsiden – selv om du selvsagt trenger en skikkelig lydplanke for å få ordentlig glede av det.

Bildekvalitet

Det krever litt pågangsmot og ren muskelkraft for å få en TV-skjerm av denne størrelsen i hus. Men alle strabasene er fort glemt når du får se det gedigne bildet.

Selv om vi begynner å få betydelig test-erfaring med 98 tommere, lar vi oss fortsatt fascinere av den fenomenale bildeopplevelsen disse skjermene kan gi. Enten det gjelder klassiske spillefilmer i 2,35:1 eller moderne serier i fullskjerm 16:9, så kommer de virkelig til sin rett på det store skjermarealet.

For ikke å snakke om sport eller gaming! Her kan du nyte fotball og førstepersons skytespill mens du lener deg tilbake i sofaen. Det å sitte kloss inntil en 55-tommer blir liksom ikke helt det samme.

Når bildene blåses opp i denne størrelsen, får man øye på langt flere detaljer både i forgrunnen og bakgrunnen av handlingen, som går oss hus forbi på mindre skjermer. Dette alene er med på å gi bildeopplevelsen en solid boost. Men det kan også gjøre vondt verre, i form av støy og kornete oppløsning.

Samsung-skjermen har imidlertid noen finesser som hjelper den å levere varene. For det første har den en effektiv videoprosessor som sørger for god oppskalering av ulike videokilder til 4K-oppløsning. Dette sikrer at også eldre underholdningsprogrammer i vanlig HD (vi nevnte for eksempel Top Gear) faktisk ser skapelig ut på storskjermen.

Støyreduksjonen fungerer bra uten å ødelegge alle de små detaljene. I tillegg er bevegelsene glatte og sømløse med minimalt av flimmer. Her er Samsung blant de flinkere i klassen.

Fargegjengivelsen er dessuten utmerket, og selv om DU9005 er en såkalt «Crystal UHD» skjerm uten det såkalte QLED fargefilteret med kvanteprikker, må vi innrømme at fargespekteret er ganske imponerende likevel. DU9005 har også en fin Film-modus med jevne farger, i tillegg til en ekstra nøytral Filmmaker Mode. Du må imidlertid klare deg uten den avanserte «AI» oppskaleringen fra toppmodellene, som analyserer og skifter bildemodusen automatisk.

(Foto: Amund S. Hammeren)

Begrenset HDR-effekt

Som alltid med rimelige LCD-skjermer må man tåle noen kompromisser, og disse relaterer seg mest til kontrast og lysstyrke. Selv om Samsung 98DU9005 har utmerket lysstyrke for vanlig TV-titting i dagslys, kommer den litt til kort på de virkelig krevende film-sekvensene.

DU9005 bruker et LCD-panel med LED-bakbelysning, men kommer uten såkalt lokal dimming. Derfor har den ikke mulighet til å variere lysstyrken ulike steder på skjermen, slik en mer avansert Neo QLED/MiniLED eller OLED-skjerm kan gjøre.

Disse svakhetene kommer mer til syne når vi skifter til moderne videoinnhold i HDR-format (High Dynamic Range). Denne typen innhold stiller langt høyere krav til kontrast og lysstyrke, noe det bare er begrensede mengder av på Samsung DU9005.

Den maksimale lysstyrken er begrenset til cirka 600 nits, noe som er for lite til å gi skikkelig uttelling på HDR-innhold. Derfor får man ikke den glinsende høylys-effekten i solskinn og eksplosjoner. Man må også tåle et noe mer begrenset fargespekter og mindre fargevolum som følge av dette.

Heller ikke svartnivået er spesielt imponerende, fordi det alltid må være en viss mengde lys på skjermen for å gjengi de lyse objektene. Her har de mer avanserte skjermene en klar fordel siden de kan skru av lyset bestemte steder. Forskjellen i kontrast blir derfor betydelig.

Lyd & Bilde har for eksempel testet den dyrere modellen Samsung Q80C: Denne fjorårsmodellen har såkalt lokal dimming som gir betydelig større kontrastomfang. Vi skal heller ikke glemme konkurrenten TCL og deres 98C855. Disse skjermene koster i utgangspunktet en god del mer enn Samsung 98DU9005, men kan være verdt å vurdere dersom du planlegger mye filmtitting på kveldstid.

Les også Futt i filmen med Dolby Atmos! Ikke kjøp lydplanke før du har leste denne! Her er de nyeste og beste lydplankene akkurat nå, for deg som vil ha god lyd.

Lydkvalitet

Når det gjelder lyden er vi ikke like imponert: Selv om DU9005 selvfølgelig kommer med innebygde høyttalere, virker det mest av alt som disse er ment å oppfylle minimumskravet om at en TV også må ha lyd. Selve lydgjengivelsen er ganske tynn og innestengt, med diffus stemmegjengivelse og slank bass. Den står med andre ord ikke i stil med det fete bildet i det hele tatt.

Samsung-skjermen har imidlertid HDMI eARC-utgang, slik at den kan dele lydsignalene med en ekstern forsterker eller høyttaler. Den støtter også Dolby Atmos lydprosessering, slik at du kan utnytte dette lydformatet fra apper som Netflix og Disney+.

I forbindelse med testen lånte vi også Q995D, som er Samsungs største og bredeste og lydplanke. Den leveres i tillegg med ekstra surroundhøyttalere og trådløs subwoofer. Etter vår mening er det i denne klassen du bør satse, for å matche størrelsen på bildet.

Les også Futt i filmen med Dolby Atmos! Ikke kjøp lydplanke før du har leste denne! Her er de nyeste og beste lydplankene akkurat nå, for deg som vil ha god lyd.

Konklusjon

Samsung 98DU9005 er den nyeste og rimeligste 98-tommeren fra den sørkoreanske TV-produsenten, og selv om DU9005 mangler noen finesser for å måle seg med de råeste premium-skjermene, leverer den varene når det kommer til generell bildekvalitet, og ikke minst underholdningsfaktor.

Takket være et skarpt 4K LCD-panel, god videoprosessering og et smart brukergrensesnitt, klarer DU9005 å gi en glimrende TV-opplevelse i XXL-format. Kontrasten er midt på treet, så er du en ekstra kresen filmnyter kan det lønne seg å gå opp til storebroren 98Q80C – men til generell TV-underholdning, sport og spill fungerer den glimrende.

Totalt sett anser vi Samsung 98DU9005 for å være et meget godt kjøp. Men lyden er i beste fall bare Medium, så du bør budsjettere med en separat lydløsning for å matche bildeopplevelsen!

Karakter
Samsung 98″ DU9005 (TU-98DU9005)
Basic

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Lyd & Bilde