Panasonic er ikke lenger en like dominerende TV-aktør som de var i storhetstiden tidlig på 2000-tallet, men den japanske produsenten holder fortsatt fanen høyt når det kommer til bildekvalitet og innovative løsninger. Den nye OLED-flaggskipmodellen Z95A er lastet til randen med avanserte finesser som skal heve bilde- og lydopplevelsen til nye høyder.
Panasonic-skjermen bruker et OLED-panel av siste skrik, kombinert med et avansert høyttalersystem fra Technics. Men også brukeropplevelsen tar en interessant vending: Z95 er nemlig den første Panasonic TV-en med operativsystemet Fire TV om bord.
Det blir neppe den siste heller, for Panasonic kunngjorde nylig at de gjør comeback i USA – med nettopp denne toppmodellen. Da nytter det selvfølgelig ikke å gjøre noen ting halvveis!
Panasonic Z95A
Designmessig har Z95A et stramt og solid utseende som slekter tydelig på forgjengeren MZ2000 og de øvrige stamfedrene. Byggekvaliteten er glimrende, og vekker tillit til et produkt som vil vare i mange år. Det finnes mange trofaste og fornøyde eiere av Panasonic plasma-TV der ute som fortsatt kvier seg for å bytte.
OLED-skjermen har en svart innramming i børstet metall, og står på en rund sokkel som kan svinge skjermen i ønsket retning. Under skjermen kan vi se den innebygde rekken av Technics-høyttalere, som får selskap av ekstra enheter på toppen og sidene.
Det omfattende høyttalersystemet krever sin plass, og medfører at skjermen bygger mer i dybden enn de fleste andre OLED-TV-er. Z95 er for eksempel vesentlig tykkere enn LG OLED G4 og Samsung S95D. Men ingen av disse har et tilsvarende lydsystem, og vil trenge separate høyttalere for å holde følge på lyd-strabasene.
Panasonic Z95A er tilgjengelig i 55 og 65 tommers skjermstørrelse, og vi har testet 65-tommeren. Søker du noe enda større, kan den lignende 77Z93A være et alternativ, men vær oppmerksom på at denne leveres uten det aller hotteste MLA OLED-panelet.
Brukervennlighet og finesser
Hvis man ser bort fra at Z95A har et splitter nytt operativsystem på innsiden, ligner mye av utstyret på forgjengerne. Panasonic-skjermen har en påkostet TV-mottaker som kan kobles seg til både kabel-TV, satellitt og bakkenett, i tillegg til IPTV. I tillegg kan den selvfølgelig skilte med fire HDMI-innganger, men her er det som før bare to av disse som støtter den høyeste båndbredden, med 4K/120Hz.
Med støtte for Dolby Vision er man sikret god gjengivelse av HDR videomateriale, nå også til spillformål, med opptil 120Hz oppdateringsfrekvens. Panasonic-skjermen kan om nødvendig gå helt opp til 144Hz, hvilket er relevant for PC-gamere.
Gaming er godt tilrettelagt for på Z95A, som har en egen Game Control Board med masse innstillingsmuligheter. Panasonic har også en egen «True Game Mode» spillmodus som ivaretar bildekvaliteten samtidig som den sikrer kjapp respons og lav forsinkelse på rett under 10 millisekunder. Vi testet med redaksjonens Xbox Series X og fant spillytelsen veldig overbevisende.
Fire TV
Hvis du ikke har hørt om Fire TV er du unnskyldt, da det ennå ikke er så veldig utbredt her hjemme. Fire TV er utviklet av Amazon til deres egen rimelige TV-modell, og brukes også i en del strømmebokser. Nå har Panasonic altså inngått samarbeid med den amerikanske giganten for å bringe brukergrensesnittet til sine TV-skjermer, etter å ha vekslet mellom Google TV og deres egen MyHomeScreen i årevis.
Så hvordan fungerer det i praksis? Førsteinntrykket er overveiende bra, med en kjapp og enkel oppstartsprosess. Brukergrensesnittet virker gjennomtenkt og responderer kjapt på kommando, akkurat slik vi liker. For å ta TV-en ordentlig i bruk og få tilgang til apper, må du riktignok registrere deg med Amazon-konto – men det er ikke mye forskjellig fra hvordan Google gjør det.
Fire TV lar deg tilpasse startskjermen med brukerprofiler, slik at TV-en kan gi deg tilpassede anbefalinger og visningshistorikk. Du kan også aktivere Foreldrekontroll, slik at det kreves pin-kode for å laste ned og se bestemte typer innhold. Slik kan du for eksempel unngå at poden ser noe du ikke godkjenner.
Utvalget av apper er bra, og som forventet er både Prime Video, i tillegg til andre velkjente globale strømmetjenester lett tilgjengelig. Derimot er det naturlig nok sparsomt med lokale apper som NRK, SVT og DR foreløpig. Men Z95A støtter også Apple Airplay, hvilket gjør det enkelt å strømme innhold direkte fra Apple-enheter. Android-støtte er det derimot verre med.
Fjernkontrollen ligger godt i hånden, og har rikelig med knapper som tar oss direkte til det vi ønsker å oppnå. Det eneste vi savner er bakbelyste knapper, som er lov å forvente på en high-end TV som dette. Du må nemlig forvente å tilbringe noen timer i «kinomørket» med Z95A!
Bildekvalitet
Den nye Panasonic-skjermen har mye å leve opp til: Forgjengeren MZ2000 og modellene før den (LZ2000, JZ2000, HZ2000, GZ2000) representerte alle noe av det ypperste innen bildekvalitet. Panasonics TV-ingeniører har tradisjonelt vært blant de flinkeste når det kommer til å skvise den siste biten av ytelse ut av OLED-panelet.
De siste årene har imidlertid konkurransen tilspisset seg: Dagens OLED-skjermer er stort sett preget av glimrende bildekvalitet, og det krever mye for å skille seg ut i terrenget.
Z95A har i alle fall utstyret i orden. Den kommer med det Panasonic kaller «Master OLED Ultimate» som i praksis innebærer et MLA OLED-panel fra LG Display, kombinert med ytterligere modifikasjoner som passiv kjøling. I kombinasjon med den nyeste mkII-versjonen av Panasonics HCX Pro AI videoprosessor, samt grundig kalibrering fra fabrikk, er den i stand til å håndtere krevende filmmateriale og servere det akkurat slik regissøren ville ha ønsket.
Førsteinntrykket er at Panasonic har de forventede kvalitetene i orden. Svartnivået er selvfølgelig eksemplarisk og beksvart som OLED-TV-er flest: Mer sjeldent er at Z95A også klarer å gjengi detaljene i de nesten-mørkeste områdene. På en mørk spillefilm som American Sniper kan vi få med oss alle detaljene i mørke passasjer og underjordiske tunneler, uten at alt drukner i svart (såkalt black crush). Her er det nøyaktige og sømløse graderinger hele veien fra mørkt til lyst.
Apropos lys, så er det ingen tvil om at Panasonic-skjermen har rikelig med lysstyrke å varte opp med! Takket være det moderne MLA OLED-panelet og japanernes egne justeringer, har de lyktes med å klemme ut over 1700 nits, noe som faktisk er et solid hakk lysere enn både LGs egen G4 og Samsung S95D. Kombinert med det perfekte svartnivået fra OLED, resulterer det til sammen en kontrast som bare må oppleves!
Vi har tilbrakt mye testtid med Top Gun: Maverick i det siste og en av grunnene er de mange flotte flysekvensene mastret i glitrende HDR. Panasonic klarer virkelig å få ut nyansene i denne, med blendende sterke lyseffekter. Men også en fersk norsk serie som Milliardærøya gjengis med utrolig realisme, takket være et skarpt opptak i Dolby Vision-format, gjengitt med stor presisjon på Panasonic-skjermen.
Fargegjengivelsen er minst like imponerende: Z95A har meget sterke og varierte fargenyanser, som bringer ut detaljene i alt fra naturprogrammer til heseblesende action. Samtidig blir det aldri for mye av det gode: Fargene blir aldri overdrevne eller overmettede, noe som også bekreftes av svært gode målinger med lave delta-avvik.
Med denne presisjonen i gråskala og fargebalanse, skulle det ikke forundre oss om Z95A finner veien til et Hollywood-masteringstudio eller to!
Skarpheten er god den også, men heller ikke her forsøker Z95A å imponere på noe vis. Faktisk lurer vi på om ikke LG og Samsung har klart å hente ut enda litt mer detaljer i konturene, enn det Panasonic gjør på Z95A. Bevegelsene er glatte og sømløse, spesielt når vi sjalter inn Panasonics IFC (Intelligent Frame Creation) interpolering, men også her finnes det andre sterke konkurrenter, deriblant Sony Bravia A95L, som leverer veldig bra på bevegelser.
Panasonic-skjermen har et vell av ulike bildemoduser man kan boltre seg i. Z95A støtter HDR-formatet Dolby Vision i kombinasjon med en «IQ» lyssensor som tilpasser bildet i forhold til lysforholdene i rommet. Dette er en praktisk innstilling som sørger for optimal gjengivelse i mange tilfeller. Til vanlig SDR-materiale kan du for eksempel benytte Panasonics True Cinema-innstilling. Men her finnes også 100 % nøytrale Proff- og Filmmaker Mode.
Med alle disse innstillingsmulighetene er det lett å bli litt overveldet. Derfor er det betryggende at Panasonic også tilbyr en «Auto AI» funksjon som analyserer kildematerialet og tilpasser bildebehandlingen fortløpende. Denne viste seg å fungere meget bra i 90 % av tilfellene, og selv en kresen entusiast vil finne at denne velger rett modus til gjeldende innhold.
En ting vi savner etter å ha lekt oss med alle innstillingene, er en litt enklere popup-meny for bildeparameterne. Panasonic (eller Amazon?) har lagt inn denne som en sidemeny, hvor det kan være litt kronglete å prøve seg frem og tilbake. Her kunne Panasonic lært litt av Sony på deres seneste meny, som fungerer veldig bra ovenpå Google-systemet.
Lydkvalitet
En ting er den flotte bildekvaliteten, men det som virkelig skiller Panasonic-skjermen fra mange av konkurrentene er den flotte lydkvaliteten. Panasonic Z95 kommer nemlig med et temmelig heftig innebygd høyttalersystem utviklet av hi-fi divisjonen Technics. I tillegg til frontmonterte høyttalere for senter, venstre og høyre kanal, sitter det ekstra surroundhøyttalere på toppen og sidene. Kombinert med kløktig lydprosessering, kan systemet gjengi utbredte surround-lydformater som Dolby Atmos.
Lydmessig er Technics-systemet definitivt blant de bedre vi har hørt. De frontmonterte høyttalerne sørger for en klar og tydelig stemmegjengivelse som kommer skikkelig ut og frem, i stedet for å diffuseres via en bordplate. Her er også meget god kanalseparasjon når objekter i handlingen flytter seg over skjermen.
Når helikopteret kommer for å eksfiltrere (hente ut) soldatene i «American Sniper», får vi også en realistisk følelse av bevegelse over oss, rundt oss og på sidene. Systemet kan spille høyt og rent nok til å være med på skuddvekslingene, og når kulene regner føler vi nesten for å dukke! Ingen tvil: Her kan du faktisk få en TV som klarer seg fint uten separat lydplanke!
Konklusjon og konkurrenter
Med toppmodellen Z95A viser Panasonic at de fortsatt har en fot med i TV-gamet og vel så det! Z95A leverer utsøkt bildekvalitet i alle disipliner, og er en førsteklasses bildemaskin for kresne brukere. Kontrast, fargegjengivelse og gråskala er på høyde med de beste vi har testet, og gir selv etablerte konkurrenter som LG OLED G4 og Samsung S95D konkurranse på enkelte områder: Vi liker spesielt den smarte Auto AI bildemodusen som velger riktig innstilling til det vi liker å se på.
Det vellydende høyttalersystemet fra Technics setter prikken over i-en, med et stort, bredt og detaljert lydbilde som overgår mange lydplanker. Det splitter nye operativsystemet Fire TV vil nok kreve litt tilvenning for tidligere brukere av MyHomeScreen, men er heldigvis et kjapt og oversiktlig grensesnitt med avanserte muligheter. Den høye ytelsen ledsages imidlertid av en saftig prislapp, men det koster med bilde- og lydkvalitet på dette nivået!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser