TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)

OLED gamingskjerm som endelig mestrer kontorarbeid

Med 4K-oppløsning og 32 tommers QD-OLED panel er Samsung Odyssey OLED G8 ikke bare en fryd for gamere, men mestrer også kreativt arbeid. Det beste av begge verdener?

Av / 09.10.24 - 09:25
Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)

Home mener

  • Enestående bildekvalitet og ultrarask responstid med QD-OLED. 4K oppløsning gir skarphet og detaljer. Utmerket for både gaming og kreativt arbeid. Smart Calibration-funksjon.
  • HDR-effekter ikke like imponerende som på toppmodeller med LCD. Begrenset støtte for profesjonelle kalibreringsverktøy.

Samsung fyller med Odyssey OLED G8 et hull innen premium gamingskjermer med OLED-teknologi. Nemlig at den er en 32-tommers QD-OLED-skjerm med ekte 4K oppløsning. Dette er nytt, og noe jeg personlig har savnet.

Her sikter Samsung seg inn mot både dedikerte gamere og kreative profesjonelle, som krever topp bildekvalitet og ytelse.

Odyssey OLED_G80SD_G60SD[47]
Samsungs to nyeste QD-OLED-skjermer heter Odyssey G8 og G6, på henholdsvis 32 og 27 tommer. Foto: Samsung

Fordeler med QD-OLED

QD-OLED-teknologien, som kombinerer kvanteprikker med OLED for skarpere farger, gir flere fordeler sammenlignet med de vanligere WOLED-panelene (som produseres av LG) og dessuten også tradisjonelle LCD-skjermer. Fargegjengivelsen er gjerne mer presis og enda mer livlig, samtidig som man beholder OLEDs uovertrufne sortnivåer og kontrast. LCD blir blast i forhold, og har heller ikke samme responstid eller innsynsvinkel som OLED-paneler. Hvor QD-OLED er aller best. Ulempen er primært prisen, som fortsatt er betydelig høyere enn sammenlignbare LCD-modeller. Men også maksimal lysstyrke er lavere på OLED-paneler (250 nits), som gjør at HDR-effekter ikke står like intenst ut av skjermen.

samsung-odyssey-g8-g80sd-connections
Odyssey G8 har de tilkoblingene du trenger. USB-A-kontaktene kan brukes direkte med f.eks. en USB-DAC. Foto: Samsung

Tilkoblinger

G8 er godt utstyrt med både HDMI 2.1 og DisplayPort 1.4, som sikrer støtte for stort fargerom og høy bildefrekvens i 4K. En interessant tilleggsfunksjon er den innebygde smart-menyen med strømmetjenester, som kan være praktisk for noen, men også et mildere irritasjonsmoment. Skjermen går nemlig inn i denne hovedmenyen ved oppstart, men det kan heldigvis deaktiveres i oppsettet. Spesielt kjekt er det at fjernkontroll følger med, noe som slettes ikke er standard på datamonitorer.

Skjermen har også innebygde høyttalere, som kan være praktisk i en kontorsituasjon. Lydkvaliteten er derimot temmelig fislete, så ingen grunn til å pakke bort headset-et ditt.

Annonse

Odyssey OLED G8 har innebygd USB-hub, noe som øker allsidigheten. Koble oppstrøms USB-B-utgangen til en PC, og bruk de to USB-A-kontaktene for eksempel til tastatur og mus, eller en printer. Kobler du en USB-DAC til en av dem, kan denne dessuten også fungere med skjermen i Smart TV-modus. Og det er bra, siden skjermen mangler lydutgang.

Samsung Odyssey G8 (G80SD) Destiny 2 4K fps 2 Samsung Odyssey G8 (G80SD) Destiny 2 4K fps
<
>
Med et heftig nok grafikkort kan du spille i 4K med mer enn 120 fps. Foto: Geir Gråbein Nordby

Spektakulær bildekvalitet

Etter en uke med intensiv testing er det lite tvil om at Samsung har levert en skjerm som holder en meget høy standard. QD-OLED-teknologien gir en bildekvalitet som må oppleves for å forstås fullt ut. De dype, uendelige sortnivåene får lyset til virkelig å «poppe» på skjermen, og skaper en kontrast som er umulig å oppnå med tradisjonelle LCD-paneler.

Sammenlignet med tidligere QD-OLED-modeller, som for eksempel den brede 49-tommers 32:9-skjermen Odyssey G9 OLED, gir den høyere oppløsningen på 32-tommeren faktisk et enda mer spektakulært bilde. Detaljrikdommen i 4K er imponerende, og pikseltettheten gjør at man slipper mange av ulempene som har plaget tidligere OLED-skjermer, spesielt når det gjelder tekstgjengivelse. Subpikselstrukturen til OLED, også QD-OLED, gjør nemlig at spesielt skrift kan se hakkete og uskarp ut, med rare fargeartefakter. Høyere pikseltetthet gjør problemet mindre, og det er først og fremst i denne disiplinen at denne 32-tommeren overgår sin lillebror G6, som har lavere oppløsning og pikseltetthet, men ellers er så å si identisk på bildekvalitet.

Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) 1
Baldur’s Gate 3 fungerer bra med bildeinnstillinger i høy kvalitet i 4K, spilt på MacBook Pro M3 Max, takket være FSR som optimaliserer bildekvaliteten dynamisk. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gaming på et nytt nivå

Til gaming er denne skjermen intet mindre enn en åpenbaring. I testen kjørte jeg Destiny 2 på en hjemmebygget PC med Intel i9 prosessor og RTX 3090 grafikkort. Med alle innstillinger satt til maksimal kvalitet i 4K oppløsning, leverte spillet fremdeles mellom 120 og 130 FPS – en imponerende ytelse som virkelig utnytter skjermens potensial.

Selv om 240 Hz oppdateringsfrekvensen kan virke overdrevet for 4K-gaming (de fleste spill vil aldri nå disse nivåene med dagens grafikkort), gir det rom for fremtidige oppgraderinger. Enn så lenge er 120-144 Hz mer enn nok for en fantastisk spillopplevelse i 4K, de fleste vil nok slite med å se tall høyere enn 50-60 bilder i sekundet.

Samsung Odyssey G8 (G80SD) Graphic test image
Bildekvaliteten er meget god ut av esken i Graphic-modus. Det blir enda bedre etter kalibrering. Skjermen er likevel ikke like lyssterk som LCD-panel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mer enn bare gaming

Det som virkelig skiller Odyssey OLED G8 fra konkurrentene, er dens allsidighet. QD-OLED-teknologien har tidligere ikke overbevist med kontorarbeid, spesielt tekstbehandling, men 4K-oppløsningen gjør at skrift ser mye skarpere ut. Man skal virkelig se godt etter for å legge merke til noe misfarging rundt svart skrift. Den er der fortsatt, fordi subpikslene ikke matcher de sorte eller hvite fontene. Det er mest tydelig med hvit skrift på sort bakgrunn. Men det er altså et mye mindre problem på denne skjermen, og jeg vil hevde at skjermen er fullt brukelig til tekstarbeid.

Samsung Odyssey G8 (G80SD) smart calibration Samsung Odyssey G8 (G80SD) Graphic Calibrated
<
>
Den innebygde "Smart Calibration"-funksjonen bruker mobilens kamera, med et godt resultat for alle bortsett fra de aller mest kravstore grafikerne. Foto: Samsung

Kalibrering

For kreativt arbeid er skjermen også godt egnet. Selv om den ikke kan måle seg med profesjonelle grafiske monitorer når det gjelder nøyaktig fargegjengivelse, ser den ganske bra ut i Grafic fargemodus. Men sørg bare for å sette lysstyrken til full styrke, den er altfor blass ut av esken. Samsung tilbyr dessuten en «Smart Calibration»-funksjon, som gir overraskende gode resultater. Til det trenger du en nyere Samsung-telefon eller iPhone, som da brukes som kolorimeter.

For de fleste grafiske designere og videoredigerere vil dette være godt nok, selv om profesjonelle fortsatt vil foretrekke dedikerte løsninger. Mitt ankepunkt med kalibreringen er en meningsløs demovideo som vises etter kalibrering. Den er overprosessert, men også i dårlig oppløsning, og den ser faktisk mye blassere ut etter kalibrering enn før. Selv om skjermen til alt annet enn dette testbildet ser best ut etter kalibrering.

Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) 2
Skjermen kan minne mer om en smart-TV enn en tradisjonell PC-skjerm, som noen digger mens purister vil mislike. Foto: Samsung

Noen kompromisser

Det er verdt å merke seg at HDR-effekten på film og spill ikke er like slående på en OLED-skjerm som på mer lyssterke LCD-skjermer. Dette er en typisk avveining med OLED-teknologi, og for de fleste bruksområder vil fordelene langt overskygge denne begrensningen.

En annen utfordring er mangelen på fargeprofiler i standard kalibreringsverktøy som Spyder og ColorChecker Display Pro. For de mest kresne brukerne kan dette være en hindring, men Samsungs egen kalibreringsfunksjon er et godt alternativ for de fleste.

CES-2024-Odyssey-OLED_dl5
Foto: Samsung

Konklusjon

Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) er uten tvil en imponerende skjerm som lever opp til sin høye prislapp. Den kombinerer det beste innen gaming og kreativt arbeid på en måte vi sjelden ser. For 16 000 kroner  får du en skjerm som ikke bare gir en enestående spillopplevelse, men som også fungerer utmerket til kontorarbeid og kreative oppgaver.

Sammenlignet med lillebroren G6 (G60SD) og konkurrenter som Asus ROG Swift PG27AQDM, gir G8 mer for pengene takket være større skjermflate og høyere oppløsning. Den overgår også Alienware AW3423DW når det gjelder bildekvalitet og allsidighet.

Er den verdt prisen? For entusiaster som ønsker det ypperste innen både gaming og allsidig bruk, er svaret et rungende ja. Samsung har rett og slett gitt oss en skjerm som setter en ny standard i sitt prissegment.

Karakter
Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)
High End

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?