TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Se dine drømmer i reprise

Tør du dette? Snart kan du se dine drømmer om igjen, ved hjelp av avansert KI-teknologi.

Skrevet av / 01.09.24 - 10:59
Se dine drømmer i reprise

Jeg kan selv huske tilbake til valgfag i IT på videregående på slutten av 1990-tallet, der læreren snakket om dataprogrammering og hvordan vi i fremtiden ville kunne bruke datateknologi til å kurere kreft. Og til og med Altzheimers.

– Tror du vi også vil kunne ta opp og spille av våre egne drømmer? spurte jeg, til lyden av knising fra resten av klasserommet.

Læreren bekreftet:

– Ja, hjernen driver jo egentlig bare og prosesserer elektriske signaler, så det vil jeg tro kan bli mulig en dag.

Svaret pirret meg, men bortsett fra i House-episoden Black Hole har jeg ikke hørt om noe spesifikt om dette siden. Det betyr derimot ikke at forskningen har stått stille, og nå er det endelig gode nyheter rundt emnet.

Annonse
Se dine drømmer i reprise - Human brain
Foto: iStock

Teknologi «leser» hjernen

Et forskerteam ved universitetet i Kyoto i Japan har nemlig funnet en måte å «lese» hjernen vår på, som blant annet kan revolusjonere vår forståelse av drømmer. Ved hjelp av avansert fMRI-teknologi (funksjonell magnetresonanstomografi) og kunstig intelligens (KI), kan de nå gjenskape bilder basert på hjerneaktivitet. Og ja, det gjelder også når vi sover.

Hovedmannen bak prosjektet, Dr. Yukiyasu Kamitani, har sammen med sitt team utviklet metoder for å tolke hjernens signaler og oversette dem til visuelt innhold.

Når vi ser på et objekt, behandler hjernen vår disse mønstrene hierarkisk, fra de enkleste til mer komplekse trekk. KI-en vi brukte fungerer etter samme prinsipp», forklarer Dr. Kamitani.

 

KI-en sammenlignet «hjernebildet» med en rekke kjente objekter. Den så på hvor godt hjerneaktiviteten matchet med ulike objektkategorier – både den virkelige kategorien og flere tilfeldige kategorier fra en stor bildedatabase. Objektet som lignet mest på hjerneaktiviteten (hadde høyest likhet) ble valgt som KI-ens gjetting. Dette objektet ble markert med en stjerne. Foto: Tomoyasu Horikawa og Yukiyasu Kamitani

Bare i startgropen

Men før du begynner å fantasere om å gripe etter mobilen og åpne appen som i skarpeste 4K -oppløsning spiller av nattens politijakt gjennom New Yorks tøffeste gater, mens Manhattan sakte, men sikkert svelges av et sort hull under bakken (ja, jeg har stressende drømmer), er realiteten dessverre ikke fullt så spennende. I hvert fall ikke ennå.

Teknologien er fortsatt i startgropen, og bildene som skapes er tåkete glimt av enkelte elementer fra drømmen. Noe som ligner mer på abstrakte malerier enn storslåtte Hollywood-produksjoner. Vi er med andre ord langt unna å kunne gjengi detaljerte og livlige scener fra drømmeverden.

Dessuten er det ikke ekte. Dr. Peter Bentley fra University College London utdyper:

– Disse KI-ene leser egentlig ikke sinn; de bare matcher mønstre av hjerneaktivitet til sannsynlige bilder de har sett før.

House - Black hole
I episoden «Black Hole» studerer Dr. House og hans legeteam drømmene til en pasient. Foto: NBC Universal Media

Teknologiske utfordringer

Forskerne jobber riktignok iherdig med å forbedre oppløsningen og nøyaktigheten, men veien fra dagens eksperimenter til en app som kan spille av dine drømmer i Ultra HD er fortsatt lang.

En av de største utfordringene man står overfor, er å samle inn tilstrekkelige mengder hjernedata. For å lære opp KI-systemene, trengs enorme datasett fra drømmende frivillige, noe som er både tidkrevende og praktisk krevende å gjennomføre. Bildet kompliseres dessuten av den store variasjonen i hjernemønstre fra person til person. Det gjør det vanskelig, om ikke umulig, å utvikle en universell «drømmedekoder» som fungerer for alle.

Les også Urovekkende bilder fra xAI Nå fylles det sosiale mediet X med det ene falske kjendisbildet etter det andre

Drømmenes flyktige natur er også en vrien nøtt å knekke. Å fange og tolke de ofte raske, usammenhengende og surrealistiske bildene som kjennetegner mange drømmer, krever en presisjon og hastighet i databehandlingen som dagens teknologi fortsatt strever med å oppnå.

Depressed woman beside a lot of pills
Hva hvis KI-regenererte drømmer kan hjelpe bedre enn piller mot angst, PTSD og andre nevrologiske lidelser? Foto: iStock

Behandling av psykiske problemer

Klarer man å overkomme de tekniske utfordringene, er det medisinske potensialet enormt. Ikke minst innenfor psykologi og mental helse. Tenk deg å kunne analysere mareritt hos PTSD-pasienter, eller hjelpe folk med angst å konfrontere sine frykter i trygge omgivelser.

Kunstnere kunne fange kreative ideer direkte fra drømmeverdenen, mens terapeuter fikk et nytt verktøy i behandling av søvnforstyrrelser.

Les også Den første KI-loven er vedtatt Den nye loven kategoriserer ulike typer kunstig intelligens etter risiko.

Etikk og personvern

Konseptet om å «lese» noens drømmer reiser likevel viktige etiske spørsmål om personvern og mental integritet.

Drømmer kan anses som vårt siste private tilfluktssted i en stadig mer overvåket verden. Hva hvis denne intime sfæren kan bli tilgjengelig for andre – det være seg forskere, helsepersonell eller hackere? Eller en sjalu ektefelle, for den saks skyld.

Hvordan skal vi sikre at sensitiv hjernedata ikke misbrukes? Kan vi gi samtykke til noe som skjer mens vi sover? Og hva med risikoen for at våre underbevisste tanker og følelser blir ufrivillig avslørt? Kan teknologien misbrukes i avhørsmetoder av mistenkt kriminelle eller politiske motstandere?

Før en slik teknologi omfavnes fullt ut, er det viktig som samfunn å ta et skritt tilbake og nøye vurdere hvordan vi kan beskytte vår mentale integritet, i en verden der selv våre drømmer kan bli digitalisert.

For mange vil nok tanken på å dele sine mest private tanker føles som et mareritt i seg selv. For andre kan det være nøkkelen til bedre selvforståelse og mental helse. Kanskje blir «Hva drømte du i natt?» snart et like vanlig spørsmål som «Har du sovet godt?».

Veien fra laboratoriet til nattbordet er fortsatt lang. Men én ting er sikkert – forskerne i dette feltet er alt annet enn søvngjengere.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Jony Ive og Sam Altman samarbeider om en KI-enhet

KI kan lage video av drømmene dine

Blir fremtidens spill en KI-hallusinasjon?

Gjennombrudd for fusjonsreaktorer

Urovekkende bilder fra xAI

Snapdragon 8 Gen 4 blir lynrask

Ulykke når Kina skyter opp satellitter

Nå kommer stemmeassistenten fra ChatGPT

Som å få låne beina til en fjellgeit!

Gemini AI blir raskere og smartere

Ildsprutende robothund mot ugresset

Gratis, kruttsterk KI uten begrensninger

Scroll to Top