Bravia Theatre Bar 8 er den nye mellomstegs-modellen i Sonys lydplanke-sortiment. Den legger seg under toppmodellen Bravia Theatre Bar 9, men bruker mye av den samme teknologien i en mer kompakt fasong. Med en prislapp rett over ti tusen kroner havner den i det krevende premium-segmentet av lydplanker som er fullt av tøffe konkurrenter fra blant andre Sonos og Samsung. Så er spørsmålet om Sony-planken har det som skal til for å måle seg med bestselgerne?
Sony Bravia Theatre Bar 8
Sony-planken tilhører den nye Theatre-serien av hjemmekinoprodukter som ble lansert med brask og bram i 2024, under slagordet «Cinema is coming Home». Sony mener altså at denne relativt kompakte lydplanken skal gi oss en smak av ekte kinofølelse!
Sony-planken gjør veldig lite ut av seg rent utseendemessig: Bar 8 er dekket med mørkegrått høyttalerstoff over nesten hele fronten, med en mørk metallstripe bakerst.
Utførelsen er solid og gir et greit kvalitetsinntrykk, men det er ingenting som oser av luksus her. Vi kunne godt tenke oss at Sony for eksempel hadde en større og mer tydelig LED-tegnrute, og eventuelt at de også tilbød en variant i lysegrått eller hvitt, for å matche ulike interiørstiler.
Lydplanken har en lav profil for å gå klar av TV-skjermen. Det følger med små føtter som løfter den akkurat nok til å unngå kontakt med sokler. Vi testet Sony-planken med en Bravia 9 TV, og den passet perfekt innunder skjermkanten da vi monterte TV-en i «høy» posisjon på føttene.
110 centimeter bred, med 11 høyttalere
Bravia Bar 8 støtter moderne lydformater som Dolby Atmos og DTS:X, og har dedikerte høyttalerelementer for dette. Høyttalerkonfigurasjonen er angitt til 5.0.2 kanaler, og lydplanken har til sammen 11 høyttalerelementer som deler på jobben.
Det sitter egne toveis høyttalere (bass/mellomtone og diskant) for venstre/høyre og senterkanalen på forsiden. Sony-planken har også egne surroundkanaler på sidene, pluss to høydehøyttalere på toppen. Deretter er det opp til Sonys lydprosessering (360 Spatial Sound Mapping) å sy sammen et troverdig surround-lydbilde.
En positiv ting vi merker oss er at Sony har utstyrt den viktige senterkanalen med to fulltonehøyttalere i tillegg til diskanten. Det lover bra for stemmegjengivelsen.
Det Sony derimot ser ut til å ha «glemt», er dedikerte basshøyttalere til LFE-kanalen. Bassgjengivelsen er i stedet fordelt på de totalt fire fulltoneelementene. Det finnes imidlertid plenty med oppgraderingsmuligheter, og du kan om ønskelig utvide Bar 8 med både subwoofer og trådløse bakhøyttalere om du skulle ønske.
Brukervennlighet og finesser
Bar 8 er relativt godt utstyrt på tilkoblingsfronten. Lyden fra TV-en skal kobles til via HDMI eARC kontakten. Da kan du utnytte surroundlyden fra TV-ens egne apper og strømmetjenester, samt videokilder du har koblet til.
Sony-planken er i tillegg utstyrt med en ekstra HDMI-inngang, slik at du kan koble til en videokilde (Blu-ray spiller, spillkonsoll, Apple TV e.l.) og sende videosignalet videre til TV-skjermen.
Derimot må Bar 8 klare seg uten innebygd OSD (On Screen Display) slik vi fant på de eldre HT-A5000 og HT-A7000 modellene. Det er altså ingen mulighet til å få opp lydoppsett, innstillinger på TV-skjermen på samme måte som før. Oppsettet må i stedet gjøres via appen Bravia Connect. Det er i og for seg greit, men krever at du må igjennom den vante prosessen med å registrere en brukerkonto, før man kommer ordentlig i gang. Det er også her man «parer» lydplanken med eventuelle bakhøyttalere, subwoofere og TV-skjermer fra Bravia-familien.
For den som vil lytte til musikk via Sony-planken, kan den også friste med innebygd Wi-Fi og støtte for Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, i tillegg til Bluetooth. Så det finnes rikelig med avspillingsmuligheter her. Sony lar oss imidlertid ikke overføre TV-lyden trådløst over Wi-Fi, slik noen konkurrenter (deriblant Samsung) tilbyr på sine TV-er og lydplanker.
Obs! Hvis du kobler Bar 8 til en Sony-TV av nyere dato, for eksempel Bravia 7, 8 eller 9, vil de synkronisere lydinnstillinger seg imellom. Det finnes også mulighet for å bruke TV-skjermens høyttalere som senterkanal (Acoustic Center Sync). Denne finessen har vi beskrevet nærmere i testen av Bar 9.
Lydkvalitet
Det store spørsmålet er om Sony har lykkes med lydkvaliteten, og her har vi vært relativt bortskjemt med god lyd fra forgjengerne. Etter at lydplanken har vært igjennom første gangs oppsett og testsignaler, kunne vi danne oss inntrykk av lydgjengivelsen sammen med TV-en Bravia 9.
Førsteinntrykket er at Sony-planken leverer et stort og luftig lydbilde med god surroundfølelse. Med testfilmen Top Gun: Maverick er det ingen tvil om at Bar 8 klarer å skape stor bredde, dybde og høyde i lyden, som matcher bra til handlingen på skjermen. Og når jetjagerne flyr forbi på skjermen, får vi en imponerende følelse av bevegelse.
Stemmegjengivelsen er også glimrende: Når Maverick må stå «skolerett» for Ed Harris etter en testflyging som gikk skeis, kan vi sette pris på en sterk dialog mellom de to offiserene, med tydelig taleforståelse. Stemmene er godt forankret i midten, så senterkanalen må sies å fungere bra.
Bravia 8 virker å ha et «audiofilt» lydoppsett med nøytral klangbalanse, og det føles som både lydeffekter og musikk får like stor plass. Denne gode balansen kommer også godt med ved vanlig musikkavspilling, hvor lydplanken klarer å skape et imponerende bredt stereo-lydbilde og klar, tydelig vokal. Den er ingen match for separate systemer, men fin til bakgrunnsmusikk.
Med subwoofer
Med lydkvalitet på dette nivået, tar vi oss likevel i å savne mer bass! Det skal aller helst dundre og riste litt når et bombefly tar av fra rullebanen, men Bravia 8 har ikke nok muskler i bassregisteret til å klare dette på egen hånd. På dette punktet syntes vi faktisk lillebroren HT-A5000, som har egne basshøyttalere, gjorde en like bra eller bedre jobb. Her er det helt klart behov for en separat subwoofer, slik det ofte er i lydplankenes verden.
Sony lånte oss den store SA-SW5 med 7” basselement og 300 watt i forbindelse med testen, og den gjør helt klart en god jobb med å komplettere i bassområdet. Med suben innkoblet får lyden som forventet et helt annet fundament, klangen blir dypere og lydeffekter får det etterlengtede trykket.
Problemet er bare at suben koster 7.990 kroner (veil.), hvilket gjør det totale oppsettet relativt kostbart. Vi ser at noen forhandlere tilbyr Sony-høyttalerne som pakkeløsning, og etter vår mening er det like greit å budsjettere med sub med det samme. Du vil jo ikke at en jetmotor skal låte som en hårføner!
Sonys utfordring er derfor at det finnes plenty av utfordrere i premium-klassen, som også kan levere en lignende lydopplevelse til en mer konkurransedyktig pris. Her kan vi for eksempel nevne testvinneren Samsung HW-Q810D, som koster en slant mindre og likevel leveres med trådløs subwoofer.
Konklusjon
Bravia Theatre Bar 8 føyer seg inni rekken av gode lydplanker fra Sony: Lydplanken byr på gode tilkoblingsmuligheter, er enkel å bruke – og låter overbevisende til både musikk, film og TV-lyd. Men selv om Sony-planken har en raffinert klang og imponerende stemmegjengivelse, trenger den en subwoofer for å henge med i dypbassen – og da blir pakka vesentlig dyrere.
Bar 8 står derfor igjen som en lydplanke for Sony-fans som allerede vet hva de vil ha, og gjerne har en passe stor Bravia TV i 55-65 tommers klassen. Pluss at man er villig til å punge ut for subwoofer, så bassen sitter slik den skal. Da får man til gjengjeld et potent lydoppsett som gir mye eierglede!