TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Sony Bravia 9 (K-75XR90)

Råsterk underholdningsmaskin

Årets beste TV fra Sony er ikke en OLED, men en blodtrimmet LCD-TV. Bravia 9 er et skikkelig råskinn på film!

Av / 23.08.24 - 08:00
Sony Bravia 9 (K-75XR90)

Lyd & Bilde mener

  • Bravia 9 har et knivskarpt, kontrastrikt og fargesprakende bilde med imponerende presis lokal dimming og dypt svartnivå, i tillegg til klar og fyldig lyd.
  • Som LCD-skjermer flest, har Bravia 9 litt begrenset innsynsvinkel, og kun to av de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120Hz videosignaler.

Sony har satset sterkt på OLED-TV de siste årene: Senest i fjor stakk de av med seieren for årets beste OLED-TV, Bravia A95L. Derfor var det mange TV-entusiaster – inkludert oss – som ble forundret når den japanske produsenten valgte å ikke lanserte en ny flaggskip-OLED for 2024. Sonys TV-ingeniører har i stedet brukt kreftene på en ny og blodtrimmet LCD-TV, kalt Bravia 9!

Den nye toppmodellen bruker neste generasjons MiniLED-baklys, med en spesiell egenutviklet LED-driver som skal gi mer presis dimming av baklyset. Dette skal angivelig få bukt med mange av de typiske utfordringene LCD har, samtidig som de bevarer fordeler som lysstyrke og fargevolum.

Sony Bravia 9 (K-75XR90) 1
Sony Bravia 9. (Foto Sony)

Bravia 9 – design

For oss som har blitt vant til sylslanke OLED-skjermer, er Bravia 9 en mer omfangsrik mastodont. LCD-skjermen er 4,8 cm tykk, og veier 45 kg  – som følge av den omfattende elektronikken på innsiden. Til gjengjeld er selve innrammingen relativt slank når skjermen sees forfra.

Baksiden er flat og preget i Sonys klassiske sjakkbrettmønster, mens tilkoblingene kan skjules bak medfølgende deksler. Metallføttene ser elegante ut, og vi liker at de kan monteres i to ulike bredder og høyder.

Alt i alt er det likevel ingen tvil om at Sony-skjermen har en litt mer massiv fremtoning enn flere av konkurrentene. Det skal nevnes at for eksempel Samsung har klart å gjøre sine MiniLED-modeller (QN85D, QN95D) vesentlig slankere.

Annonse

Den nye toppmodellen leveres bare i 75 og 85 tommer her hjemme: det finnes også en 65 tommers utgave, men den er pussig nok forbeholdt det amerikanske markedet.

Sony Bravia 9 (K-75XR90) 2
Foto: Sony

Brukervennlighet og finesser

Sony Bravia 9 er en Google TV, med alt det innebærer av velkjente apper og finesser. Du kan «caste» innhold direkte fra mobilen, og stort sett alle aktuelle strømmetjenester – lokale og internasjonale – ligger tilgjengelig på startskjermen.

Sony har i tillegg laget sitt eget menysystem, som gir rask tilgang til relevante funksjoner. Vi kan blant annet hente opp bilde- og lydinnstillingene med et trykk på fjernkontrollen, uten masse omveier.

Vi liker at Sony lar oss skru av den lysreduserende (og derfor ytelseshemmende) «øko-modusen» allerede ved første gangs oppstart. Det er likevel noen irriterende advarsler om strømforbruk hver gang vi skifter bildemodus – men det kan vi trolig takke EU for.

Bluetooth-fjernkontrollen er også i resirkulert plast fremfor børstet stål, men vi liker at den har bakbelyste knapper og reagerer lynraskt når vi trykker på den.

Bravia-skjermen støtter de aller fleste lyd- og bildeformatene, deriblant Dolby Vision HDR (også for gaming) helt opp til 120 Hz, IMAX Enhanced, pluss Dolby Atmos og DTS:X på lydsiden.

Sony har også lagt godt til rette for gamere, med en egen meny som samler de relevante innstillingene. Den lar oss blant annet regulere svartnivået, slik at vi lettere kan se motstanderne i mørket, og sette inn «trådkors» som hjelper oss å skyte mer presist. Det finnes også en Multi View-funksjon tilgjengelig, som kan vise en Youtube-video samtidig som du spiller.

Det som skuffer oss litt ved funksjonaliteten er at Sony, til tross for all den moderne hardwaren om bord, har beholdt det «gamle» Mediatek-chipsettet fra forrige generasjon. Derfor er det fortsatt bare to av de fire 4 HDMI-inngangene som er 2.1 / 120 Hz kompatible.

Det behøver ikke være noen krise, men skaper litt begrensninger for den som har massevis av spillkonsoller og gaming-PC i arsenalet. Og vi skal ikke glemme at både Samsung og LG har levert full båndbredde på alle fire innganger i lengre tid nå. Kanskje Sony følger etter i 2025?

Sony Bravia 9 test (9) Sony Bravia 9 test Sony Bravia 9 test (2)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Sony Pictures Core: Strøm filmer i høy kvalitet

Bravia 9 kommer også lastet med Sony Pictures Core, som er filmprodusentens egen strømmetjeneste. Denne finnes kun på Bravia TV-er og gir tilgang til masse innhold fra Sony-katalogen. Flere av titlene er tilgjengelig i høy bitrate med 4K Dolby Vision eller IMAX Enhanced videoformat, og med Dolby Atmos eller DTS surroundlyd.

En del av de såkalte «IMAX» titlene fremstår riktignok som de bare er kuttet ned fra 2,35:1 til16:9 format, og ser ikke spesielt inspirerende ut. Men det finnes også noen godbiter i filmsamlingen. Vi fant blant andre den ferske Bad Boys: Ride or Die og eldre titler som Denzel Washingtons The Equalizer, i høyere strømmekvalitet enn vi har sett andre steder.

For å kunne se de nyeste og gjeveste titlene må du imidlertid løse inn såkalte «credits», som man får et visst antall av ved kjøp at TV-en. Det er altså ikke gratis i lengden. Derfor er det synd og skam at Sony ikke tilbyr denne som abonnementsbasert tjeneste, spesielt nå som både utvalget og strømmekvaliteten har blitt overraskende god.

Sony Bravia 9 (K-75XR90) 3
(Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Sony har inngått et dristig veddemål ved å la fjorårets A95L gå videre, og fokusere kreftene på en ny MiniLED-modell. Bakgrunnen for dette er at proffdivisjonen deres har lansert en ny og avansert studiomonitor, som også bruker topp moderne MiniLED-teknikk. Produsenten mener åpenbart at LCD-teknikken fortsatt har mye å tilby oss filmentusiaster – så lenge den håndteres riktig.

Kjernen i Bravia 9 er et nytt MiniLED-baklys, som lover vesentlig mer presis dimming enn forrige generasjon. Baklyset er særs viktig for LCD-skjermene, siden det er disse lysdiodene som gjennomlyser LCD-sjiktet og avgjør hvilken lysstyrke og kontrastomfang skjermen kan oppnå.

Vi har gitt tidligere Sony-modeller litt tyn, nettopp på grunn av få dimming-soner og tendenser til blooming. Den japanske produsenten ser ut til å ha tatt dette til seg, for Bravia 9 har fått et høyere antall soner enn forgjengeren X95L, i tillegg til en ny LED-driver som hevdes å gi bedre kontroll.

Sony Bravia 9 (K-75XR90) 4

Så hvor bra fungerer det i praksis?

Den store lakmustesten for enhver LCD-TV er hvordan den klarer seg i mørke scener med innslag av lys. Selv de beste skjermene kan ofte plages av at lyset smitter over de i mørke områdene, men her må vi si at Sony klarer seg imponerende bra.

Bravia 9 har et tett på perfekt, nærmest OLED-aktig svartnivå, og du skal virkelig jobbe hardt for å se noen «blooming» rundt lyse objekter. Ikke engang hvite undertekster ser ut til å plage skjermen nevneverdig, selv når vi ser på spillefilm med svarte striper i et mørklagt rom.

De mørke scenene i action-klassikeren The Equalizer gjengis med forbløffende presis dimming, uten glorie-effekter. Dimmingen jobber også meget hurtig i takt med bildesignalet, slik at den unngår irriterende etterslep og tilslørte bevegelser. Visste vi ikke bedre, kunne vi lett trodd dette var en OLED-TV …

Sammenlignet med en virkelig god OLED-TV som LG OLED G4, Samsung S95D eller Sonys egen A95L, kan det forekomme at noen små mørkegrå detaljer går tapt i overgangen til 100 % svart (såkalt black crush). Men selv her må det understrekes er Bravia 9 ekstremt presis.

For å oppnå topp ytelse, er det imidlertid viktig å la Sony-skjermens lokale dimming/dynamiske kontrast være aktivert. Uten disse ser den mer ut som en vanlig LCD-skjerm. I tillegg avslører Bravia 9 seg som en LCD når vi ser på bildet fra siden: Da blir fargene betraktelig mer «utvaskede» enn på en OLED-TV.

Sony Bravia 9 test (1) Sony Bravia 9 test (3)
<
>
Selv i et mørklagt rom skal du være ganske god for å avsløre baklyset i Bravia 9. Så lenge du sitter rett foran, da, selvsagt. (Foto: Audun Hage)

Blendende lysstyrke

Sony-skjermen kan til gjengjeld skilte med en fenomenal lysstyrke. MiniLED-baklyset sørger for kanonsterke lysnivåer. Selv om de nyeste OLED-skjermene har fått en merkbar boost på lysstyrken, kan LCD-skjermene levere enda høyere, og på større bildearealer av gangen. Dette gir rikelig med lysstyrke til å se sport på høylys dag om man skulle ønske. I tillegg sørger det for et kontrast-kick på filmer i HDR-format.

De forrykende jagerfly-scenene i Top Gun: Maverick gjengis med sylskarpe detaljer, og hver gang solen titter frem i cockpiten, blir vi nærmest “sveiseblinde” og må famle etter Ray-Ban brillene.

Den målte lysstyrken ligger godt over 2200 nits i et 10 % vindu: Det er faktisk ikke like blendende som TCLs toppmodell X955, men likevel kraftig nok i de fleste situasjoner. Og selv om Sony kanskje ikke har like mange dimming-soner som TCL, virker det til gjengjeld som den har bedre kontroll over baklyset enn konkurrenten. Bare synd at Bravia 9 stopper på 85 tommer, og ikke leveres i 98 (eller 115!).

Fargegjengivelsen er meget jevn og presis, og Sony har maktet å gjøre selv Standard-bildemodusen imponerende nøytral. Her finnes også en nedtonet modus kalt «Calm» som fungerer bra til TV-titting på kveldstid. Entusiaster vil også sette pris på at det nå finnes en «Calibrated» modus for blant andre Netflix, Prime Video og Sony Pictures Core.

Filmelskerne kan også velge Film eller Professional, med bevegelseskompenseringen aktivert eller ikke i varierende grad. Du kan også velge ulike innstillinger for film og TV-innhold. Vi foretrakk faktisk å beholde interpoleringen på, da det ga imponerende glatte og flimmerfrie bilder, uten plagsom såpeopera-effekt. Sony viser her nok en gang at de er blant de aller flinkeste i klassen på bevegelser.

Lydkvalitet

I tillegg til kruttsterk bildekvalitet, har Bravia 9 også overraskende potent lyd. Foruten innebygde basshøyttalere sitter det en ny type «Beam Tweeter» diskant som skal bidra med ekstra detaljer i toppen. Og det kan man faktisk høre.

Sony-skjermen lager et stort lydbilde som brer seg ut i testrommet vårt og skaper en imponerende surroundeffekt. Her er til og med litt følelse av høyde på Atmos-lydsporene.

Dialoger kommer klart og tydelig ut, og Sony-skjermens innebygde basshøyttalere gir flott fylde til musikk og lydeffekter. Diskanten føltes litt lys og overdreven i starten, men gikk an å finjustere i menyen. Sony har også automatisk romkorreksjon via fjernkontrollen som hjelper på klangbalansen.

Det finnes TV-er der ute med enda bedre medfølgende lyd – Philips med B&W-høyttalere er nærliggende å nevne – men Sony Bravia 9 er likevel blant de bedre vi har hørt.

Med bildekvalitet på dette nivået, er det nok likevel mange som vil foretrekke å oppgradere. Sony Bravia 9 har en del fordeler dersom man kobler den sammen med lydplanker fra samme selskap – for eksempel den nye Bravia Theatre Bar 9 eller høyttalersystemet Bravia Quad. (Det har vi tenkt å teste nærmere snart, så følg med videre!)

Les også Her er årets nye hjemmekino-produkter fra Sony Sony introduserer en splitter ny serie med BRAVIA Theatre hjemmekinoprodukter.

Konklusjon

Sony har lansert MiniLED-modeller som X95K og X95L med varierende hell, men med Bravia 9 har de endelig truffet spikeren på hodet. Den nye toppmodellen tar med seg alle fordelene som kjennetegner LCD, men samtidig veldig få av ulempene. Resultatet er en av de beste LCD-skjermene vi har sett!

Kombinasjonen av god lysstyrke, dypt svartnivå og presis lokal dimming, gir et veldig dynamisk og livaktig bilde. Påfallende lik en OLED-TV, men med enda høyere lysstyrke til krevende bruk, og null risiko for innbrenning. Bare vær forsiktig når du ser en HDR-film for første gang på Sony-skjermen, for da kan du virkelig bli blendet!

Karakter
Sony Bravia 9 (K-75XR90)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Lyd & Bilde