Ved årets Samsung Galaxy Unpacked-event kunne tech-giganten avsløre en ny smartklokke, som umiskjennelig ligner noe vi har sett før. Samsung Galaxy Watch Ultra er en stor klokke til trenings- og tur-freaken, proppet med sensorer og et stort batteri. Ja, det minner umiskjennelig om, og heter det samme som, Apples Watch Ultra, men er likevel veldig samsungsk. Vi har testet den til trening, søvnsporing, de daglige skrittene og mye mer. Og Samsungs nye smartklokke er slett ikke så dum, selv om vi savner spesielt én viktig funksjon.
Firkantet, men rund
Samsung Galaxy Watch Ultra er laget av titanium, og fås i fargene titanium silver, titanium gray og titanium white. Urkassen er firkantet, har en bredde på 47 mm, en tykkelse på 12,1 mm og veier 60,5 gram (uten remmen). Det er en stor klokke som fyller og veier godt på håndleddet, noe jeg normalt er fan av. På grunn av spesielt tykkelsen på Samsung Watch Ultra opplevde jeg imidlertid et par ganger at det var vanskelig å ta på seg en jakke, da klokken slet, og rett og slett hang fast i foret. Greit, det er en mindre detalj.
Klokken har tre knapper som alle sitter på høyre side av urkassen. Her er det snakk om Home- og Back- samt en ny Quick Action-knapp i midten. Sistnevnte er oransje, og bringer deg direkte til sporing av diverse sportsgrener. Er du ikke den sporty typen, kan den programmeres til andre funksjoner i Samsung Wearable-appen.
På grunn av Quick Action-knappens runde form hadde jeg helt naturlig lyst til å skru på den. Men det kan man ikke. Det samme gjelder urkransen omkring den store 1,5” Super AMOLED-skjermen, som jeg også hadde lyst til å skru på. Den primære navigasjonen foregår i stedet via berøring og sveping på skjermen. Som en litt dårlig erstatning for en roterende krans, kan du i stedet føre fingeren rundt i kanten på den øverste delen av skjermen for å bla mellom funksjoner og menyer. Heldigvis er skjermen virkelig god. Den har en oppløsning på 480 x 480 piksler, og er lett å lese selv i direkte sollys, takket være lysstyrken på 3000 nit.
Spekket med funksjoner
Fordi det er snakk om en klokke i Ultra-klassen, er Samsung Galaxy Watch Ultra naturligvis spekket med Samsungs nyeste og mest avanserte teknologi. Den primære driveren er den innebygde 3nm Exynos W1000-prosessoren med 2 gigabyte minne og 32 gigabyte lagerplass. I tillegg får du den nye BioActiveSensor2 (optisk biosignalsensor + elektrisk hjertesignal + bioelektrisk impedansanalyse), temperatursensor, akselerometer, barometer, gyrosensor, kompass og lyssensor. Det innebygde batteriet er på 590 mAh, som ifølge Samsung gir opptil 100 timers bruk. Personlig opplevde jeg at klokken holdt et par dager før jeg ble bedt om å lade det opp.
På programvaresiden kjører klokken med Googles Wear OS 5-programvare med Samsungs One UI 6-grensesnitt, mens forbindelsen til omverdenen tas hånd om av en LTE-forbindelse (eSIM), Wi-Fi, Bluetooth 5.3, NFC til mobilbetalinger og naturligvis GPS (L1+L5 / Glonass/ Beidou / Galileo). Klokken har en IP68- sertifisering, og kan brukes opptil 10ATM.
Det er her viktig å gjøre oppmerksom på at klokken bare virker sammen med Android-telefoner, og til og med krever en modell fra Samsung for å innfri sitt fulle potensiale.
God til fitness
De mange sensorene og den avanserte maskinvaren betyr naturligvis at Samsung Galaxy Watch Ultra er spesielt velegnet for deg som gjerne vil kunne se hva klokken er, og samtidig dyrker sport og mosjon. Personlig sykler og går jeg en del, samtidig som jeg noen ganger i uken besøker mitt lokale treningssenter, hvor jeg legger vekt på styrketrening med frivekter og apparater.
Klokken kan selv snappe opp og automatisk registrere en del aktiviteter. Det opplevde jeg for eksempel ofte når jeg var ute og gikk eller syklet gjennom Københavns gater. Til de ukentlige treningsøktene valgte jeg imidlertid å starte og stoppe aktivitetene manuelt via Quick Action-knappen. Det er enormt mange øvelser å velge mellom, så velg den som ligger nærmest. Du pauser og starter lett sporingen igjen ved et ekstra trykk på Quick Action-knappen, noe som også burde gi den mest korrekte sporingen, da pauser og lignende spilltid ikke tas med. Jeg glemte imidlertid flere ganger å reaktivere sporingen mellom de forskjellige aktivitetene, mens jeg en annen dag bare startet en aktivitet og slett ikke satte på pause underveis.
Resultatene av de innsamlede dataene vises best på mobilen i Samsungs Health-app. Her har du adgang til et vell av informasjon som går langt utover daglige skritt og forbrente kalorier. Et eksempel på dette er Samsungs Energi Score, som gir deg en daglig karakter basert på søvnmønster og innsamlet data relatert til disse. Ifølge appen krever søvnpulsen min oppmerksomhet, mens jeg både er god til å sove lenge og legge meg omkring det samme tidspunktet hver dag.
Her er det veldig mange data å forholde seg til, og man må passe seg for selvdiagnostisering og bare ta disse mange dataene som en rettesnor.
Konklusjon
Samsung Galaxy Watch Ultra er en robust og funksjonsspekket smartklokke som jeg egentlig liker veldig godt. Prisen er kanskje litt i det høye sjiktet, selv om flere teleoperatører allerede ved salgsstart er klare med gode tilbud, og jeg savner virkelig en roterbar urkrans. Til syvende og sist er det imidlertid ikke det som betyr at jeg ikke vil velge denne klokken. Jeg er iPhone-bruker, og klokken virker ikke med Apples mobiler. Det synes jeg er kjempeergerlig, for klokken er lekker og har en fin batteritid på et par dager. Er du Android- eller kanskje til og med Samsung-bruker, er du bedre stilt, og bør vurdere Samsungs Galaxy Watch Ultra hvis du vil ha en allsidig og ytterst robust klokke til den daglige aktivitets- og søvnsporingen.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser