Hvis du vil ha mer enn bare bakgrunnsmusikk eller bassdunk til hagefesten, må du ha et skikkelig stereoanlegg med et par fornuftige høyttalere og en god forsterker.
Forsterkeren er hjertet i det klassiske stereoanlegget; den samler signalkildene, og den forsterker signalet til et nivå som kan drive et par høyttalere.
Men stereoforsterkeren anno 2024 trenger ikke være en stor og tung kasse. Moderne elektronikk som klasse D-forsterkere og switched mode-strømforsyninger har skrumpet plasskravene, så en fullt brukbar stereoforsterker ikke trenger å være større enn en matboks – inkludert streaming og alle digitale bekvemmeligheter.
I denne testen har vi sett på moderne kompakte forsterkere, hvor hver enkelt utgjør alt du trenger i tillegg til høyttalere for å ha et komplett anlegg. Det har vært et krav der musikkstrømming over nettverket er innebygd slik at musikken kan nytes uten kvalitetstap fra kompresjonen.
Forsterkerne har både analoge og digitale signalinnganger, og de fleste har dessuten HDMI-inngang så de kan spille av lyden fra TV-en via ARC/eARC. Platespillerinngang var ikke et krav, men det teller på plussiden.
Ikke låst (totalt) til et system
I tillegg til å fungere som et alt-i-ett-anlegg og strømme musikk over nettet har alle de testede nettverksforsterkerne en form for multiromsfunksjonalitet innebygd. Hittil har multirom vært et spørsmål om å velge én standard – og holde seg til kompatible produkter deretter. Man kan fortsatt ikke koble en BluOS-enhet på et Sonos-nettverk eller omvendt. Men det er ikke fullt så viktig lenger. Alle forsterkerne i testen støtter derfor Tidal Connect, som betyr at man fra Tidal-appen kan sende musikken til høyttalere av forskjellige merker så lenge de er på nettet. Tilsvarende kan man gjøre med Spotify Connect og Apple AirPlay 2.
Alle forsterkerne i testen er små og billige ”matbokser” som ligner hverandre. Men det betyr ikke at de låter likt. Faktisk er forskjellen i lydkvalitet overraskende stor.
(Foto: Bluesound)
Bluesound Powernode Edge (N230)
Rå styrke er ikke alt
Bluesounds lille 40-watter tørker lydmessig gulvet med konkurrentene.
Argon Audio SA2
Overflod av features
Man får virkelig mange muligheter og funksjoner til en svært rimelig pris.
Sonos Amp
Den mest brukervennlige
Sonos Amp var en av de første miniforsterkerne med strømming. Og Sonos er fortsatt kongen av multirommet.
WiiM Amp
Latterlig god ut fra prisen
Med innebygd strømming og god lyd er den lille Wiim-forsterkeren et funn til denne prisen.
Harman Kardon Citation Amp
Den største blant de små
Harman Kardon Citation Amp leverer trøkk – også når det går varmt for seg.