Philips The Xtra er en relativt ung TV-modell i Philips-familien, og som navnet antyder er dette en attpåklatt som henvender seg til de kresne TV-entusiastene med spesielle krav og forventninger.
De som har fulgt med på Philips sine TV-eskapader en stund vet at produsenten har hatt mye hell med sine high-end OLED-skjermer. De prisgunstige LCD-skjermene i The One-serien har også blitt godt mottatt i markedet. I dette tilfellet snakker vi derimot om en toppspekket LCD-TV.
The Xtra har omtrent alt man kan ønske seg av finesser og ytelse – og litt til. 2024-modellen har blant annet fått det aller nyeste Ambilight-lyset, og på innsiden har den et finmasket MiniLED-baklys. Så er spørsmålet om Xtra-en har det som skal til for å måle seg mot konkurrentene i det tøffe premium-sjiktet av LCD-storskjermer?
Philips The Xtra PML9009 – Design
Philips-skjermen leveres i skjermstørrelser fra 55 og helt opp til 85 tommer. Testeksemplaret vi har fått låne er på 75 tommer, men vi forventer at testresultatene vil være relevante for samtlige av skjermstørrelsene (merk dog at det kan være forskjellige antall dimming-soner).
Designmessig er Philips-skjermen pen å se på med stramme linjer og slank innramming. Sett fra siden er The Xtra imidlertid litt tykkere enn flere av konkurrentene, sikkert på grunn av de mange lysdiodene. Skjermen er imidlertid helt flat langs hele baksiden, uten noen detaljer som stikker ut – så den kan likevel henges tett på veggen.
På baksiden av skjermen, langs toppen og sidene, kan vi også skimte radene av utvendige lysdioder som tilhører det berømte Ambilight-lyset. Philips bruker disse til å projisere et dynamisk og stemningsskapende fargelys på veggen bak skjermen.
Brukervennlighet og finesser
Philips kan som vanlig skilte med forbilledlig formatstøtte, inkludert HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+, samt både Dolby Atmos og DTS:X på lydsiden. Den har ellers fire HDMI-innganger, hvor to av disse er av typen HDMI 2.1 (48 Gbps/4K/144Hz) og kompatibel med de nyeste spillkonsollene. VRR Freesync og automatisk spillmodus med lav forsinkelse (målt til 10 ms) gjør at Philips-skjermen stiller godt forberedt for gaming.
Under første gangs oppsett av Philips-skjermen blir vi også kjent med det nye brukergrensesnittet Titan OS, som Philips introduserte tidligere i år. Dette er et skybasert system som skiller seg litt fra Google og andre systemer, ved at det ikke krever noen konto eller innlogging før du tar det i bruk.
Startskjermen kan virke litt mer spartansk og enkel enn det man er vant til å se, men vi blir raskt fortrolig med menyene. App-utvalget er ikke det beste i klassen, men de fleste kjente strømmetjenestene på plass, inkludert Max som ventes nå i august. I tillegg finnes Pluto TV som byr på en del «gratis» reklamefinansierte TV-kanaler. En annen en fiffig detalj er at appene holder seg automatisk oppdatert og at startskjermen kan skreddersys slik man ønsker.
Et gjennomgående inntrykk er at Titan kanskje har en litt enklere grafisk look enn Google, WebOS og Tizen. Til gjengjeld fungerer det raskt og laster appene på et blunk. Titan har også en casting-app som er kompatibel med Chromecast, slik at du kan dele innhold fra mobilen om ønskelig. Derimot savner vi Airplay i skrivende stund.
Bildekvalitet
Philips The Xtra bruker et Quantum Dot LCD-panel av typen VA med direkte MiniLED-baklys og lokal dimming. Panelfrekvensen går opp til 144Hz, for å kunne tekkes både spillkonsoller og gaming-PC-er. Bildebehandlingen styres av en Philips P5 videoprosessor av nyeste generasjon.
Alt burde ligge til rette for en førsteklasses bildeopplevelse, og førsteinntrykket er da også positivt. Philips-skjermen har for det første utmerket – om ikke direkte blendende – lysstyrke og kontrast, som skaper et livlig og engasjerende bilde. Skarpheten fra 4K-panelet kombinert med fortreffelig støyreduksjon, sørger for et detaljert bilde med realistisk dybde, mens fargegjengivelsen er både sterk og velnyansert.
Philips har sørget for rikelig med justeringsmuligheter, med blant annet en egen idealinnstilling, Livlig (Vivid) med full gass på farger og kontrast, samt mer edruelig filmmodus. Disse kan også velges ved visning av Dolby Vision-materiale.
Når det kommer til det absolutte svartnivået og kontrasten fra HDR-videomateriale, er vi imidlertid ikke like imponerte. Noe av poenget med MiniLED er jo nettopp å unngå at lys blør over i de mørke partiene, Men her har ikke Philips oppnådd like presis kontroll som de beste.
På krevende HDR-filmer som Top Gun: Maverick, kunne vi ofte skimte uønskede lysblødninger og halo-effekter. I tillegg savner vi sterkere glød i høylys-områder på HDR-opptak. Den maksimale lysstyrken ligger rundt 1000 nits, som er vesentlig lavere enn de råeste «lyskanonene» i klassen.
De nevnte forskjellene kommer godt frem når vi sammenligner med for eksempel Sony Bravia 7 og TCL 75C855, som vi også hadde på testbenken. Selv om Philipsen er sammenlignbar på flere områder, var det tydelig at konkurrentene hadde mer «punch» i høylysområder som sollys, i tillegg til litt mer presisjon i svartnivået. Om det skyldes flere dimmingsoner og/eller mer presis bildebehandling skal vi ikke spekulere i – men forskjellen er der.
Philips har også et rykte for å være svært god på bevegelser, noe vi også har vært vant til å se på OLED-skjermene deres den siste tiden. Når det gjelder PML9009 er derimot ikke bevegelsene like glatte og sømløse som vi hadde forventet. Hurtige panoreringer på film eller sport kunne av og til fremkalle et lite etterslep – en liten vibrasjon eller «risting» i bildet, før det gjenvant fokus. Vi prøvde oss frem med ulike bevegelsesinnstillinger i menyen, men ble ikke helt kvitt fenomenet.
«Reddes» litt av Ambilight
Philips-skjermens ess i ermet er naturligvis det integrerte Ambilight-lyset, som bidrar til forsterket opplevelse av farger og kontrast. Lyset brer seg utover bakveggen og matcher handlingen på skjermen. Med den nyeste generasjonen Ambilight er det et tydelig samsvar mellom fargene på og utenfor skjermen. Dette skaper en engasjerende seanse som dessuten er behagelig for øyene. Når det er sagt, kan du også få en tilsvarende Ambilight-opplevelse med Philips OLED-TV, og da er kontrasten samtidig ENDA bedre …
Lydkvalitet
Philips The Xtra har innebygde stereohøyttalere med ekstra bassenheter, drevet av totalt 4 x 10 watts utgangseffekt. Det sørger for en sterk og klar lydgjengivelse med tydelige dialoger – i tillegg er det fin fylde i bassen til musikk og lydeffekter. Det er ingen match for en separat lydplanke, og heller ikke på høyde med Philips-modeller som har B&W høyttalerløsning innebygd. Likevel er det klart godkjent. Om det ikke frister med lydplanke, har Philips-skjermen dessutenmulighet til å utvides med separate trådløse høyttalere gjennom DTS Play:Fi økosystemet.
Konklusjon
Philips The Xtra er en velutstyrt LCD-skjerm med flere positive egenskaper, de mest nærliggende å nevne er kombinasjonen av Ambilight-lys med et skarpt og lyssterkt LCD-panel, som gjør TV-en velegnet til alt fra sport til film. Philips-skjermen har også et nyskapende og lynraskt brukergrensesnitt som mange vil like.
Når det kommer ytelsen på kontrast og lysstyrke ligger The Xtra litt under de råeste konkurrentene i klassen, og hindrer at Philips-skjermen klatrer helt til topps. Vi har riktignok registrert at denne modellen har kommet på gunstige kampanjetilbud allerede, som bidrar til at The Xtra faktisk kan være et ekstra godt kjøp i noen sammenhenger.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser