I tillegg til muligheten for å lage mat utendørs i sommervarmen gir en pizzaovn deg på bare to minutter en guddommelig pizza som slår din lokale pizzeria med mange lengder, hvis du bruker kvalitetsingredienser og en god deig. Den høye varmen i en ekte pizzaovn sørger for å karamellisere, sprøsteke og høyne nesten hva som helst du legger på deigen din. Er man pizzaelsker, er en pizzaovn derfor en meget stor oppgradering. Også i forhold til de pizzasteinene man kan bruke i en innendørs ovn.
Vi tester tre forskjellige utendørs pizzaovner som bruker henholdsvis tre, gass og el i forsøket på å skape en kompromissløs pizzaopplevelse. Og spesielt én ovn viser seg å levere noe nær perfekt hjemmelaget pizza!
Tre forskjellige pizzaovner
Med i testen har vi Ninja Woodfire, som deler navn med en røykeovn fra samme produktserie. Den er en elektrisk multikunstner, som blant annet kombinerer både pizza- og røykeovn, og er opplagt til å bli hjertet i et utekjøkken. Den el-drevne teknologien utmerker seg ved maksimal temperaturkontroll og fleksibilitet.
Ooni Karu 12G byr på sjarmen og autentisiteten som bare åpen ild og skorstein kan. Fleksibel er den også, da ovnen kan kjøres på både tre, kull og gass selv om sistnevnte krever kjøp av en adapter. Tre hjelper ikke bare på hyggen, men gir også en karakteristisk smak til pizzaen som er vanskelig å motstå.
Den siste ovnen heter Chef Matteo Crosta 16″, som har den egenskapen at pizzasteinen roterer mens pizzaen stekes! Teknologien blir mer og mer utbredt, og lover jevn steking hele veien rundt, noe man normalt oppnår ved å rotere pizzaen manuelt mens den steker. Ovnen bruker gass, og er både rask å varme opp og lett å kontrollere.
Hvordan velger du den riktige pizzaovnen?
Det er et par viktige ting man bør vurdere når man leter etter en pizzaovn. Først og fremst må man velge type varmekilde. Tre og kull gir både sjarm og smak til pizzaopplevelsen din, men kan være vanskelig å holde på en bestemt temperatur. Gass og el er derimot langt mer fleksibelt selv om man kanskje mister litt sjarm og røyksmak.
Temperaturen er også essensiell. En klassisk vedovn kan lett komme opp i 500 °C, hvor elektriske ovner ikke kommer like høyt opp, men typisk mellom 350–450 °C. Om det er et problem, kommer an på hvilken type pizza du gjerne vil lage. Vanskelighetsgraden stiger jo høyere temperatur du vil benytte. Visse pizzatyper, som den klassiske napolitanske, kommer virkelig til sin rett efter 60 sekunder ved 500 °C. En solid calzone har det fint ved 350 °C i 3–5 minutter.
Det er også verdt å vurdere om man ønsker en pizzaovn som kan mer enn bare pizza. I teorien kan du lage en hel rekke retter i en pizzaovn, som tross alt bare er en veldig varm ovn med en stein i. Men noen produkter spesialiserer seg på å gjøre det lett å lage all slags mat i ovnen. Enten via tilgjengelig tilbehør eller innebygde funksjoner.
Slik testet vi
Alle pizzaovnene ble testet med samme grunnoppskrift. Deigen er laget med økologisk Tipo 00 mel og kaldhevet i ca. 24 timer. Vi har testet ved forskjellige temperaturer for å se hvordan de presterer best.
Ovnene blir først og fremst målt på hvor god pizza de kan lage. Vi ønsker en perfekt bakt bunn som hverken er blek eller brent, og ferdig på under tre minutter. Jo raskere, jo bedre, uten å svi maten, noe som lett kan skje ved +400 °C. Vi er også interessert i hvor lang tid de bruker på å varme opp, og hvor jevnt de varmer.
Vi ser også på hvor brukervennlige ovnene er å leve med. Noen av ovnene har ekstra egenskaper som gjør dem brukbare til mer enn bare pizza, noe vi naturligvis også tar høyde for.
Til slutt finner vi kongen av sommeren og starten på det neste hobbyprosjektet ditt.
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn
God idé, dårlig utført
Chef Matteo Crosta 16” byr på både brukervennlighet og en roterende pizzastein som skal gi deg en jevn og smertefri pizzaopplevelse. Dessverre er opplevelsen helt motsatt.
Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn
Alt i én utendørsovn
Denne ovnen i Ninja Woodfire-serien byr på både pizza- og røykeovn i én, og er på tross av sin elektriske motor i stand til å stå ute i all slags vær. Hvis du gjerne vil lage mer enn bare pizza om sommeren, er denne ovnen vanskelig å komme utenom.
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn
Burn, baby, burn!
Drømmer du om en ekte, vedovnsbakt pizza, skorstein og det hele, blir det hverken lettere eller mer sjarmerende enn med Ooni Karu 12G.