TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Prepping for tech-nerder

Her er prepping-planen som oppfyller tech-behovene dine hvis katastrofen inntreffer.

Av / 15.12.24 - 10:21
Prepping for tech-nerder

Forestill deg en verden uten strøm og internett. Hvor stor del av livet ditt og hjemmet ville stoppe å fungere? Høyst sannsynlig mer enn for de fleste andre mennesker.

Her på L&B Home skriver vi daglig om elbiler og Smart Home-produkter, men uten strøm og internett fungerer ingen av delene. Eller gjør de? Her guider vi deg til tre produkter og to digitale servicer som kan redde tech-livet ditt hvis katastrofen inntreffer.

Kommunikasjon

Mobiltelefonene fungerer ikke, for mobil- og internettet er nede, og ingen i familien har lært seg morsealfabetet eller å telegrafere. Hvordan vil du kommunisere med dine nærmeste?

Løsningen er walkie-talkier. De bruker minimalt med strøm, fungerer off grid, fordi de utnytter radiofrekvensteknologi fremfor mobilnettet, og så er de forholdsvis billige. Og nei, vi snakker ikke om barnas walkier med tegneseriefigurer på, men seriøse enheter som er bygget for å kunne fungere under ekstreme forhold.

Et godt alternativ er Motorola Talkabout Extreme T82, som har en rekkevidde på 10 km og kan benytte 16 kanaler og 121 privatkoder. Det betyr at dine samtaler forblir mellom deg og dine familiemedlemmer. Walkien har til og med en innebygd LED-lommelykt.

Annonse
Prepping for tech-nerder 1
Ikke alt trenger å bli mørkt hvis strøm og internett forsvinner. (Foto: NASA)

Transport

Bensinbilene kjører fortsatt rundt i gatene, men elbilen din står hjelpeløst stille, for batteriet er på null prosent, og hva gjør man da?

Gjennom flere år har man eksperimentert med å bygge solpaneler til elbiler, men av flere praktiske årsaker har ingen knekt koden med å skape den selvforsynende elbilen på den måten. Nå har selskapet GoSun kanskje funnet en løsning.

De har skapt et solpanelteppe som monteres på bilens tak på et takstativ. Når bilen er parkert, foldes ‘teppet’ ut i hele bilens lengde, og bilen kan lades opp med en effekt på opptil 1200 watt. Ifølge produsenten kan solpanelet lade opptil 48 km om dagen, avhengig av bilens utnyttelse av strømmen.

GoSuns EV Solar Charger er ennå ikke i produksjon, men forventes å bli levert i 2025, og blir akkurat nå solgt til en spesiell early bird-pris.

Les også Solcelle-backup på balkongen Nå kan også leilighetseiere installere solcellepaneler og få billigere strøm og sikrere strømforsyning.

Lading

Myndighetene anbefaler at man anskaffer seg en powerbank, men for tech-nerder som oss dekker en vanlig powerbank slett ikke behovet.

Løsningen er ditt eget lille elverk, som ikke bare kan holde på, men også produsere strøm. På våren i år fikk Jackery Explorer 300 Plus fem stjerner hos oss. Produsenten satser imidlertid ikke lenger på det skandinaviske markedet, men det gjør til gjengjeld Ecoflow, med en hel rekke kraftstasjoner. Ta for eksempel en titt på Ecoflow River Max 2, som kan romme 500 kW og levere strøm til ni enheter av gangen.

Ikke bare kan disse forvokste powerbankene lade mobilen massevis av ganger. Du kan også koble en vanlig strømkontakt til dem, og dermed få strøm til all verdens andre produkter i hjemmet.

Kjøper du et solcellepanel (selges som ekstrautstyr), kan kraftstasjonene lade seg selv så lenge solen ellers skinner.

Vær klar over at produsentene har tilsvarende både større og mindre alternativer, så det er fullt mulig å velge en størrelse som matcher ens behov og økonomi.

Les også Batterikraftverk fra Segway Segway-Ninebot vil selge deg kraftstasjoner - eller kraftbatterier - til hus og hytte. Og det kan godt åpne seg et marked for Segway Cube-serien.

Internettet offline

De nevnte produktene holder liv i enhetene dine, men vurder også hvor mange opplysninger du daglig finner eller lagrer på nettet. Dette finnes det også løsninger for.

Den ene heter Kiwix, og er en offline browser. Med Kiwix kan du nemlig browse i hjemmesider du allerede har lastet ned. Browseren fungerer på de aller fleste operativsystemer, som Android, iOS, macOS, Windows og Linux, så med den installert kan du nesten bevege deg fritt omkring på nettet. I hvert fall på sider du har besøkt tidligere. Når du laster dem ned til Kiwix, lagrer den hele hjemmesider som filer i formatet ZIM.

Det aller siste tipset i denne prepping-planen for tech-entusiaster som ikke har et lager av papirkart liggende i hurtigbufferne, er å laste ned offline-versjoner av utsnitt fra Google Maps. For hvordan vil du ellers finne frem hvis internett forsvinner?

Du kan selv velge akkurat hvilke kart du vil laste ned, og det gjøres enkelt i Google Maps-appen. Instruksjoner til iPhones/iPads her og til Android- enheter her.

Pernille Redder
(f.1977): Journalist på L&B Home. Pernille har jobbet som journalist og redaktør i TV-bransjen siden 2003. Blant annet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærlig og kortfattet om alt det som gjør livet som blant annet huseier og foreldre artigere og lettere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slik bruker du ChatGPT

Romstasjonen under Berlin!

Lyd & Bilde