Det er sjelden at noen utfordrer måten PC-er blir bygd på. Men det er nettopp det som har skjedd her. Qualcomm, som vi kjenner fra mobilprosessorer, har ikke bare utfordret Intels årtier lange dominans på PC-prosessorer: De har slått dem på hjemmebane. Snapdragon X Elite har innebygde AI-regnekrefter som ingen Intel-prosessorer i dag kan måle seg med.
Asus Vivobook S 15 er den første Snapdragon-baserte PC-en vi har fått inn til test, så nyhetsinteressen er stor.
Umiddelbart er det imidlertid bare den gylne etiketten med teksten ”Snapdragon X Elite” som avslører forskjellen fra årets hundrevis av andre lettvektbærbare. På alle andre måter er det en business-laptop as usual: En sølvfarget kileformet metallenhet, som med en tykkelse på 1,6 cm og en vekt på 1,4 kg ikke setter rekorder, men fortsatt er veldig veskevennlig. Spesielt med tanke på størrelsen.
Lekker 16:9 OLED-skjerm
Skjermen er en stor og lekker 15,6” med en oppløsning noen kaller 2,8K og andre 3K. Men det er i hvertfall 2800 x 1600 piksler, som er glimrende. Og da panelet er av OLED-typen, får du superklare mettede farger og kullsvart sort. OLED har de siste par årene gått fra å være luksus til snart å bli normen – også i den billigere mellomklassen. Oppdateringshastigheten er 120 Hz. Ganske overraskende er skjermen i 16:9-format i stedet for det høyere 16:10-formatet, som har vært på moten de siste årene.
Tastaturet er bedre enn vi er vant til å se på mellomklasse-laptops. Tastene beveger seg stramt og presist. Og takket være det forholdsvis brede 15-tommer-formatet har det både blitt plass til at de ytterste tastene kan ha full bredde – og til et smalt numerisk tastatur. Portene er plassert ganske praktisk: to USB-A-porter på høyre side og to USB-C-porter samt HDMI og kortleser på venstre. Ladingen skjer via USB-C-portene.
Begavet prosessor
Snapdragon X Elite er en helt ny prosessor, og som andre Qualcomm-prosessorer er den bygd med ARM-arkitektur, som er forskjellig fra Intels og AMDs familier av prosessorer. Men imidlertid ikke mer forskjellig enn at den kjører de samme Windows-programmene. I hvert fall stort sett. Programmene avvikles i såkalt compatibility mode, hvor Snapdragon-prosessoren faktisk emulerer en Intel x86-basert prosessor.
Den uvanlige oppbygningen til tross fremstår Snapdragon X Elite-prosessoren overfor Windows som en forholdsvis normal 12-kjerners prosessor med en arbeidshastighet på 3,4 GHz.
45 TOPS
Det spesielle ved Qualcomm-prosessoren er den innebygde neuralprosessoren, som er beregnet til å avvikle kunstig intelligens. Prosessoren har en regnekraft på 45 TOPS. Det vil si 45 billioner (AI-)operasjoner i sekundet. Det betyr at den oppfyller maskinkravene til å kjøre Microsoft Copilot+. Intels nåværende Ultra-prosessorer, som også er AI-optimerte, yter bare en tredjedel av dette. Men en ny generasjon er selvfølgelig like rundt hjørnet.
Asus Vivobook S 15 fås i flere konfigurasjoner av minne og lager. Testmaskinen hadde 32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lager.
Benchmark
Med en helt annen prosessorarkitektur enn hittil var det spennende å se hvordan Snapdragon X Elite-prosessoren ville klare de tekniske målingene. Resultatet er nesten skuffende normalt.
Riktig nok startet målingsdelen av testen med at prosessortesten Geekbench 6 ikke bare nektet å kjøre; programmet forsvant rett og slett fra Windows hver gang det ble installert! En oppdatert versjon løste problemet, og dramatikken var uberettiget, da et resultat på 13 171 i multi-core og 2464 i single-core er fullt på høyde med tilsvarende PC-er med prosessorer fra Intel og AMD.
Noen programmer nektet imidlertid fortsatt å kjøre eller gikk ned. Det gjaldt for eksempel kontorsimuleringen PCMark 10. Til gjengjeld kan man ikke klandre Qualcomm for at de nyeste 3DMark-grafikktestene ikke virket. Det er rett og slett bare ikke innebygde raytracing-funksjoner i Adreno-grafikkprosessoren. Noe som er helt ok i en maskin til kontor- og studiebruk.
De 3D-grafikktestene som ikke bygger på raytracing, kunne for øvrig avsløre en grafikkytelse som ligger på høyde med ultrabooks med AMD Radeon-grafikk, for eksempel Acer Swift Go 14 (test kommer). Men ikke helt så raske som Arc-grafikken i Intels Ultra-prosessorer.
Batteritiden hever seg til gjengjeld over gjennomsnittet. Seks og en halv time er virkelig flott. Ikke minst for en PC med 15,6” skjerm. Det kan du glede deg over når du putter PC-en i ryggsekken, men lar laderen bli sittende i stikkontakten hjemme.
Ikke så intelligent foreløpig
Asus Vivobook S 15 er ikke bare den første Snapdragon X Elite-PC-en vi tester, men også den første med AI-assistenten Microsoft Copilot+. Det måtte imidlertid litt overtalelse til å få den opp i dagen. Ved ankomsten fikk et trykk på Copilot-knappen bare den velkjente Windows-menyen til å dukke opp. For å få den frem måtte Copilot-appen lastes ned fra Microsofts app-butikk.
Med Copilot installert, svarer PC-en villig på spørsmål, og ber man den om å generere et bilde, skjer det også i løpet av et minutts tid. Men wow-effekten uteblir inntil videre.
Informasjonssøkningen fungerer faktisk fint, og svarene begrunnes fornuftig med links til ganske relevante nettsider.
Fritt generert tekst er hverken verre eller bedre enn vi er vant til fra ChatGPT, noe som også ville undre oss, da Copilot bruker ChatGPT som motor.
På samme måte er det DALL-E versjon 3 som står bak genereringen av bilder i Copilot. Så man får ikke noe som ikke var tilgjengelig i forveien. Og det slår ikke bilder generert med Midjourney – som til gjengjeld er en forholdsvis dyr betalingstjeneste.
Konklusjon
Asus Vivobook S 15 er den første Snapdragon X Elite-baserte PC-en vi har testet. Qualcomm har brutt Intels og AMDs monopol på prosessorer. Men det skjer ikke med et brak. Ytelsen er i det store og hele identisk med hva man ville forvente å finne i en bærbar PC til samme pris og i samme klasse. En virkelig velkonstruert en av typen, vel å merke.
Vi har å gjøre med en PC som både er lett og kraftig. Og med en stor og høyoppløst 15,6-tommers OLED-skjerm. Men fortsatt til en pris hvor de fleste kan være med. Neuralprosessoren og Copilot+ er sikkert fremtiden, men ligner inntil videre mest et partytrick. Men det har ingen større betydning, da det fortsatt er masser av gode grunner til å kjøpe PC-en som arbeids- eller studiemaskin.