Samsung satser stort på den brettbare formfaktoren. Faktisk er det i skrivende stund knapt fem år siden den koreanske mobilprodusenten lanserte den første brettbare mobilen i Galaxy-serien. Likevel utgjør brettbare mobiler fortsatt bare en brøkdel av det norske mobilmarkedet.
Det er som om forbrukerne ikke helt vil bli overbevist om det smarte i å kunne brette mobilen sammen på midten. Men Samsung fortsetter ufortrødent med å sende nye klappmobiler og brettbare mobiler på markedet.
Nylig lanserte koreanerne således Samsung Galaxy Z Flip 6, som vi allerede har testet, samt Samsung Galaxy Z Fold 6 som er gjenstand for denne testen.
Den brettbare hybriden mellom en mobil og et nettbrett er en produktkategori helt for seg selv, med unike bruksområder både når det gjelder produktivitet og underholdning. Det skulle også bare mangle, for man betaler i både pose og sekk for to skjermer, tre separate kameramoduler, S-Pen-støtte, multitasking, markedets (nest) raskeste mobilprosessor, de nyeste Galaxy AI-funksjonene, osv. Det var også tilfellet i fjor, hvor forgjengeren Samsung Galaxy Z Fold 5 kostet skjorta. Men tro det eller ei, Galaxy Z Fold 6 koster enda mer enn sine forgjengere, og dermed er det også sagt at Samsungs brettbare monstermobil ikke er for alle og enhver. De aller fleste er bedre tjent med en tradisjonell mobil, men er man ”first mover” og absolutt powerbruker (og i tillegg har god råd), er det nyeste tilskuddet til Galaxy Z Fold-serien absolutt verdt å vurdere. Den er nemlig mer av det samme på den gode måten.
Utseende og konstruksjon
For første gang siden Fold-modellen ble lansert i 2019, har den nye Galaxy Z Fold 6 fått IP48-sertifisering, noe som betyr at den brettbare mobilen for første gang tilbyr en viss beskyttelse mot støv samt naturligvis vanntetthet. Både frontskjermen og mobilens bakside er dessuten beskyttet av Gorilla Glass Victus 2.
Den nye mobilen er også blitt en anelse bredere og lavere enn Galaxy Z Fold 5, med målene 153,5 x 132,6 x 5,6 mm (brettet ut) og en vekt på 239 gram, som er 14 gram mindre enn forgjengeren. Dessuten har skjermen ikke lenger avrundede hjørner, og alt i alt virker designen mer kompakt, selv om selve skjermstørrelsen ikke har endret seg.
Akkurat som sine forgjengere er Galaxy Z Fold 6 robust og solid. Det merker man ikke minst når man bretter mobilen ut og sammen igjen. Der er så mye motstand i hengslene at den er vanskelig å åpne med én hånd.
Galaxy Z Fold 6 er dessuten utstyrt med et hengsle hvor selve hengsleområdet er innebygd i et formtilpasset sylindrisk hus – meget presist konstruert slik at det best mulig skjermer for støv og skitt. Hele herligheten er fremstilt av såkalt ”Armor Aluminium”.
Skjerm og lyd
Galaxy Z Fold 6 er utstyrt med en frontskjerm på 6,3 tommer, som er veldig smal (22:9-format), men likevel har plass nok til at man med nød og neppe kan bruke den brettbare mobilen som en vanlig mobil – inkludert alle apper – uten å brette den ut. Der er litt mer plass på dette årets frontskjerm enn på fjorårets modell (2376 x 968 mot 2316 x 904 pixel). Men det er en ganske minimal forbedring som ikke er synlig for det blotte øye, og det er fortsatt lang vei før Samsung kan konkurrere med OnePlus Open på det punktet.
OnePlus’ brettbare mobil har nemlig en frontskjerm i 20:9-format (2484 x 1116 piksler), som tilsvarer skjermen på flere normale mobiler (for eksempel Samsungs egen Galaxy S21 Ultra), og dermed ikke oppleves som smal og klaustrofobisk, noe som altså er tilfellet med Samsung Galaxy Z Fold 6.
Den vesentlig større brettbare skjermen (7,6”, 2160 x 1856 piksler) er fremstilt av såkalt Ultra Thin Glass, som er en slags glasslegering med et tynt lag plast (forsterket og måler nå 50 mikrometer mot tidligere 30 mikrometer) som beskyttende lag og fleksibelt glass under. Det føles ikke helt som ekte glass, og det myke materialet betyr for øvrig at man kan se en fysisk brett som går på tvers gjennom skjermen, selv når den er brettet ut.
Det forstyrrer imidlertid hverken brukeropplevelsen eller bildekvaliteten, som stort sett er på nivå med det vi er vant til fra AMOLED-panelene på Samsungs andre toppmodeller. I samme ånd har Galaxy Z Fold 6 fått en maksimal lysstyrke på hele 2600 nit, mens oppdateringsfrekvensen fortsatt er dynamisk mellom 1 og 120 Hz.
Også i år støtter Galaxy Z Fold 6 Samsungs S Pen, som imidlertid må kjøpes separat.
Det er ingen fysisk utgang til hodetelefoner, så man må koble ørepropper eller hodetelefoner via Bluetooth. Men så byr den brettbare mobilen også på et dynamisk lydbilde med masser av trøkk og kraft i alle frekvensområder. Samsung Z Galaxy Fold 6 er til og med utstyrt med to fremragende stereohøyttalere som leverer en sterk lydopplevelse.
Kamera
Siden Galaxy Z Fold 4 har Samsungs brettbare flaggskipmobil vært utstyrt med kameraoppsettet fra Samsung Galaxy S22-serien, og det er dessverre også tilfellet i år. Galaxy Z Fold 6 kommer altså med 50 megapiksler vanlig vidvinkel (f/1.8 med optisk bildestabilisering), 12 megapiksler ultravidvinkel (f/2.2), samt 10 megapiksler tele, også med optisk bildestabilisering samt 3x optisk zoom. Dertil kommer to selfie-kameraer på henholdsvis 10 megapiksler (plassert over den lille frontskjermen) og 4 megapiksler plassert under den brettbare skjermen som et såkalt Under Display Camera, som også er samme oppsettet som på forgjengerne.
Mobilen tar ganske fremragende bilder, uansett om man zoomer inn, bruker ultravidvinkellinsen eller tar standardbilder med det 50 megapiksler store vidvinkelobjektivet. HDR-teknologien er velutviklet og har normalt ikke de store problemene med å balansere lyse og mørke områder.
Likevel er det tankevekkende at man ikke får den best mulige kameraløsningen hvis man kjøper den absolutt dyreste mobilen på markedet. Kunne ikke Galaxy Z Fold 6 hatt plass til bare deler av det overlegne kamerasystemet fra Galaxy S24 Ultra? For eksempel kunne den forbedrede telelinsen på 50 Mp ha sørget for 5x optisk zoom, og hovedsensoren på 200 Mp hadde heller ikke vært å forakte. Men den gang ei, Samsung har prioritert annerledes. Hovedvekten ligger på alle de nye mulighetene for etterredigering av bildene med AI.
Til gjengjeld har Galaxy Z Fold 6 på den fronten enda flere triks i ermet enn Galaxy S24-serien, som introduserte Galaxy AI og de første AI-baserte etterredigeringsmulighetene.
Funksjoner
Først og fremst er funksjonen ”Utkast til bilde” virkelig interessant, og den vil nok bli brukt av mange til både seriøs bilderedigering samt lek og moro i sosiale sammenhenger. Kort og godt kan man med ”Utkast til bilde” tegne på et bilde enten med fingeren eller med S Pen, og Galaxy AI forsøker så å omdanne de barnlige strekene til noe som ser virkelig ut på bildet. Bare se på bildeeksemplene hvor både artikkelens journalist og en kollega får hatt på, mens en hvit katt plutselig sitter med oss ved bordet.
En annen morsom AI-effekt er ”Portrettstudio”, som lar brukeren omdanne et vanlig portrett, for eksempel en selfie, til en tegneserietegning, et 3D-bilde eller en blyantskisse. Det virker helt fint. Hvor nyttig det er, er en helt annen sak.
Blant andre nye Galaxy AI-funksjoner, som ikke har med bilderedigering å gjøre, finner vi ”Oppsummer”, som bare virker i Samsungs egen internettbrowser, og på få sekunder kan gi brukeren en kortere eller lengre oppsummering ved hjelp av AI, av tekst på en gitt nettside.
Et par spesielt nyttige funksjoner vi kjenner fra Galaxy S24-serien, har også fått en oppgradering med Galaxy Z Fold 6. Takket være det brettbare formatet og frontskjermen på yttersiden av mobilen sørger ”Conversation mode” for eksempel for at samtalepartneren både kan lytte til og lese oversettelsen på frontskjermen når man bruker den såkalte Tolk-funksjonen til å live-oversette hva man sier på sitt eget språk.
Enda bedre er det at ”Oversett direkte”, som kan oversette telefonsamtaler direkte i sanntid på mobilen din, nå også virker sammen med tredjeparts-apper. Det gjelder blant annet Facebook Messenger, WhatsApp, Signal og Telegram. Vi har prøvd det, og det virker perfekt. Oversettelsen skjer direkte på enheten, og derfor er krypteringen i flere av de nevnte appene ikke noe problem.
Flere av de ovennevnte funksjonene vil bli tilgjengelige i nær fremtid på eksisterende Galaxy-modeller, men kan man ikke vente med å prøve det nyeste av det nye innenfor Galaxy AI, er det verdt å vurdere et kjøp av Galaxy Z Fold 6.
Ytelse
Samsung Galaxy Z Fold 6 er ikke den første Galaxy-mobilen vi har testet som leveres med Snapdragon 8 Gen 3 fra Qualcomm. Også for eksempel Samsung Galaxy S24 Ultra og Galaxy Z Flip 6 har Snapdragon 8 Gen 3 sittende under panseret til å drive verket. Galaxy Z Fold 6 presterer på nivå med Galaxy S24 Ultra, og ytelsen er dermed på stort sett alle punkter helt i toppen. Også selv om vi har målt høyere AI-ytelse med andre mobiler, for eksempel de kinesiske modellene Xiaomi 14 Ultra og Honor Magic6 Pro.
Men ingen mobiler på markedet tilbyr i skrivende stund integrerte AI-funksjoner på nivå med Samsungs nyeste Galaxy-mobiler, så de kinesiske konkurrentenes høyere AI-Benchmark er ytterst teoretiske, mens en mobil som Galaxy Z Fold 6 veldig tydelig viser hvor skapet skal stå når det gjelder kunstig intelligens. Og i daglig bruk opplever vi da også at alle AI-funksjoner fungerer lynraskt og uten forsinkelser.
Snapdragon 8 Gen 3 har også bedre kontroll på strømstyringen enn fjorårets prosessor-generasjon, selv om et Benchmark-resultat på 6 timer og 20 minutter ikke akkurat får sjampanjekorkene til å sprette.
Konklusjon
I og for seg er Samsung den mest nyskapende mobilprodusenten på markedet i disse årene. Den koreanske elektronikkgiganten brenner for den brettbare formfaktoren, selv om både konkurrenter og forbrukere nøler med å omfavne den. Og med Galaxy AI er Samsung kommet lengre enn noen annen produsent med å integrere kunstig intelligens i mobilene og tilby brukerne praktiske og brukervennlige bruksområder for teknologien.
Samsung Galaxy Z Fold 6 kombinerer begge deler i ett produkt, og i skrivende stund skal man lete lenge etter et mer innovativt produkt på mobilmarkedet. Men man må også ha den helt store lommeboken tilgjengelig hvis man skal investere i en Galaxy Z Fold 6, og derfor er det en liten strek i regningen at Samsung ikke har nådd helt i mål med sin absolutt dyreste mobile enhet. Frontskjermen bør bli bredere hvis den brettbare formfaktoren skal være hundre prosent brukbar, og til prisen er det i 2024 ikke helt godt nok å levere et kamerasystem fra 2022.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser