TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: 5 allværskameraer

Tøffe kameraer for eventyrlystne

Vann, sand og umild behandling er ikke noe problem for allværskameraene. De perfekte reisekameratene til ferieeventyret.

Av / 28.06.14 - 06:17
5 allværskameraer

De mest minnerike ferieopplevelsene er paradoksalt nok de som er vanskeligst å forevige. På vannskuteren, i skibakken, på stranden eller på en tur i jungelen hvor forholdene for et kamera er som dårligst. Sand i optikken, vann i batteriet, frosne knapper eller helt enkelt en hard trøkk setter de ut av spill på et blunk. Om man da ikke er litt forutseende og skaffer et kamera som er konstruert for å beherske akkurat dette.

Årets eventyrkameraer er tøffere enn noensinne. Man kan miste de rett i bakken fra skulderhøyde, begrave de i sanden eller ta de med i skibakken. Noen av dem klarer til og med at man står på de uten at de sprekker. For bare et par år siden var bunnen av poolen grensen, men nå finnes det modeller som klare 25 meters dyp – uten undervannshus

Man må imidlertid være klar over at bare for at kameraet ikke går i stykker av å havne på 10 meters dyp betyr ikke det at man kan ta gode bilder der. Ikke nok med at fargene blir merkelige da vannet bryter lyset, men det blir veldig fort mørkt under vannet. Da kreves det virkelig gode kameraer og gjerne belysning, noe litt vel i overkant for den som bare skal dykke en dag eller to på ferieturen.

Derimot er kameraene helt utmerkede om man plasker i poolen eller om man snorkler oppe ved overflaten. Og det er godt å vite at man ikke trenger å få panikk om man mister kameraet over relingen på båtturen. Det er bare å fiske det opp igjen og tørke av, så er alt fryd og gammen igjen. Og det er kanskje det som er den største fordelen med eventyrkameraene – man behøver ikke være så forsiktig.

De beste tipsene for undervannsfotografering

Annonse
  • Bruk motivprogram for undervannsfotografering så blir fargene korrekte.
  • Ta bilde så nær overflaten som mulig der du har mer lys.
  • Slå av blitsen, ellers får du bare et bilde av alle partiklene i vannet.
  • Kom så tett på motivet som mulig. En god vidvinkel anbefales.
  • Benytt riktig utstyr om du vil dykke dypere med kameraet 

Testkriterier
Kameraene måtte tåle tøffe tak, så som flere meter under vann, støv og sand, å bli mistet fra skulderhøyde samt å bli brukt i minusgrader. De ble først testet under kontrollerte former der vi tok bilder av fargekart og gråkart for å kontrollere hvordan det var med fargegjengivelse og hvitbalanse. Så tok vi mengder med bilder ute i virkeligheten under vanskelige forhold. Til slutt tok vi bilder en halvmeter under vann. Vi noterte hele tiden hvor kjapt de fant fokus og hvor lette de var å bruke. Bildene ble så studert på en kalibrert skjerm og fikk karakter. Kvalitetsinntrykket tok også hensyn til hvor bra vi mente at vanntettingen av lukene var. Til slutt satte vi en totalkarakter hvor det også ble tatt hensyn til prisen.

Olympus Tough TG-850

Praktisk og lett å bruke

Bedre optikk og smart vinklingsbar skjerm gjør Olympuskameraet attraktivt til tross for færre finesser.

Gode kontroller og vinklingsbar skjerm gjør det lett å bruke i alle situasjoner. Generell god bildekvalitet i de fleste situasjoner.
Ingen finesser som stikker seg ut. Kjemper fortsatt i dårlig belysning.
Les hele testen

Ricoh WG-4 GPS

Fortsatt toppklasse

Nesten helt identisk med siste modell, men den var på den annen side utmerket.

Praktiske finesser som GPS og trådløs lading. God bildekvalitet. Unik makroinnstilling med hjelpebelysning.
Marginal forskjell fra siste års WG-3. Har lite zoomområde og er ikke spesielt kjapt.
Les hele testen

Nikon Coolpix AW120

Kongen under vannet

AW-serien går fremover med stormskritt og har blitt forbedret på alle tenkelige måter.

GPS med kart direkte på skjermen. Kan overføre bilder og styres fra en smartmobil. Utmerket bildekvalitet, selv i dårlige lysforhold.
Få muligheter til egne innstillinger. Det kreves mange knappetrykk for å endre bildemodus.
Les hele testen

Fujifilm Finepix XP70

Trådløst og kjapt

Mer robust og flere finesser til samme pris som før, men dessverre er bildekvaliteten middelmådig.

Betydelig billigere enn de øvrige kameraene i testen. Enkelt å ta kjappe bildeserier. Bildene kan overføres via Wifi til datamaskin eller smartmobil.
Bildekvaliteten holder ikke mål, spesielt i dårlige lysforhold. Krever mange knappetrykk for å endre innstillinger. Dårlig batterikapasitet.
Les hele testen

Canon Powershot D30

Dypdykkende, men foreldet

En ny design kan ikke skjule det faktum at det ikke har hendt mye siden D20-modellen.

Setter ny rekord for hvor langt ned man kan dykke. GPS-funksjon for at man skal kunne se hvor bildene ble tatt. Godt med tilbehør.
I prinsipp samme kamera på innsiden som 2012-modellen. Dårligst bildekvalitet i dårlig lys, som for eksempel under vann.
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme