TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Zephyrus M16 GU605

Seriøse krefter i morsom PC

ROG Zephyrus G16 er gaming i luksussportsklassen. Men den er også velegnet til seriøs grafikk.

Av / 20.07.24 - 10:03
Asus ROG Zephyrus M16 GU605

Home mener

  • Superelegant og slank gaming-PC som også kan brukes til profesjonell grafikk og kreativt arbeid.
  • Grafikkortet i den testede utgaven er tilstrekkelig til det meste, men det matcher ikke resten av maskinvaren, som er fra den helt øverste hyllen.

Vi har flere ganger testet maskiner i Asus ROG Zephyrus-serien, selskapets luksus-serie når det gjelder gaming. Felles for alle har vært superslank og veldig stilren design, som har vært sober nok til også å beile til ”seriøse” profesjonelle skapere.

Asus ROG Zephyrus G16 GU605 er den nyeste i serien, og den følger oppskriften til punkt og prikke. Kabinettet er bare 1,6 cm tykt, og vekten holder seg under to kilo. Det er imponerende for en 16 tommer gaming-bærbar. Kabinettet er frest ut av ett stykke aluminium, såkalt ”uni-body”, og maskinen fås i en mørk grå farge – samt i hvitt for de eventyrlystne og pyntesyke.

Asus ROG Zephyrus M16 GU605 1
Zephyrus G16 er så stilren at den like godt kan brukes på kontoret som i spillehulen. (Foto: Asus)

Tidligere hadde man et såkalt AniMe Matrix, som besto av laserborede huller med et LED-fargedisplay til egne animasjoner. Det er nå redusert til en stripe av LED-er på tvers av lokket, kalt Slash Lighting. Det er fortsatt ren pynt, men litt mer diskré enn tidligere. Og det kan også slås helt av.

God plass

I et så slankt kabinett er tastene nødvendigvis av membrantypen. Men kvaliteten er upåklagelig, og responsen er stram og direkte. Som man kan tillate seg å forlange til den skyhøye prisen.

Asus ROG Zephyrus M16 GU605 2
Diskré pynt. En stripe av LED-er på tvers av lokket, kalt Slash Lighting. (Foto: Asus)

Når det skal games for alvor hjemme, vil et eksternt mekanisk tastatur fortsatt være å foretrekke. Hvilket du skal velge, kan du lese her.

Annonse

Selv om det er god plass på det store kabinettet, har Asus ikke valgt å klemme inn et numerisk tastatur. I stedet finner man høyttalere på begge sider av tastaturet.

Les også Stor test av gaming-tastaturer Mekaniske tastaturer har blitt synonymt med PC-gaming. Vi har testet åtte gode alternativer, slik at du kan finne tastaturet som passer deg.

Touch-paden er stor og romslig. Og alt sitter på de riktige stedene. I motsetning til de første generasjonene av Zephyrus-maskinene hvor tastatur og touch-pad var plassert helt fremme ved kabinettkanten av hensyn til kjølesystemet. Det er heldigvis fortid. Selv om det må ha krevd en del ingeniørtrylling å få kjølt grafikkprosessoren ned. ROG Zephyrus G16 fås med opptil GeForce RTX 4090-grafikk. I den testede modellen er det imidlertid et litt mer beskjedent GeForce RTX 4070.

Superlekker skjerm

Og så kommer vi til hovedattraksjonen: skjermen – og den er fet. Asus ROG Zephyrus G16 er utstyrt med en OLED-skjerm i WQXGA-oppløsning, også kjent som 2,5K (2560 x 1600 piksler).

Det er ikke første gang vi har sett en 2,5K-skjerm på en maskin i denne serien, men det er første gang den har vært OLED, og det utgjør en forskjell. Asus har dem siste tiden gjort OLED til standardvalget på sine vanlige kontor-laptops, men gaming har vært unntaket, hvor hastighet teller mer enn et pent bilde. Men nå kan må man få begge deler på samme tid.

Asus ROG Zephyrus M16 GU605 3
Den lynraske OLED-skjermen er høydepunktet på Zephyrus G16. (Foto: Asus)

OLED-skjermen har en oppdateringshastighet på 240 Hz, noe som ikke er verdensrekord (den er akkurat nå 360 Hz), men rikelig i praksis. OLED-skjermen reagerer dessuten langt raskere enn en tilsvarende LCD. Reaksjonstiden er bare 0,3 millisekund. Det er tre ganger raskere enn normale raske LCD-skjermer med samme oppløsning.

Skjermen har alle sertifiseringene man kan tenke seg: Pantonevalidert, G-Sync, Dolby Vision og VESA DisplayHDR True Black 500.

Her er en maskin du kan bruke på jobben hvis du er profesjonell kreativ. For så å ta den med hjem i vesken og bruke den til gaming om kvelden.

Flott innmat

Asus ROG Zephyrus G16 er en luksusmaskin hvor det ikke er spart på maskinvaren. En 2,5 GHz Intel Core Ultra 9 185H med 16 kjerner og 22 tråder. Det er 32 gigabyte RAM, noe det også bør være i en maskin av dette kaliberet. Den testede modellen hadde en terabyte SSD-lager.

Grafikkortet er Nvidia GeForce RTX 4070 med 8 gigabyte RAM. RTX 4070 er det fornuftige og ganske tilstrekkelige valget. Og GPU-en kan, som Benchmark-testen demonstrerer, fortsatt levere glimrende 3D-ytelse. Det finnes også utgaver av Zephyrus G16 med RTX 4080 og RTX 4090-grafikk. Men da blir prisen også en annen.

Asus ROG Zephyrus M16 GU605 4
(Foto: Asus)

Benchmark

Det sitter en ganske så kraftig prosessor i ROG Zephyrus G16, nemlig Intel Core Ultra 9 med 16 kjerner og 32 tråder. Det kan ses i prosessortesten Geekbench, som ender på resultatet 13 867 i multi-core og 2440 i single-core. Det er seriøs god regnekraft.

Til vanlige kontoroppgaver (nesten sløsing av maskinens krefter), er ytelsen mer gjennomsnittlig. Kontorsimuleringen PCMark 10 ender med en score på 7472. Det er ikke mye bedre enn mer ydmyke maskiner.

Les også Mus på krigsstien Hvis du vil spille noe som er mer avansert enn Solitaire og Tetris, må du ha en mus som kan henge med. Vi har testet en bunt av de beste gaming-musene akkurat nå.

Grafikktesten 3DMark Time Spy ender med en score på 11 930, og 3DMark Fire Strike på 26 399. Det er flott, men ikke på noen måte rekord. Razer Blade 16 klarer de forskjellige 3D-grafikktestene omkring halvannen gang raskere enn Zephyrus G16. Men i rettferdighetens navn koster den også nesten det dobbelte!

Årsaken til forskjellen i både ytelse og pris er grafikkprosessoren. Og man kan godt få en Zephyrus G16 med samme GeForce RTX 4090-kort som Razer. Og da blir prisen også halvannen gang så høy.

Batteritiden overrasker positivt. Selv om prosessoren er rask, og skjermen er klar og hurtig, kjørte Zephyrus G16 i over fem timer før batteriet var flatt. Det har sannsynligvis å gjøre med at OLED-skjermer ikke trenger bakbelysning.

Asus ROG Zephyrus M16 GU605 5
Den raske skjermen og ROG-navnet signaliserer gaming. Men de mange kreftene vil også være perfekte til 3D-kreativitet og AI-beregninger. (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus ROG Zephyrus G16 GU605 er rask. Men det er ikke den billigste måten å få den type gaming-krefter på. Det kan imidlertid godt koste noe å få dem pakket så stilig inn. Og spesielt koster det noe å få en høyoppløst og lynrask OLED-skjerm. Zephyrus G16 henvender seg ikke bare til gamere, men i nesten like høy grad til grafisk profesjonelle som trenger prosessor- og GPU-kreftene til enten 3D-design eller AI-beregninger. Og sett i det lyset er prisen fullt ut berettiget.

Karakter
Asus ROG Zephyrus M16 GU605
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?