I vår test av Apple Homekit-kompatible kameraer gikk vi for maksimal kompatibilitet med det smarte hjemmet. Men det krevde en del kabeldragninger som i noen tilfeller gjorde at vi ikke kunne plassere kameraene der vi gjerne ville ha dem. Denne gangen har vi derfor droppet strømledningen, og lar ladbare batterier gjøre kameraene virkelig lettplasserte.
For ikke å snakke om hvor lett det blir å plassere dem ute på steder der det ville være veldig upraktisk å få tilgang til strøm. Vil man sette dem høyt under takstolen, eller hvorfor ikke oppe i et tre rettet mot huset, kan det bli litt upraktisk å lade kameraene. Mange av dem har derfor solceller som tilbehør. Da blir kameraene virkelig frittstående og mer eller mindre vedlikeholdsfrie.
Uventede kostnader
I tillegg til å se på innkjøpsprisen for selve kameraet gjelder det å holde utkikk etter ekstrakostnader. Det kan dreie seg om at det kreves en basestasjon, som tilfellet er med Eufy, noe som kan fordoble kostnaden. Det kan være som med Arlo, at den noen ganger bare selges i topack. Men det handler ikke alltid om maskinvaren.
Det dummeste er når det ikke sies rett ut at man må tegne et abonnement for å kunne bruke kameraet. Ikke som det er med Tapo og Ezviz, der man kan kjøpe det i tillegg dersom man vil ha ekstrafunksjoner. Eller som med Arlo og Ring der man ikke engang kan lagre videoer lokalt, men må betale for et abonnement med skylagring. Det sender totalkostnaden raskt til værs. Vi har derfor en spesiell underrubrikk i testene, der vi tar opp egenandelskostnaden slik at man kan gjøre et godt veloverveid valg.
Verne om privatlivet
Det spesielle med slike lettplasserte kameraer er at det lett kan hende at man blir så entusiastiske over mulighetene at man ikke tenker på forpliktelsene sine. Ifølge EUs databeskyttelsesforskrifter, til hverdags kalt GDPR, kan man ikke ”samle inn, lagre, spre eller bearbeide personinformasjon”. Personinformasjoner kan være bilder av personer som kan identifiseres, eller bilde av kjøretøys registreringsskilt.
Man har imidlertid det såkalte private unntaket som tillater kameraovervåkning av ”ren privat natur” eller som har ”sammenheng med husstanden din”. Det er derfor ikke tillatt å rette et kamera mot allmenn plass, det vi si utenfor din tomt. Man bør imidlertid ha skilt om at området er kameraovervåket. For eksempel om man har håndverkere på besøk som kanskje ikke vet om at de blir kameraovervåket.
Ezviz HB8
Imponerende på utsiden, men tvilsom funksjon
Det som ser ut som et profesjonelt panorerende kamera, viser seg å ha adskillige brister.
Ring Stick Up Cam Pro
Smart, men innelåst og dyrt
Så lenge man underkaster seg Rings økosystem og betaler for seg, er alt fryd og gammen.
Arlo Essential 2K Outdoor
Bra kamera, men med ekstrakostnader
Den lave prisen på kameraet lokker, men det kommer ekstrakostnader for å gjøre det brukbart.
EufyCam 2 Pro S221
Overvåkningskamera i storpakning
Et utmerket overvåkningssystem om man monterer flere kameraer for å få ned stykkprisen.
TP-Link Tapo C425
Fiffig og brukervennlig
Smarte funksjoner og bra videokvalitet uten krav til abonnement sikrer seieren.