TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Pixel 10 blir den første med Googles helt egen CPU

Frem til nå har Samsung levert Tensor-prosessoren til Pixel-telefonene. Men fra og med Pixel 10 bytter Google leverandør - og designer brikken selv.

Av / 06.07.24 - 10:00
Pixel 10 blir den første med Googles helt egen CPU

Googles Pixel-telefoner har vært anerkjent for sine smarte KI-funksjoner siden de ble introdusert på det skandinaviske markedet i 2022.

Hjertet i telefonen er prosessoren, som også inneholder en rekke andre viktige funksjoner, som grafikk og 5G-modem. I stedet for å bruke en standard Snapdragon har Google valgt å bruke sin egen prosessor, kalt Tensor. Og selv om den ikke er like rask som tilsvarende generasjon Snapdragon 8, er det enighet om at KI-funksjonene oppveier den mindre mengden rå prosessorkraft.

Les også Pixel Pro fortsetter å imponere Noen ganger er det bedre med en mobil som er smartest i stedet for bare raskest.

Men saken er at Tensor ikke er Googles egen prosessor i det hele tatt. Google har ikke en prosessorfabrikk. De siste fire generasjonene, inkludert Tensor G4 som forventes å debutere i Google Pixel 9 den 13. august, har blitt produsert av Samsung. Og Samsung har tatt sin egen Exynos-prosessorarkitektur og tilpasset den i henhold til Googles instruksjoner.

Les også Den neste Google Pixel kommer 13. august Går forbi Apple i feltet: Google har overraskende fremskyndet lanseringen av de nye Google Pixel-telefonene og Pixel Watch 3 med to måneder.

Men det er i ferd med å endre seg. Når Google Pixel 10 lanseres om et drøyt år, vil den ha en helt nydesignet prosessor som er laget fra bunnen av etter Googles oppskrift. Ifølge Android Police vil prosessoren bli produsert av TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), en av verdens største chipfabrikker – med en omsetning som er større enn både Samsung og Intel, men mindre enn Nvidia.

TSMC skal lage neste generasjon Tensor-prosessor for Google. (Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

Tensor G5-prosessoren vil bli produsert med 3 nanometer-teknologi, som er den tetteste integrasjonen i chip-produksjon i dag. Samsung bruker fortsatt den eldre 4 nm-teknologien i sine prosessorer, og det forventes at teknologiskiftet vil bety høyere hastighet og lavere energiforbruk. TSMC leverer også prosessorer til Apple.

Annonse

Ifølge teknologimediet Notebook Check har Google Tensor G5-prosessoren nettopp bestått den såkalte tape out-testen, noe som betyr at designfasen er over og at prosessoren nå er klar til å bli videreutviklet for faktisk produksjon.

Skiftet fra Samsung til TSMC vil være et teknologisk generationsspring (Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oura Ring 4 med betydelige forbedringer

Xiaomi lanserer klapptelefon og erklærer krig mot Samsung

Samsung oppgraderer Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Nye Xiaomi-mobiler med Leica og MediaTek

HarmonyOS står nå på egne bein

Xiaomi nummer 2 i august

Huaweis nye klokkegenerasjon

Android 15 er på vei

Opplev musikk med andre sanser

iOS 18 er klar til nedlasting

Gemini Live for alle

Sony Xperia får KI-bilderedigering

Scroll to Top