Huawei viste allerede med forgjengeren, Ascend P6, at de kan dette med design og materialer. Fjorårets toppmodell hadde imidlertid flere skavanker, blant annet et halvdårlig kamera og enda verre lyd, og solgte ifølge Huaweis egne opplysninger heller ikke mer enn 4 millioner eksemplarer på verdensplan. Til sammenlikning selger Apple cirka 40 millioner iPhones hvert kvartal. Bare for å sette tingene litt i perspektiv.
Målet med Ascend P7 er et globalt salg på 10 millioner enheter, og selv om det heller ikke akkurat er nok til å sitte ved de store konkurrentenes bord, er det imidlertid mer enn en fordobling av forgjengerens salg, og det hersker ingen tvil om at Huawei mener alvor med Ascend P7: De vil slå fast en gang for alle, overfor forbrukerne at Huawei kan være med i toppen.
Elegant design som oser av kvalitet
Førsteinntrykket man får når man ser Huawei Ascend P7 og holder den i hånden for første gang er lekkert. Man kunne like godt skrevet ordet ”high-end” flammeskrift i luften over mobilen, så lekker er den. Både forside og bakside er laget av det robuste materialet Corning Gorilla Glass 3, mens den bare 6,5 mm tykke telefonen er rammet inn av aluminium med unntak av den avrundede plastkanten i bunnen. Kombinasjonen av metall og slitesterkt glass har vi riktignok sett før, men den meget slanke formfaktoren samt en meget diskret og likevel praktisk design (for eksempel av/på knappen sammen med volumknappen på mobilens høyre side) gjør Ascend P7 helt unik. Og den ligner i hvert fall ikke en mobil til rundt 3.000 kroner. Huawei har kontroll på detaljene: Vi finner ingen spor av slurv ved produksjonen av telefonen, og etter å ha brukt den en stund kan vi bare konstatere at kvalitetsinntrykket vedvarer. Den ligger godt i hånden og er behagelig å bruke, og den høye kvaliteten er noe man raskt vil ta for gitt.
Lyd & Bilde
Det ville derfor være synd om Ascend P7 haltet på en masse andre punkter, men det gjør den heldigvis ikke. Den 5” store IPS-skjermen med 1920 x 1080p Full HD oppløsning er både lyssterk og skarp samtidig med at den leverer klare naturlige farger og en god kontrast. Man kan justere fargetemperaturen manuelt etter smak og behag, men ikke på noe tidspunkt blir skjermbildet for dynamisk eller unaturlig.
Lyden er ikke så god som vi kunne ha ønsket oss. Lydbildet blir ofte litt ullent, og spesielt høyoppløst lyd har Ascend P7 vanskeligheter med, noe vi opplevde da vi lyttet til et par numre i hi-fi-kvalitet via strømmetjenesten Wimp. Men lyden er likevel klasser bedre enn på forgjengeren Ascend P6, så alt i alt er også lydsiden på Ascend P7 et skritt i riktig retning. Og det finnes jo også andre high-end smartmobiler på markedet hvor lyden tydeligvis heller ikke har vært høyeste prioritet. Bare spør Samsung!
Kameraet
Vi var ikke helt fornøyd med forgjengerens kamera. Ascend P6 produserte bilder som ble uskarpe i kantene og programvaren som skulle gjøre kameraet bra til å ta bilder i mørke omgivelser, resulterte i stedet i overeksponerte og fargeløse bilder. Den kritikken vil Huawei åpenbart ikke ha sittende på seg, for vi kan love at det med Ascend P7 har blitt en helt annen sak. Hovedkameraet er på 13 Mp og tar ganske hederlige bilder. Det mest bemerkelsesverdige er imidlertid en funksjon som lar brukeren ta et bilde fra standby på kun 1,2 sekunder ved bare å trykke to ganger på volumknappen. Ok, det er ikke sikkert at disse kjappe bildene blir superskarpe, men Huawei får da redefinert begrepet snapshot!
Let me take a Selfie…
Med det er ikke hovedkameraet som har skylden for at vi ikke kan få armene ned. Alle og enhver vet jo etter hvert at det man oftest fotograferer med mobilen er seg selv! Og Huawei har utrustet Ascend P7 med et frontkamera på hele 8 Mp, noe som er den høyeste oppløsningen på noe frontkamera vi har sett inntil nå. Med dette kameraet blir selvfølgelig dine selfies glimrende, men Ascend P7 har et ess oppi ermet, det såkalte gruppe-selfies, eller groufies som Huawei kaller dem. I realiteten er det snakk om å ta et panoramabilde som selfie, og dermed får man enten med mye av bakgrunnen på et bilde eller det kan bli plass til to-tre andre mennesker på bildet, altså en hel gruppe. Frontkameraet byr også på en forskjønnelsesfunksjon som kan glatte ut rynker og fjerne uren hud på din selfie, men pass deg for å skru for høyt opp for filteret, da vil du fort komme til å se ut som en ”alien”.
Grensesnitt og bruk
Huawei har utviklet sitt eget grensesnitt til Android, Emotion UI, som med Ascend P7 nå er klar i siste versjon 2.3. Det forandrer på et par punkter temmelig radikalt den vanlige Android-designen, hovedsakelig ved at det trekker alle appene frem på startmenyene. Som vi er vant til fra iPhone. Det krever litt tilvenning hvis man forventer en standardisert Android-opplevelse, men til gjengjeld vil Huawei Ascend P7 formodentlig være lettere å komme i gang med for iPhone brukere som ikke er vant til Androids app-launcher.
En nyhet i forhold til hvordan grensesnittet så ut på forgjengeren, Ascend P6, er den enkle startmenyen som forenkler betjeningen av mobilen betraktelig. De viktigste funksjonene (som for eksempel Beskjeder, Personer, Kamera og Nettleser) blir vist som store faner som gir en enkel oversikt.
Som telefon leverer Ascend P7 varene. Lydkvaliteten på samtaler er glimrende, og så kommer Ascend P7 med 4G/LTE Cat4, noe som innebærer en teoretisk nedlastingshastighet på opp til 150 mbps.
Det er imidlertid ganske dumt at den høyttaleren som angir ringetonen sitter på baksiden. Det betyr nemlig at lyden dempes hvis mobilen ligger på et alminnelig underlag med baksiden ned. Akkurat den detaljen kunne nok Huawei tenkt litt mer over.
Og vi kunne gjerne ønsket å vite hvorfor Ascend P7 bare understøtter eksterne microSD-kort på opp til 32 gigabyte når den innebygde lagringsplassen kun er på 16 gigabyte. Er det for mye forlagt å be om støtte for 64 GB microSD?
Mister pusten
Men spesielt på et punkt lever Ascend P7 dessverre ikke helt opp til sine high-end ambisjoner, og det gjelder rå ytelse. I vår Geekbench 3 Benchmark-test oppnår mobilen en score på henholdsvis 585 point (single-core) og 1718 point (multi-core), og selv om det ikke er så veldig dårlig, er det omtrent en tredel langsommere enn for eksempel den konkurrerende toppmodellen HTC One M8, som scorer 975 og 2946 point i samme test.
Til daglig merker man likevel ikke at Ascend P7 lider av åndenød, bortsett fra hvis man utsetter mobilen for meget krevende oppgaver. Vårt vanlige testspill, ShadowGun, er en grafikktung og krevende first-person-shooter, og det kjører dessverre ikke helt så strømlinjeformet som vi kunne ha ønsket oss.
En ripe i lakken på en ellers deilig mobilopplevelse.
Konklusjon
Huawei Ascend P7 er den hittil beste smartmobil fra den kinesiske mobilprodusenten. Spesielt til prisen er den overraskende god, og på langt de fleste punkter kan den dele bord med eller er bedre enn de high-end konkurrenter den sammenlikner seg med. Her har Huawei virkelig trukket en kanin opp av hatten som vi ikke hadde forventet.
Også i denne testen:
Samsung Galaxy S5
Vanntett prestasjonsmonster
Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.
Sony Xperia Z2 D6503
Kraft og stil
Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.
Sony Xperia Z Ultra
En kjempeseier for Sony
Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.
Samsung Galaxy Note 3
Best på produktivitet
Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.
Nokia Lumia 1520
Fotografens yndling
Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet
HTC One Max
Alle gode ting er tre
HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.
HTC One M8
HTC gjør det igjen
En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.
LG Nexus 5
Kjapp og rimelig
Etterlengtede Nexus 5 viser hvor skapet skal stå, men lider av barnesykdommer.
Nokia Lumia 1020 kamera
Kamerakongen
Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.
Apple iPhone 5S
S som i Superrask
En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser