Sony X90L er en annen 2023-modell som vi har god erfaring med fra tidligere tester. Og ifølge produsenten er denne fremdeles like aktuell i år. TCL er dermed ikke den eneste fjorårsmodellen som gjør «comeback» på testbenken i år. Skjermstørrelsene starter på 55″ og går helt opp til 98″!
Sony Bravia X90L
X90-serien har vært en av Sonys mest populære premium-modeller gjennom flere generasjoner, og 2023-modellen X90L fikk en rekke forbedringer i sin tid. LCD-panelet er av typen 120 Hz og LED-baklyset har flere dimming-soner. Alt styres av den effektive XR videoprosessoren, som er blant de beste til å opprettholde skarphet, støyreduksjon og glatte bevegelser.
Tilkoblingsmulighetene er gjennomsnittlige, med fire HDMI-innganger, hvor bare halvparten støtter 4K/120 Hz, noe som ennå er vanlig, men litt skuffende fra en «spillmester» som Sony. Det er altså et stykke unna LG og Samsung, som tilbyr full båndbredde på alle fire innganger.
Brukergrensesnittet er Google TV, med et velkjent menyoppsett, kombinert med gode menyinnstillinger fra Sony sin side. X90L støtter de viktige Dolby Vision og Dolby Atmos formatene på bilde og lyd, og er dessuten tilrettelagt for gaming via PS5 og andre enheter.
Bildekvalitet
Vi var selvfølgelig spente på hvordan denne fjorårsmodellen ville stå seg mot de nyeste konkurrentene på bildekvalitet, men teknikken er fortsatt velfungerende. X90L har et meget lyssterkt og kontrastrikt bilde, som fungerer utmerket til både sport og variert TV-titting, samtidig som den gir oss «det lille ekstra» på film.
Skarpheten og støyreduksjonen er glimrende, og Sony-skjermen er blant de flinkeste i klassen når det gjelder glatte og naturlige bevegelser. Standard-bildemodusen er overraskende god, og fungerer utmerket til sport, med betraktelig forsterket lysstyrke, skarphet og fargegjengivelse.
Når det er sagt, har Sony-skjermen i tillegg en veldig flott, nøytral fargegjengivelse i film-modus, som spesielt puristene vil sette pris på. Her er det verken fjernet eller lagt til noe unødvendig for å imponere, i stedet er man veldig tro mot det opprinnelige bildesignalet. Sånn sett finnes det noe for enhver smak i bildemenyen.
Sony har i likhet med TCL et meget overbevisende svartnivå, med en dybdefølelse som bringer frem stemningen. Dette er med andre ord en velegnet TV når film- og serietitting står på menyen.
Den lokale dimmingen er likevel ikke helt på høyde med TCL-skjermen i denne testen, og bærer preg av litt mer glorieeffekt (blooming) rundt lyse objekter på mørk bakgrunn. Det er antageligvis fordi X90L har litt færre antall dimming-soner enn kineseren.
Lydmessig er ikke X90L et like stort hurra-rop, men leverer likevel en brukbar sterk og klar lydgjengivelse, med tydelige stemmer og god «ambiens» fra publikumsbruset. Mange vil nok bli fristet til å oppgradere lyden, og bruker du en kompatibel Sony lydplanke (f.eks HT-A5000) kan man dra nytte av å kombinere lyden fra TV og lydplanke samtidig.
Alt i alt er X90L en velfungerende allround-TV til både sport, spill og annen underholdning, som vi trygt kan anbefale videre i 2024.
Også i denne testen:
TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)
Feier konkurrentene av banen
Kinesiske TCL har levert flere gode og prisgunstige TV-er de siste årene, og MQLED80 er fortsatt blant de beste når det gjelder å prestere.
LG QNED85/QNED86 (65QNED86T)
Bommer på kontrasten
Med tanke på LGs suksess med OLED-skjermene sine, hadde vi forventet mer av LCD-skjermen QNED86.
Philips The One PUS8909 (65PUS8909/12)
Fargesprakende underholdning
Philips The One gir en flott fargegjengivelse – både foran og bak skjermen – som gjør dette til en engasjerende TV-opplevelse.
Samsung Q77D (TQ65Q77D)
Smart, slank og sprek
Denne Samsung-skjermen har et lekkert utseende og har mange smarte finesser som gir en god brukeropplevelse. Men hvordan står det til med kontrasten?