Samsung har lenge vært ledestjernen innen TV-design, og årets designtrend er bueformen. De buede TV-ene henter inspirasjon fra bl.a store IMAX-kinoer og flysimulatorer, hvor bueformen benyttes for å skape en mer engasjerende bildeopplevelse. Men fremfor alt dreier (eller krummer) det seg om en nytt utseende for å skille seg ut i butikkhyllene. Og det gjør den virkelig: I et hav av andre TV-er får den nye 8-serien fra Samsung unektelig vanlige flate skjermer til å se litt kjedelige ut.
Brukervennlighet og finesser
Samsung har tidligere introdusert stemme- og håndbevegelser som nye måter å styre TV-en på. I år har de valgt å inkludere en såkalt pekefjernkontroll. Den nye fjernkontrollen har en innebygd Wii-aktig bevegelsessensor, som brukes til å styre en musepeker rundt om på skjermen. Om dette høres kjent ut, kan det skyldes at teknikken ble først introdusert av LG. Det har nok tatt en stund for Samsung å erkjenne at erkekonkurrenten hadde en god ide, men nå som markøren er på plass, har også brukervennligheten fått et stort løft.
På app-fronten er Samsung den eneste som kan tilby både HBO Nordic og Netflix sine streamingtjenester. I tillegg finnes velkjente apper som SF Anytime, Skype, YouTube, Spotify med flere ombord. Menysystemet har fått seg en ansiktsløftning i form av en ny, mer oversiktlig layout hvor de mange funksjoner og kildevalg ligger lettere og raskere tilgjengelig. Samsung-skjermen kommer ellers spekket med utstyr, deriblant doble TV-tunere, som gir mulighet til å se ett program mens man tar opp et annet (krever også doble programkortmoduler/CAM). Man har også muligheten til å fjernstyre separate TV-mottakere. Programguiden hentes også inn i menysystemet slik at du kan programmere opptak. Integrert webkamera er også på plass.
Bildekvalitet
Vi har allerede nevnt bueformen, som drar paralleller til simulatorer og store kinosaler. Mange av oss har erfart at en buet skjerm kan virke mer omsluttende, men det krever også et bilde av store dimensjoner. I Lyd & Bildes egen nybygde hjemmekino bruker vi også et buet lerret, men det er over tre meter bredt! Spørsmålet er hvor relevant det er å sammenligne disse med en 55 tommers stue-TV?
Jo da, den buede Samsung-skjermen gir absolutt et litt ”omsvøpende” inntrykk. Så lenge man sitter meget nær, og rett foran skjermen (1-2 meter), kan man faktisk oppnå en litt større dybdefølelse. Effekten avtar imidlertid når man sitter 3-4 meter unna. Vår umiddelbare tanke er derfor at bueformen nok vil ha større hensikt (rent bildemessig) på Samsungs større modeller med 4K/Ultra HD oppløsning, hvor man lettere kan sitte enda nærmere skjermen uten å se piksler eller rutemønster.
Førsteinntrykket er at bildekvaliteten er riktig så lekker. I et normalt opplyst rom imponerer Samsung-skjermen med sin knallsterke lysstyrke og kontrast, som gir et bilde bugnende av liv og moro. Den blanksvarte skjermoverflaten sørger for et meget bra svartnivå og kontrast, og fargegjengivelsen sitter som støpt. Så lenge vi befinner oss i lyse omgivelser, kunne vi nesten narres til å tro vi hadde med en OLED-skjerm å gjøre! Så spenstig er faktisk bildeopplevelsen.
Men…
Når vi demper belysningen og setter oss klar i sofaen for å se film, blir vi dog minnet om at vi har med en alminnelig LED-LCD med kantbelysning å gjøre. Samsung-skjermen har riktignok bra svartnivå og kontrast hvis man er så heldig å sitte rett foran skjermen, mens de som sitter ute på siden må ta til takke med en litt blassere bildeopplevelse. Samsung-skjermen får nemlig et litt blåaktig svartnivå så fort man beveger seg litt ut til siden. Begrenset innsynsvinkel er noe som preger alle LCD-baserte skjermer i større eller mindre grad, men det virker ikke som bueformen gjør noe for å forbedre dette.
Skjermens blanke overflate kan også skape speilbilder i en del situasjoner. Bueformen gjør at disse refleksjonene strekkes ut, omtrent som når man står foran et konkavt speil på tivoli. Derfor, enda så god TV-en er i vanlig opplyste rom, har den noen begrensninger i ”kinomørket”.
Lydkvalitet
Lydgjengivelsen fra Samsung-skjermen er meget god. Høyttalerne på baksiden leverer sterk og klar lyd med tydelig stemmegjengivelse og tilstrekkelig bass til at musikk, rytmer og lydeffekter får tilstrekkelig fylde i seg. Et separat lydanlegg er selvsagt å foretrekke her også, men i motsetning til den rimeligere Sony-skjermen er lydkvaliteten fullt brukbar til allround TV-bruk.
Konklusjon
Samsungs H8005 serie er oppfølgeren til fjorårets store testvinner og en av Samsungs mestselgende TV-er her i Norden, F8005. Arvtageren H8005 har derfor mye å leve opp til, og designmessig er den definitivt spennende å se på med sin buede form. 55H8005 er også fullspekket med utstyr og smarte finesser, og brukervennligheten er forbedret takket være en ny pekefjernkontroll. I tillegg har den en bildekvalitet som imponerer, spesielt i lyse omgivelser, med rå skarphet og fargegjengivelse Om vi skal trekke for noe, må det være at svartnivået i mørke rom ikke er helt i referanseklasse, samt at innsynsvinkelen er nokså snever. For deg som liker å ha lyset på, og vil ha en stilig TV med et bredt utvalg av smartfinesser, er 55H8005 likevel en utmerket TV.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser