Hvis du er på jakt etter den aller beste lyden for pengene, trenger du et skikkelig par hodetelefoner. Det er rett og slett ikke mulig for et stereoanlegg til 10-20 000 kroner å levere like god lyd, som du får fra et par hodetelefoner til 5-7000 kroner. Ikke minst fordi rommet lydanlegget står i, forringer lyden kraftig.
Her tester vi seks par åpne hodetelefoner, rettet mot folk som setter pris på god lydkvalitet når de lytter til musikk. De er alle av åpen type, som har lydmessige fordeler, spesielt med tanke på dynamikk og tonekvalitet. Ulempen er at de lekker lyd ut til omgivelsene, mens støy utenfra slipper gjennom til lytteren. Disse er derfor ment til hjemmebruk, eventuelt et cellekontor. Styr langt unna åpent kontorlandskap med disse.
Alle hodetelefonene fortjener en god hodetelefonforsterker for å yte sitt beste, men noen av modellene er lettdrevne nok til å fungere tilfredsstillende med rimelige bærbare spillere, laptoper og mobiltelefoner.
Ulike musikkstiler
For å vurdere hodetelefonenes kvaliteter, har testpanelet lyttet til et variert utvalg musikk, deriblant klavermusikk fra Hoff Ensemble, akustisk musikk med flotte vokaler og piano fra Taylor Swift & Bon Iver, samt funky popmusikk fra Lizzo. Med disse ulike musikkstykkene har vi kunnet evaluere tonalitet, lydkvalitet, dynamikk og andre viktige aspekter ved hodetelefonene.
Vi er ute etter hodetelefoner som gir en balansert og naturlig gjengivelse av musikken, uten overdreven betoning av enkelte frekvensområder. Samtidig har vi notert oss om enkelte modeller utmerker seg med spesielle kvaliteter, noe som kan være avgjørende for lytterens preferanser og musikksmak.
Slik testet vi
Hodetelefonene ble testet med hodetelefonutgangen på den integrerte forsterkeren Hegel H120, kjent for sin svært gode ytelse. I tillegg ble de koblet til en dedikert hodetelefonforsterker av typen Auralic Taurus, for å se hvordan de presterte med enda mer kraft og kontroll. Det er det nemlig et par av dem som trenger.
Selv om ingen av hodetelefonene i testen utpeker seg som dårlige, har de alle sine unike karakteristikker som gjør at du bør lese nøye før du bestemmer deg. Vi har gjort en grundig vurdering av hver modell, med fokus på hvilke musikksjangre de egner seg best til. Siden alle hodetelefonene er gode, har testvinneren denne gangen blitt vurdert ut ifra sine spesielt gode allroundegenskaper.
Impedans og følsomhet – ikke alltid som du tror
Både høy og lav impedans har fordeler og ulemper i en hodetelefon, avhengig av forsterkeren du bruker. Hodetelefoner med høy impedans krever ofte mer spenning, men er mindre følsomme for variasjoner i forsterkerens utgangsimpedans. Lav impedans kan være lettere å drive, men kan gi problemer med for lav dempefaktor med feil forsterker.
Forsterkerens utgangsimpedans bør være 1/8 eller mindre av hodetelefonenes impedans for best mulig kontroll i bassen. Hvis du derimot lurer på om hodetelefonene trenger mer forsterkereffekt for å spille høyt, er følsomheten viktigere å se på. Hodetelefoner med høy følsomhet trenger mindre effekt for å spille like høyt, som de med lav følsomhet.
Til syvende og sist er det én ting som gjelder: prøv og hør. Får du ikke høy nok lyd, eller det låter ukontrollert og tamt, trenger du en bedre forsterker. Du må selv avgjøre hva som fungerer best for deg.
Sennheiser HD 650
Fortsatt i toppsjiktet
Sennheiser HD 650 begynner å nærme seg klassikerstatus. Selv etter 20 år på markedet hevder den seg godt mot nyere konkurrenter.
Sony MDR-MV1
For en dynamikk!
Sony MDR-MV1 innfrir både til generelle lydentusiaster, og til profesjonelle lydteknikere som ønsker ærlige klokker som er lette å drive.
Hifiman Edition XS
Som et nyvasket vindu
HiFiMan Edition XS byr på det mest detaljerte og åpne lydbildet i prisklassen.
Audeze MM-100
Litt tam studiovenn
Audeze MM-100 er rettet mot studiobruk, med en nøytral og åpen klang. Vi ønsker bare litt mer dynamikk.
FiiO FT5
Forbløffende balansert lyd
FiiOs første åpne planar hodetelefon, FT5, er så tett på perfekt at vi nesten ble overrasket.
Neumann NDH 30
Studiolyd for hjemmebruk
Neumann overrasker med en usedvanlig balansert allrounder, i NDH 30.
Hei.
Synes det er rart at dere ikke testet Sennheiser HD660S2 i denne testen?
Det er jo det nyeste headsettet og prismessig passer perfekt sammen med de andre.
Hei! Ja, det kan du si. Men HD660S2 er i hvert fall testet tidligere, og ble dessuten Årets hodetelefon: https://www.lydogbilde.no/test/hodetelefoner/sennheiser-hd660s2/
HD650 hadde vi ikke testet ennå, derfor ville vi se hvordan denne klarte seg.