Små irritasjoner vokser seg raskt store. Spesielt når de lett kunne unngås. Norske Wilfa har med CGWS-130B Classic Aroma laget en fin kaffekvern. Maskinen snubler imidlertid så tett på målstreken at det må en VAR-dommer til for å sende karakteren fra fremragende ned til anbefalt.
Wilfa Classic Aroma er pakket ut og satt opp på få minutter. Maskinen er designet slik at den tar minst mulig plass. For eksempel er bønnebeholderen nedfelt på toppen av maskinen.
Markeringen, i form av en strek, ved siden av beholderens påtrykte skalamål er laget i flat rød plast. Det gir et billig utseende som ikke matcher resten av maskinens solide ytre.
På siden sitter trykknappen til start/stopp av malingen samt en skruknapp til timeren. Pedagogisk nok er det angitt tre mål på henholdsvis 10, 20 og 30 sekunder rundt knappen.
Beholderen til malt kaffe har innebygd grep foran, noe som er godt tenkt. Dessverre er beholderen også kvernens akilleshæl, skal det vise seg.
Det går opp for meg at den innebygde ledningen bare gir mulighet for at den kan komme ut fra det jeg oppfatter som venstre side. En unødvendig begrensning.
Noe av irritasjonen letter når jeg tar kvernen i bruk. Uten tvil serverer Wilfas CGWS-130B Classic Aroma testens mest ensartede maling. På alle tre testede kverningsgrader får jeg en malt kaffe som er både jevn og fin å se på og røre ved.
Desto mer ergerlig at de uønskede detaljene skal forstyrre det samlede inntrykket.
Valg av kverningsgrader og tid
Wilfas kvern kan romme 250 gram bønner i beholderen. Du heller lett mer på, for lokket til beholderen veier ikke all verden. Det skal ikke klemmes eller trykkes på som med for eksempel det lufttette lokket hos Sage Smart Grinder Pro.
Da beholderen er nedfelt på toppen av Classic Aroma-kvernen, er det vanskelig å se når det er på tide med oppfylling. Her må du lette på lokket og ta en titt.
Du velger kverningsgraden ved å skru på toppen av bønnebeholderen. Praktisk nok har den loddrette riller i plasten, så fingrene får et godt grep.
Jeg testet tre forskjellige kverningsgrader med 6 gram bønner. Mengden er det som kan være i mitt mål av metall. Jeg måtte lytte meg frem til når kverningen var ferdig, da det ikke er spesielt synlig utenfra. Ellers slår den automatiske stoppfunksjonen imidlertid seg på, slik at kvernen ikke jobber videre i all evighet.
De tre testede kverngradene gikk fra fineste grad, på bønnebeholderen kalt Mocca. Mellomste grad kalles Filter og groveste for Steap. Sistnevnte betegnelse dekker over bryggemetoden hvor grovmalt kaffe skal stå og trekke. For eksempel i en pose.
Wilfa Classic Aroma er ikke den raskeste kvernen. Et mål bønner (6 g) tar mellom 9 og 11 sekunder å male. Andre kverner i testen, for eksempel Melitta Calibra, gjør arbeidet på ned til 2,45 sekunder.
Jeg fikk følgende kvernetider med Classic Aroma: Mocca (1. grad) tok 10,66 sekunder. Pour over/Filter (12. grad) varte 9,6 sekunder og Steap (17. grad) tok 9 sekunder.
Tidene er ikke nøyaktige. På grunn av designen kan jeg ikke se når bønnebeholderen er tom. Som nevnt måtte jeg i stedet lytte meg frem.
Hastigheten er ikke automatisk et kvalitetsstempel. Wilfa forklarer kjernetiden med at det koniske kverneverket utleder mindre friksjonsvarme, som kan skade bønnenes smak og aroma.
Maling og løpsk smulder
Hver av de tre porsjonene malte bønner ble tømt ut på mitt skjærebrett for inspeksjon. Allerede nede i beholderen så jeg en særdeles fin maling. Ute på brettet og i dagslys viste alle tre malinger et virkelig godt resultat.
Den groveste malingen var ensartet, den mellomste var jevn og i akkurat like store deler. Den fineste malingen var fin som pudder og uten klumper.
Dessverre ble fornøyelsen skjemmet av plastbeholderen. Jeg fant kaffegrut på lokket nær hullet hvor malt kaffe skal passere gjennom. Da jeg åpnet lokket føk malt kaffe med opp. Nede i beholderen klebet noe av det malte til beholderens innvendige sider.
Ved helling opp i papirfilteret farer malt kaffe opp langs filterets sider eller ved siden av og ut på kjøkkenbordet. Her kunne en beholder i antistatisk materiale gjøre underverker. Wilfas toppmodell, Uniform, har faktisk en slik beholder i metall.
Rengjøring og lydnivå
Fra tid til annen må kvernen rengjøres. Det følger ikke med noen børste til Wilfa Classic Aroma, så du må selv finne en egnet hjelper til rengjøringen.
Du kommer til kvernehodet og kverneverket ved å snu bønnebeholderen mot uret til innstillingen ”off”. Husk å tømme beholderen før dette, hvis ikke seiler umalte bønner ut nede fra beholderens åpne bunn.
Kverneverket frigjøres ved å snu på verkets sorte plastdel. Etter et par dagers bruk var det oppsamlet rester av malt kaffe, men ingen halve eller hele bønner som med Encore-kvernen fra Baratza.
Kvernens deler i Wilfa Classic Aroma er lukket på sidene. Ingen løpske bønner slipper ut og ned i maskinen, som jeg opplevede med Baratza Encore.
Classic Aroma veier nesten to kilo, og er litt upraktisk å håndtere når den skal tilbake på plassen sin. På den andre siden står den fast og solid, takket være sin brede fot.
Med Wilfa Classic Aroma får du en gedigen kvern som ikke støyer all verden. Jeg kunne føre en telefonsamtale i rommet ved siden av mens kvernen var i gang.
Jeg husker ikke mye fra samtalen. Sikkert mest fordi jeg ikke hadde fått min morgenkaffe ennå. Vil jeg ha en god (og våken) start på dagen, er Classic Aroma min nye bestevenn. Hvis det altså ikke var for alt det løpske smulderet.
Konklusjon
Wilfa Classic Aroma gir den beste malingen i vår gruppetest. Kvernen er solid, men har irriterende detaljer. For eksempel at ledningen ikke sitter på baksiden, men på siden. Det kan for noen gi trøbbel med plassen, da Classic Aroma må stå med sin bredeste side utover.
Wilfa CGWS-130B jobber støtt, står fast på kjøkkenbordet og støyer ikke sjenerende mye. Designen er kompakt og praktisk å gjøre ren. Det er imidlertid vanskelig å holde øye med mengden av hele bønner gjennom siden av bønnebeholderen.
Mest irriterende er tendensen til rester av malt kaffe. Smulderet legger seg på beholderens lokk, inne i avlukket på kvernen, oppover beholderens indre sider og rundt omkring på kjøkkenbordet.
Hadde Wilfas beholder vært i et antistatisk materiale, ville Classic Aroma ha scoret høyere i vår samlede bedømmelse.
Også i denne testen:
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
God design i en lekker kvern
Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Solid kvern som vil alt selv
Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.
Melitta Calibra MEL22156
Enkel frihet uten finesser
Melittas kvern jobber jevnt og trofast, men er ingen skjønnhet på kjøkkenbordet. Til gjengjeld får du selv lov til å styre styrken på kaffen din.
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Kvernen sløser med bønnene
Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser