QN900D er den råeste TV-en du kan kjøpe fra Samsung i år. Dette er den sørkoreanske produsentens offisielle flaggskipmodell for 2024, som troner over både S95D og QN95D, både når det gjelder design, skjermteknologi og ikke minst pris!
Her befinner vi oss definitivt i high-end klassen, med en sylslank og elegant metallinnramming, og på innsiden sitter det en sylskarp 8K-skjerm med en oppløsning på hele 7860 x 4320 piksler. Det gir en formidabel bildedybde som bare må oppleves.
QN900D kommer også med noen finesser som er eksklusive for 8K-modellene. For eksempel er det bare QN900D (og lillebroren QN800D) som leveres med Samsungs aller kraftigste videoprosessor, NQ8 AI Gen3, som er utstyrt med de seneste AI-finessene. Og denne gangen er det mer enn tomme trend-ord, men forbedringer man faktisk kan både se og høre.
Samsung QN900D: 8K-TV i high-end klassen
8K-formatet har så langt ikke vært noen stor suksess. Filmbransjen satser nesten utelukkende på 4K med HDR fremover, og det er ingen utsikter til at man vil gå over til 8K-oppløsning med det første. Derimot finnes det en del YouTube-videoer som er filmet i 8K. Og så fort Netflix, Prime, MAX eller andre strømmetjenester velger å satse på 8K-video – vil nok interessen for 8K skyte fart igjen.
Heller ikke de andre TV-produsentene ser ut til å satse særlig på 8K. Sony har ikke lansert noen ny 8K-TV siden Z8K i 2022, og Philips, Panasonic eller TCL har foreløpig ingen 8K TV-er i sitt sortiment. Derimot skal det nevnes at LG har en ny 8K-modell på gang, QNED99, som slippes i 2024.
Samsung virker derimot å ha klokkertro på 8K-oppløsning, og fortsetter å tilby dette i sine toppmodeller. Mangelen på innhold ser ikke ut til å være noen stor bekymring – til det har man jo (stadig smartere) oppskalering!
Design
QN900D er også et lekkert stykke industridesign. Skjermen har en syltynn, men sterk metallramme som tillater bildet å gå helt ut i kantene, uten noen svart stripe rundt. Dette gir en interessant effekt hvor bildet nesten ser ut til å sveve i luften. Inntrykket bare forsterkes av den nye foten, som er designet slik at man nesten ikke ser den.
Den slanke og smarte utformingen er naturligvis ekstra fordelaktig på den 85-tommeren vi har inne til test. Store TV-skjermer kan lett bli veldig dominerende i interiøret, men den slanke designen bidrar til å gjøre den blir mindre forstyrrende. QN900D fortjener en plass i stua, fremfor å gjemmes bort på et mørkt kinorom.
Brukervennlighet og finesser
Samsung QN900D kjører den nyeste versjonen av Samsungs Tizen operativsystem, som sørger for et raskt og oversiktlig brukergrensesnitt. Her får man tilgang til et bredt utvalg av apper og strømmetjenester, inkludert Samsungs gratis, reklamefinansierte TV+ tjeneste. Samsung legger også vekt på sitt egenutviklede «Knox» sikkerhetssystem som hindrer hacking og andre uhumskheter.
QN900D kommer også med One Connect, som er Samsungs separate koblingsboks. Denne gjør at tilkoblinger og annen elektronikk kan holdes skjult i en reol i nærheten, med kun én kabel opp til skjermen. Dermed kan TV-en stå enkelt og ryddig på bordet – men det skal nevnes at den tar seg ekstra godt ut på veggen.
QN900D har også innebygde Smart Hub funksjoner som gjør at den i praksis kan fungere som et nav i det smarte hjemmet, med full oversikt og styring av belysning, solskjerming og andre Wi-Fi tilkoblede enheter.
Apropos tilkoblinger så er det verdt å nevne at alle de fire HDMI-inngangene støtter oppløsninger opp til 8K/60Hz eller 4K/240Hz. På gamingfronten er det støtte for VRR og et rikelig utvalg av finesser, med en egen «Game Hub» full av relevante innstillinger.
Derimot er det fortsatt, den dag i dag, ingen støtte for det populære Dolby Vision HDR-formatet, kun vanlig HDR10 og HDR10+. Samsung-skjermen er derimot utstyrt med kraftig bildebehandling og tonemapping som skal kompensere for manglende metadata.
Bildekvalitet
Samsung har altså spart den aller råeste bildebehandlingen til sine 8K-modeller, som de fortsatt mener er i en klasse for seg. Det er vi klare for å teste nærmere!
Når man punger ut så mange kronasjer for en TV i high-end klassen forventer man også et bilde utenom det vanlig, og det kan vi skrive under på at du får med Samsung QN900D. Som vi fikk se under CES og Samsungs egen presentasjon i Frankfurt, har denne 8K-skjermen et veldig potent og livaktig bilde.
Det første vi noteres oss er at skjermbildet fremstår usedvanlig helstøpt og sammenhengende, nesten uansett innhold. 8K-oppløsningen gjør at skjermen oppnår en meget høy pikseltetthet (PPI), og med 33 millioner tettpakkede piksler blir det åpenbart mindre plass til «svarte mellomrom» enn på en tilsvarende stor 4K-skjerm.
Utfordringen oppstår når man skal fylle inn alle de manglende pikslene – også kalt oppskalering – men her har Samsung oppnådd en vesentlig forbedring på årets modell. QN900D er utstyrt med 8K AI Upscale Pro, der videoprosessoren analyserer hele bildet og legger til den manglende bildeinformasjonen ved hjelp av AI, fremfor bare å kopiere de omkringliggende pikslene.
Forbedringene er klart synlige, for bildegjengivelsen er virkelig sylskarp og detaljert, selv når originalbildet er i lavere oppløsning. Til og med vanlig Full HD ser meget skarpt ut, med en overbevisende dybdefølelse.
Glatte bevegelser
Mange av de tidligere generasjoner 8K-skjermer har fått problemer når bildet skal oppskaleres og settes i bevegelse på samme tid, men QN900D gjør en god jobb her også, takket være at den er utstyrt med en skikkelig råtass av en bildemotor. Bildegjengivelsen er meget glatt og sømløs, og takler selv hurtige panoreringer uten flimmer eller oppbrytninger. Dermed vil dette være en velegnet TV til både filmtitting, sport og annen TV-underholdning.
Apropos sport så er QN900D utstyrt med noe Samsung kaller «AI Motion Enhancer Pro» og «Ball Detection Mode» som kan oppdage når du ser fotball eller andre ballsporter. Den skal derfor være ekstra god til å forutsi hvor ballen er på vei, og motvirke flimmer. Om den kan gjøre keeperen kvikkere og hindre baklengsmål kan vi derimot ikke garantere!
Presis kontrast
Hva med kontrasten, da? Samsung-skjermen yter bra her også, og faktisk vesentlig bedre enn fjorårets QN900C modell. Takket være det finmaskede MiniLED-baklyset er lysfordelingen meget presis, og QN900D er ikke nevneverdig plageverdig med glorie-effekter rundt lyse objekter. Om det skyldes flere dimming-soner, eller bare smartere kontroll av de eksisterende sonene skal vi ikke si for sikkert, men forbedringen er tydelig.
Når det kommer til svartnivået, er det fortsatt tydelig at vi har med et LCD-panel å gjøre. QN900D har så mange piksler å lyse gjennom, at den ikke helt klarer å slukke for lyset i de mørke partiene. Så selv om svartnivået er glimrende, er det ikke helt i klasse med en OLED-skjerm som S95C eller S90C.
Samsung-skjermen har også rikelig med lysstyrke å varte opp med, både til video i HDR-format og vanlig SDR. QN900D pumper ut respektable 1500 nits i et 10 % vindu, rundt 1000 ved 25 %, og ned til 500 ved 100 % skjermareal. Når det er sagt, er ikke dette noen grensesprengende lysstyrke for en LCD-skjerm, og vi mistenker igjen at dette kan skyldes alle de millionene med piksler som baklyset må skinne gjennom. Faktisk leverte Samsungs egen OLED-TV S95D lignende nits-verdier da vi testet den nylig. Noe som gjør både den – og Samsung QN900D – velegnet til TV-titting også i lyse omgivelser.
Summen av alle de ovennevnte kvalitetene blir uansett en TV som ikke bare har glimrende bildekvalitet på stort sett alle typer TV-innhold, men som også er veldig lett å leve med til de fleste bruksområder – og stuemiljøer.
Lydkvalitet
Selv om QN900D er meget slank, har det ikke hindret Samsung i å montere et stort antall høyttalere i skjermen, de fleste av dem på baksiden. Totalt sett dreier det seg om et høyttalersystem med 6.2.4 kanaler! Det høres ganske vilt ut i en TV uten separate høyttalere, men baserer seg på mye bruk av virtuell lydprosessering.
Lyden er kanskje ikke så imponerende i praksis som det kan virke på papiret, men man kan lett høre at dette er et steg opp fra de rimeligere Samsung-modellene. QN900D klarer å male et stort lydbilde som matcher godt til størrelsen på skjermen. Her er det også brukbar bass til musikk og lydeffekter. Samsung har også lykkes bra med å lokalisere de ulike lydeffektene der de skjer i bildet, og ikke minst er talen sterk og klar.
Det viktigste er likevel at skjermen støtter Dolby Atmos lydprosessering, som den også kan dele med en lydplanke dersom denne kobles til via HDMI eARC. Velger du en kompatibel Samsung lydplanke (f.eks HW-Q995D), kan lyden også overføres trådløst.
Konkurrenter?
Siden færre og færre av TV-produsentene ser ut til å satse på 8K, finnes det ikke så mange direkte konkurrenter til QN900D der ute fra 2024-modellåret. Derimot skal det nevnes at LG fortsatt selger sin OLED Signature Z3 fra 2023 – arvtageren til Z2 som vi testet med svært godt resultat året før. En OLED-TV med 8K-oppløsning er en nydelig blanding av kontrast og skarphet, som vi anbefaler alle å ta en kikk på. Eneste ulempe er prisen, som kryper opp mot 150.000 kroner for en 77-tommer.
Sony har ikke lansert noen ny 8K-TV i år men deres Z8K fra 2022 kan være et alternativ, dog med et eldre MiniLED-baklys (færre dimmingsoner) og en litt mer klumpete formfaktor enn Samsungs slanke fasong.
Reduserer vi oppløsningen til 4K finnes det adskillig flere konkurrenter, ikke minst fra Samsungs eget sortiment. Her anbefaler vi å ta en kikk på Samsungs QN95D som er produsentens toppmodell fra 4K-sortimentet. Se opp for test av denne i fremtiden.
Vi skal heller ikke glemme TCL X955 som har imponert oss med sin sterke kontrast og blendende lysstyrke, til en konkurransedyktig pris i high-end klassen. Her koster en 85X955 89.990 kroner (veil.). Den er imidlertid langt fra like slank, lekker og stuevennlig som Samsungen, og har heller ikke 8K-oppløsning.
Konklusjon
QN900D er en kostbar modell i high-end klassen, men leverer også «det lille ekstra» når det kommer til bildekvalitet, design og generell brukeropplevelse. Byggekvaliteten er meget flott, og velegnet for både vegg- og bordmontering. Selv om det fortsatt er lite ekte 8K-innhold man kan se på, klarer Samsung å veie opp for mangelen, ved hjelp av kraftig og avansert bildebehandling. Kombinert med et lyssterkt kontrastrikt MiniLED-baklys oppnår den en imponerende skarphet og klarhet i bildet, og formidabel bildedybde. Totalt sett er QN900D en av de beste TV-ene vi har testet i år, og blant 8K TV-er er nok dette den beste hittil.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser