Det er viktig å understreke at Asus virkelig har forestilt seg Fonepad som en erstatning for smartmobil. Man kan bare lese på firmaets hjemmeside, hvor de blant annet skriver: ”Fonepad er et nettbrett som bevarer fleksibiliteten fra en smartmobil, men som eliminerer behovet for å ha to forskjellige apparater.” Her kan vi bare si: Nei, Asus, det gjør Fonepad ikke! Selv om man kan løse den estetiske og praktiske utfordringen ved å bruke et Bluetooth headset i stedet for å holde 7 tommers kjempen opp til øret, skal det godt gjøres å få Fonepad ned i bukselommen.
Skjermen er ikke noe å skrive hjem om. Den er nemlig ikke særlig lyssterk, heller ikke i ”outdoor mode”, og selv det utmerkede og presise kalibreringsverktøyet Asus Splendid er ikke til stor hjelp.
Ytelsen er helt på bånn. Med et Geekbench 3 resultat på 329 (single-core) og 441 (multi-core) er Fonepad simpelthen alt for treg og tung å danse med, og etter vår mening kan ikke dette oppveies av muligheten til å utvide minnet. I rettferdighetens navn skal vi nevne at Fonepad klarer seg en del bedre i Browsermark 2 testen, hvor den scorer 1.986 poeng.
Enda et minus i margen er det at nettverksdelen i Fonepad ikke helt virker etter hensikten. Vi opplevde gjentatte problemer med såkalt hand-over mellom Wi-Fi og mobilt internett via 3G. Har man aktivert Wi-Fi i Android, skal systemet fungere slik at nettbrettet foretrekker Wi-Fi nettverket hvis det er tilgjengelig, og når man så igjen beveger seg utenfor skal 3G-forbindelsen gjenopprettes automatisk. Bare ikke med Fonepad, som konsekvent ikke kunne håndtere gjenopprettelsen av forbindelsen til det mobile internett. Det hjalp ikke engang å slå av og på mobildata i innstillingene. Bare etter en omstart av enheten kunne man igjen få kontakt til 3G nettverket. Mildt sagt irriterende.
Fonepad skal til gjengjeld ha ros for en utmerket lydkvalitet som kjøres med Asus egen SonicMaster programvare. Og det også uten B&Os ICEpower forsterker som ellers sitter i mange av de Asus-enhetene som er utstyrt med SonicMaster. Kort og godt er det en fornøyelse å lytte til musikk på Fonepad, som byr på kraft og dynamikk samt mengder med EQ-innstillinger slik at brukeren selv kan skru på lyden.
Konklusjon
Den gode lyden og muligheten til å utvide minnet er også de eneste positive tingene vi kan komme med. Fonepad har problemer med nettverksdelen, skjermen er under all kritikk og enheten yter simpelthen så dårlig at man skal være utstyrt med stor tålmodighet for å synes det er morsomt. Denne phablet er bare ikke spesielt god, og vi råder til at man drar litt flere penger opp av lommen og kjøper et av de andre produktene i testen.
Også i denne testen:
LG G Flex
Buet teknikkoppvisning
LG imponerer med ny teknikk, men G Flex er mer oppsiktsvekkende enn praktisk.