TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 6 Phablets

Av / 08.04.14 - 16:15
6 Phablets

En såkalt phablet (kombinasjon av ”phone” og ”tablet”) er en forholdsvis ny kategori av produkter som bygger bro mellom vanlige smartmobiler og nettbrett. Det er kort og godt snakk om smartmobiler med ekstra stor skjerm – vanligvis omkring 6”.

Phablet-kategorien ble mer eller mindre oppfunnet av Samsung da de i 2011 lanserte sin første Galaxy Note med en på datiden vanvittig stor 5.3” skjerm. Den gang så kke mange behovet for en slik kjempetelefon, men Samsung har i ettertid solgt adskillige millioner Galaxy Note, Note II og Note 3 mobiler. Etter hvert har alle de store produsentene unntatt Apple hoppet på phablet-vognen, og dermed kan vi denne gangen teste phablets fra både Asus, HTC, LG, Nokia, Sony og selvfølgelig Samsung.

Hvorfor velge en phablet?
Hva skal man med en telefon som er så stor at selv voksne karer med ”tømmerhoggernever” har problemer med å holde den i en hånd? Først og fremst er det på grunn av den store skjermen, som gir en bedre opplevelse av bilder, video og annet grafisk innhold. Mange av dagens mobilbrukere ønsker gjerne også å være produktive, noe som selvfølgelig også er lettere på en større skjerm, uten å løpe rundt med både en smartmobil og et nettbrett. For dem er en phablet et helt riktig kompromiss.

Mange opplever at en phablet egentlig er for stor til å ringe med på normalt vis. Men mange mobilbrukere foretrekker uansett et lite Bluetooth headset når de skal ringe, og da blir ikke størrelsen en like stor hindring. Mange phablet-brukere er gadget-frelste, og kan nok derfor også tenke seg å investere i utstyr som smarte klokker eller annen ”wearable tech” som supplement til den store skjermen.

Dette er annerledes bruksmønster enn vi har vært vant til for bare få år siden, men mye tyder på at phablet-en har kommet for å bli. Ifølge analyseinstituttet IDC var cirka hver femte solgte smartmobil i 2013 en phablet. Og det tallet ser bare ut til å vokse i de kommende år.

Annonse

Slik testet vi
Ytelsen på alle phablet-ene (med et unntak) er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Vi kunne ikke utføre Benchmark-test av Nokia Lumia 1520 da Geekbench 3 programmet ikke finnes for Windows Phone 8.

Videre har vi vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Internett- og nettleseropplevelse (sistnevnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjon), kamera, medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse.

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

LG G Flex

Buet teknikkoppvisning

LG imponerer med ny teknikk, men G Flex er mer oppsiktsvekkende enn praktisk.

Stor skjerm med bra farger, utmerket lyd. Toppytelse og praktiske finesser.
Lavoppløst skjerm og kamera savner bildestabilisering. Vel stor, og den buede formen gir ingen direkte fordeler.
Les hele testen

ASUS Fonepad

Ikke helt vellykket

Med Fonepad leverer Asus et virkelig billig nettbrett som du også kan bruke som mobiltelefon. Men det er faktisk ikke noen særlig god idé.

Minnet kan utvides via microSD-kort, og på grunn av Asus SonicMaster er medielyden utmerket.
Skjermen er lyssvak med elendig berøringsfølsomhet. Enheten er for langsom, og vi opplever nettverksproblemer ved overgang mellom Wi-Fi og 3G.
Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?