Vin er vel bare vin, og et vinkjøleskap kan ikke være rakettvitenskap. Så betyr det noe hvor skapet skal stå? Ja, det gjør det.Fraktfolkene har nettopp forlatt stedet når jeg oppdager feilen. Jeg hadde bedt om å få Temptechs vinkjøleskap plassert i stuen. Nå faller solen direkte inn på de to glassdørene på Sommelier SOM2DX60DRB. Vin tåler ikke sol.
Heldigvis er dørene tonet, UV-behandlet glass, så lys utenfra blir avvist. Temptechs vinkjøleskap er beregnet til å kjøle vin til korrekt serveringstemperatur og fortsatt vise innholdet gjennom dørenes glass.
Sommelier SOM2DX60DRB har også antivibrasjons-kompressor og trehyller. Detaljene er viktige når det handler om oppbevaring av vin. De utgjør en forskjell, uansett om du gjemmer dråpene i årtier i et vinoppbevaringsskap (uten glassdører) eller i et vinkjøleskap.
Temptech-skapet har ingen app, ingen fjernkontroll eller mulighet for å innstille flere temperatursoner i samme rom. I stedet får du to adskilte kjølerom med hver sin glassdør og styrepanel til å innstille gradene.
Med to rom kan du kjøle to forskjellige vintyper på samme tid. Røde viner skal oppbevares ved høyere temperaturer enn hvite. Rosé har et behov midt imellom, og endelig er det de musserende vinene.
Så etter denne kunnskapen kan testen av Temptech Sommelier SOM2DX60DRB begynne.
Hyller med innebygd stoppekloss
Først skulle vinkjøleskapet stå i et døgn uten strøm. Karensperioden sikrer at skapets kjølesystem har ”falt til ro” etter transporten. Da døgnet var gått og strømmen koblet til, innstilte jeg temperaturer og sjekket det innebygde blålige lyset. Jeg endte opp med å ha lyset slått av, da det ikke var nødvendig.
Dernest skulle jeg til å plassere hyllene. Sommelier SOM2DX60DRB har seks hyller med lameller i tre, to metallhyller og en uttrekksskuff i metall. Trehyllene kan flyttes opp og ned, mens skuffen og hyllene i metall har sin faste plass.
Hyllene i tre skal føres inn i venstre skaprom. Et hakk i ytterste lamell på begge sider av hyllen glir så over små knopper på skapets innvendige sider. Hyllen faller så ned på plass på hyllelisten.
Knoppene fungerer som stoppeklosser mot hyllens høyre bakkant. Trehyllene kan dras en tredjedel ut før knoppen støter mot. Dermed forblir resten av hyllen inne i skapet, og du mister ikke dine herlige flasker på gulvet.
Jeg bakset med å få plass til de 36 flaskene som Temptech påstår at vinkjøleskapet kan romme. 19 på venstre side og 17 på høyre. Til slutt gikk det opp for meg at hyllene rommer tre flasker av gangen, når flasken i midten legges inn med halsen innover. Metoden er ikke vist i manualen, men man finner den på Temptechs hjemmeside.
Opplæring som hjemmets sommelier er imidlertid bare akkurat begynt. For det er også en årsak til hvorfor noen hyller er i metall og andre er i tre.
Kompressor og materialer
De to metallhyllene sitter i skapets høyre rom sammen med uttrekksskuffen. Metall avgir kulde og egner seg til oppbevaring av vin som har godt av lave temperaturer. Typisk hvitvin (9–14 °C), rosévin (10–11 °C) og musserende vin (5–8 °C). Temperaturene fremgår av manualen. Hyller og uttrekksskuffer kan også benyttes til bokser og flasker, eventuelt med mineralvann.
Sommelier SOM2DX60DRB har noe så flott som en antivibrasjons-kompressor. En kompressor fjerner varmen (for å kjøle), men avgir vibrasjoner som vin ikke tåler så godt.
Til tross for antivibrasjons-kompressoren er det alltid små vibrasjoner i et kjøleskap. Metall er stivere og mer følsomt overfor rystelser enn tre. Bruk derfor høyre skap til de ”lette” vinene som ikke skal lagres så lenge. Venstre skap med trehyllene er til røde viner som skal ligge litt lengre.
Tre holder også bedre på fuktigheten, så trelamellene er med på å holde på fuktigheten inne i kjølerommet med rødvinene. Blir nedkjølt luft for tørr, krymper korkene seg og slipper luft inn i flaskene. Resultatet er en årgangsvin som oksiderer og smaker som eddik.
De to kjølerommene har altså forskjellige funksjoner, noe som forklarer hvorfor metallhyllene er faste. Du kan ikke bytte om på de to hylletypene og skade de røde vinene dine.
Med alle viner plassert på de rette hyllene kunne jeg begynne å teste selve hovedformålet med et vinkjøleskap: Fikk vinene mine det bedre av oppholdet i Sommelier SOM2DX60DRB?
Test av flere typer vin
Første testdeltaker var en såkalt grønn hvitvin fra den portugisiske vingården Aveleda. Navnet på typen, ”vinho verde”, henviser til at vinen er veldig ung. ”Grønne viner” er typisk tappet og solgt tre til seks måneder etter innhøsting, noe som gjør dem perlende, friske og syrlige.
Normalt oppbevarer jeg en Aveleda i kjøleskapsdøren (cirka 5°C). Denne gangen la jeg en uåpnet flaske i vinskapets høyre rom ved 8°C. Da jeg åpnet flasken og smakte på vinen, fikk jeg en mykere, mindre ”isete” smak enn normalt. Flere nyanser av citrus (som vinen er kjent for) trådte frem. Her løste Temptech oppgaven perfekt.
Jeg justerte temperaturen i høyre skap et knepp opp til 11°C, og testet deretter en rosé fra sør-afrikanske Stellenhof. Vinen ble hverken mer smakfull eller rundere i forhold til når jeg har hatt samme type oppbevart i kjøleskapet.
En titt på etiketten avslører at vinen bør serveres ved 6–8°C. Jeg senket temperaturen til 8°C og fikk nå smaksnyanser av frisk jord og hasselnøtter. Smak er personlig. Kanskje andre får smaken av frukt. Faktum er at smaksløkene mine oppfanget flere nyanser enn før.
Tredje testdeltaker var en rød Golden Zin. Jeg hadde oppbevart flasken med Californias ”nasjonaldrue” (Zinfandel) i venstre skap sammen med en karakterfull italiensk Tesauro R. De tunge dørene med isoleringslister holdt fint på fukten og gradene.
Akkurat som med Aveledaen var det gevinst på smak og fylde. Begge rødvinene er etter min smak kraftige, men rundere og mykere i smaken enn for eksempel franske viner. Oppholdet i Sommelier SOM2DX60DRB ga begge rødvinene flere nyanser uten å miste karakter.
Konklusjon
Bruker du penger på vin, og går du opp i å fremelske smaksdetaljer ved hjelp av korrekt kjøling og serveringstemperatur, så er et vinkjøleskap saken.
Naturligvis krever det plass å ha et sommelier-skap stående. Du får ikke mye kjølerom i forhold til et konvensjonelt kjøleskap. Omvendt skal ikke et vinkjøleskap brukes til oppbevaring av melk og fårepølse og resten av ukens innkjøp, men bare til vin og annen drikke. Temptech Sommelier SOM2DX60DRB løser oppgaven med å lokke frem flere smaksnyanser. Mine viner fikk flere toner og smaksdetaljer etter et opphold i vinkjøleskapet.
Jeg skulle imidlertid gjerne hatt mulighet for å soneinndele de to kjølerommene, noe andre av Temptechs modeller kan. Sommelier SOM2DX60DRB har heller ikke en tilknyttet app eller annen smart styring. Sett i det lyset er prisen høy.
Sommelier SOM2DX60DRB er en ribbet versjon av et moderne vinkjøleskap. Det ”enkle” skapet løser imidlertid oppgaven med å oppbevare og kjøle til rett serveringstemperatur. Man må da vurdere om de funksjonene er nok ut fra prisen.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser