Ute etter en bra TV som ikke koster skjorta? Frykt ikke – det finnes håp i denne testen, og gode råd trenger ikke være dyre.
Her i Lyd & Bilde tester vi mange lekre flaggskip-TV-er i premium og high-end klassen gjennom året, ofte med en bildekvalitet som er til å sikle over. Men til syvende og sist skal man jo betale for moroa også, og da er det ikke alltid vi gliser like bredt! Det må vel finnes en billig og bra TV der ute?
Beste billige TV
Vi lever i en «dyrtid» med mindre penger til overs for TV-underholdning og annen moro. Så hva gjør du hvis den gamle TV-en din er moden for utskifting, og du samtidig vil holde et nøkternt budsjett?
Løsningen kan være å kikke på TV i den rimelige «basic» prisklassen rundt 5-8.000 kroner. Med litt årvåkenhet går det an å gjøre et godt kjøp.
Dette kan du forvente av en TV i budsjettklassen
4K-oppløsning har nærmest blitt standard også i budsjettklassen, så dermed kan du forvente et skarpt og klart bilde.
De fleste skjermene i denne kategorien støtter også HDR (High Dynamic Range – videoinnhold med økt kontrastinformasjon). Men de gir sjelden særlig utbytte av det – til det er lysstyrken og kontrasten ofte for lav.
Derimot kan du som regel forvente en god smart-TV, med moderne finesser og de nyeste appene om bord.
Dette kan du IKKE forvente …
Du får ikke en TV med de råeste skjermpanelene i denne klassen, naturlig nok. For eksempel er det ingen av skjermene i testen som bruker OLED-panel, men heller en enklere LCD-variant med kant-LED baklys.
Det er heller ingen 120 Hz paneler i denne klassen, men heller 60 Hz, som refererer til skjermens oppdateringsfrekvens (antall bilder i sekundet – også kalt refresh rate).
Det kan innebære at skjermen ikke har like glatte bevegelser, og heller ikke henger like godt med på de kvikkeste PC- og konsollspillene, som de dyrere modellene.
Billigskjermene er ofte ikke utstyrt med de beste HDMI 2.1 kontaktene, da det ikke er behov for båndbredden til å håndtere 4K /120 Hz videosignaler (HFR). Og de nøyer seg ofte med tre innganger fremfor fire.
Så godt som alle TV-er som selges i dag har en form for smart-TV brukergrensesnitt, men billigvarianten må ofte greie seg med eldre og tregere versjoner, som følge av mindre regnekraft (prosessor) og minnekapasitet.
Det kan også tenkes at de mest populære video- og lydformatene (f.eks. Dolby Vision og Dolby Atmos) ikke er med på listen over støttede formater.
Testen
I denne testen har vi samlet en gruppe prisgunstige 55-tommere under 8.000 kroner. Kravet er et LCD-panel med 4K-oppløsning, et smart TV-brukergrensesnitt og gode tilkoblingsmuligheter.
Utvalget i denne klassen domineres av kjente produsenter som Samsung, LG og Philips, men det finnes også ferske utfordrere.
Merk – de fleste av testdeltakerne er 2023-modeller som etter hvert vil erstattes av nyere 2024-modeller, men da ofte til høyere priser.
I løpet av testen fant vi noen gode kjøp, med overraskende bra bilde til prisen. Så det går fint an å finne en TV du blir fornøyd med, uten å bli flådd på pris. Men – det er også store forskjeller i denne prisklassen.
Les videre og finn ut hvilken budsjett-TV som ble «best i test»!
Philips PUS7608 (55PUS7608/12)
En Philips uten Ambilight – går det an?
55PUS7608 har enkelte gode kvaliteter, men Philips’ mest berømte finesse glimrer med sitt fravær.
iFFalcon IFF55U62
Høytflyvende budsjett-utfordrer
iFFalcon er et TV-merke de færreste har hørt om, men kan være verdt å legge merke seg for dem som jakter billige og bra TV-er.
LG UR73 (55UR73006LA)
Ikke den smarteste, men feiende flott bilde!
Denne LG-skjermen leverer glimrende bildekvalitet, og selv om smartfinessene halter litt, er den et godt kjøp.
Samsung CU8000 (55CU8075)
Smart og lekker
Denne Samsung-skjermen har ganske ordinær bildekvalitet, men briljerer når det kommer til design og brukervennlighet.
Sharp FN7EA (LC-55FN7EA)
Skarp og smart
Denne Sharp-skjermen har et flott brukergrensesnitt, samtidig som den leverer varene på bildefronten. Til prisen er dette en fulltreffer!