TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Hurtig nett til hele huset

TP-Links første Wi-Fi 7-router innfrir forventningene fullt ut.

Av / 11.03.24 - 09:00
TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Home mener

  • Enkelt oppsett. Fremragende dekning. Kan også klare nerdenes behov.
  • Ikke billig da du må ha minst to-tre stykker (prisen er for to). Har du virkelig bruk for Wifi som er 10 ganger raskere enn internettforbindelsen din?

Hvis bildet på smart-TV-en hakker, og lyden i Sonos-høyttaleren på kjøkkenet faller ut, er det nærliggende å legge skylden på internettleverandøren, som tilsynelatende lover og lover, men ikke leverer. I virkeligheten er den skyldige sannsynligvis routeren.

Jo flere enheter som er på det trådløse nettverket, jo større krav stilles det til routeren. En router kan bare betjene et visst antall enheter av gangen. I grove trekk kan den kommunisere med like mange samtidige enheter som den har antenner. Er det flere, må de vente på å bli betjent på skift.

TP-Link Deco BE65 (BE9300) 1
TP-Link Deco BE65 har mange features. Levitasjonsfunksjonen fant vi imidlertid ikke i testperioden. (Foto: TP-Link)

I takt med at vi får flere tilkoblede enheter (smarte pærer, dørlåser og overvåkningskameraer teller også med!), kan køen av utstyr som vil ha routerens oppmerksomhet bli lang. Det betyr at en trådløs router som var tilstrekkelig for få år siden, er ubrukelig i dag.

Et annet problem er dekning. Hastigheten på det trådløse nettet er størst tett på routeren. I boligens fjerneste rom kan hastigheten lett falle til en tiendedel.

9,2 gigabits – på deling

TP-Link Deco BE65 burde være løsningen på begge problemene. Routeren støtter den splitter nye Wi-Fi 7-standarden, og den kan i teorien levere en samlet trådløs netthastighet på 9,2 gigabit i sekundet. Den store båndbredden er fordelt over tre frekvensbånd: det gamle kjente og langsomme 2,4 GHz-båndet, det noe bedre 5 GHz-båndet, og det langt raskere 6 GHz-båndet som ble tilgjengelig med innførelsen av Wi-Fi 6E.

Annonse

Båndbredden på de tre båndene er henholdsvis 574 Mb/s, 2,9 Gb/s og 5,8 Gb/s. Og en av fordelene ved Wi-Fi 7 er at routeren og de tilkoblede enhetene kan fordele kapasiteten mellom frekvensene etter behov.

TP-Link Deco BE65 har fire innebygde antenner, som til sammen kan betjene opptil seks trådløse enheter av gangen. Og da den er beregnet til å bli brukt som mesh-nettverk, kan flere BE65-enheter jobbe sammen for å dekke hele boligen med trådløst nettverk.

Vi har fått en pakke med to mesh-routere til test. De to enhetene er helt identiske, og er ikke to stykker tilstrekkelig, kan flere legges til.

Anonym dekorasjon

Navnet Deco signaliserer at det er tenkt på den estetiske siden. Noen spesiell dekorativ effekt har routerne imidlertid ikke, da hvite plastsylindere går helt ubemerket i ett med bakgrunnen. Men det var nok også meningen.

På baksiden av routerne er det fire 2,4 Gb/s Ethernetporter, som i fleng kan brukes til å forbinde routeren med internettet, koble til kablede enheter, som for eksempel en NAS-disk eller en Philips Hue-bridge, eller til å trekke en backhaul-kabel videre til den neste routeren.

TP-Link Deco BE65 (BE9300) 2
TP-Link Deco BE65 er diskré mer enn egentlig dekorativ. (Foto: TP-Link)

To routere per etasje

TP-Link nevner ikke noe om hvor stort boligareal enhetene dekker, men i min leilighet på 100 kvadratmeter ga to routere en god dekning. Er boligen større og/eller i flere etasjer må man sannsynligvis ha flere enheter.

Signalene på 5 GHz- og 6 GHz-båndene er veldig følsomme overfor hindringer, og stoppes for eksempel av en betongvegg. Problemet kan imidlertid avhjelpes med en såkalt backhhaul-forbindelse, hvor routerne forbindes innbyrdes med en nettkabel. Utover en bedre innbyrdes forbindelse mellom routerne betyr kablet backhaul også bedre trådløs kapasitet, da routerne ikke må kommunisere trådløst med hverandre. Det er teknisk sett smart – men en skuffende oppvåkning til virkeligheten for dem som trodde at trådløst nettverk var et farvel til kabler.

Oppsettet er ganske enkelt: Koble den første routeren til strøm og internett, og la mobilappen klare resten. Deretter slås de øvrige routerne på en av gangen og kobles til mesh-nettverket. Når nettverket er satt opp og routerne er plassert rundt om i boligen, kan man teste hastigheten med appen, og automatisk tilpasse oppsettet slik at man unngår interferens fra andre nettverk.

TP-Link Deco BE65 (BE9300) 3
(Foto: TP-Link)

Har man lyst til å holde på med mer nerdete detaljer, og for eksempel sette opp en FTP-server til en tilkoblet harddisk på en av routernes USB-porter eller forward-porter, er det fullt mulig.

TP-Link Deco BE65 er også utstyrt med omfattende sikkerhetsfunksjoner til beskyttelse mot hackere. Man kan også sette opp barnesikring som beskytter de yngste mot nettets mørkere aspekter. Men forvent ikke å bli populær når ungene regner ut hvorfor de ikke kan installere TikTok eller gå på nettet nær sengetid …

God dekning – også i de fjerneste hjørnene

Med to routere i en bolig med fire rom må man nødvendigvis inngå kompromisser. De to enhetene ble plassert i stuen og på kontoret, hvor de fleste enhetene befinner seg. Internettforbindelsen er i stuen, og tilbyderen leverer i praksis 900–1000 Mb/s.

Tett på routerne var den trådløse dekningen ikke bare god, men direkte fremragende. I stuen ble det målt 680 Mb/s fire meter fra routeren, mens det på kontoret ble målt nesten 800 Mb/s. Mesh-forbindelsen til hovedrouteren var trådløs.

TP-Link Deco BE65 (BE9300) 4
Tett på routerne var den trådløse dekningen ikke bare god, men direkte fremragende. (Foto: TP-Link)

I spisestuen, som ligger nærmest stuen, men adskilt av en murstensvegg, ble det målt en nedlastingshastighet på 519 Mb/s og hele 703 Mb/s opplasting. Det er virkelig bra!

I leilighetens fjerneste hjørne, soverommet, som ligger omkring 10 meter fra nærmeste router, og adskilt av betongvegger, var nedlastingshastigheten falt til 308 Mb/s. Det er betydelig langsommere, men fortsatt fullt brukbart.

Til sammenligning leverte mitt normale Google Nest WiFi Pro mesh-system bare 43 Mb/s i soverommet. Til tross for at tre enheter burde ha lettere for å dekke boligarealet, enn to.

Tettere på routerne var forskjellen i netthastighet mellom Google Nest og TP-Link BE65 mindre, men fortsatt med en solid ledelse til TP-Link.

Stue TP Screenshot_20240205-162753 Kontor Screenshot_20240207-163129 Køkken TP Screenshot_20240205-162924 Soveværelse Screenshot_20240207-163548 Soveværelse Google Screenshot_20240205-163149
<
>
Google Nest WiFi Pro når bare med nød og neppe ut til de fjerneste hjørnene. (Skjermdump: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Konklusjon

TP-Link Deco BE65/BE9300 er et mesh-system som kan dekke boligen med trådløst nettverk med god hastighet. Man må imidlertid ikke se seg blind på de forjettede 9,2 gigabit i sekundet. Ingen router kan gi deg høyere hastighet på nedlasting og strømming enn den internetthastigheten du betaler for fra leverandøren – og for øvrig støtter ethernetporten som nettverkskabelen kobles til, maksimalt 2,5 Gb/s.

Det som til gjengjeld betyr noe, er dekningen i boligen og ventetiden på nettverket. Selv om det kun var to noder, dekket TP-Link de fjerneste krokene betydelig bedre enn GoogleNest WiFi Pro gjorde med tre noder. Det er lett å sette opp nettverket, men har man tid og lyst, støtter TP-Link-settet også alle de mer nerdete nettverksfunksjonene.

Karakter
TP-Link Deco BE65 (BE9300)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC