TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Zaptec Go

Liten, smart kraftpakke

Zaptec Go er en kompakt og smart elbillader for hjemmet. Den er en populær modell blant mange elbilister, men er den riktig for deg?

Av / 01.04.24 - 10:33
Zaptec Go

Home mener

  • Innebygd Wi-Fi, smart appstyring, lader inntil 22 kW. Sammen med Sense (ekstrautstyr) balanseres strømbelastningen til hele husholdningen. Prisgunstig, kompakt og nett.
  • Funker ikke optimalt sammen med strømleverandørens egne smartfunksjoner for elbillading. Snakker ikke direkte med bilen, så vet ikke automatisk hvor mye strøm som skal smartstyres.

Zaptec Go er en liten og nett lader som tar minimalt med plass på veggen. Den kommer i flere farger, slik at du kan velge den som passer best til ditt hus. Er du i tvil, kan det være lurt å gå for den svarte, som er den jeg har fått til test.

Installasjonen er enkel, og kan gjøres av en elektriker på under en time. Lovverket krever at jobben skal utføres av en profesjonell, så snakk med forhandleren der du handler den, om installasjon.

Prismessig er Zaptec Go blant de mest prisgunstige laderne på markedet, men vit at selve installasjonen koster omtrent det samme som selve ladeboksen løst. Og dermed dobles prisen, sånn rundt regnet. Vi har her oppgitt prisen uten installasjon, siden det vil variere ut ifra hvem som tilbyr tjenesten.

Zaptec Go lifestyle 2
Foto: Zaptec

Ladekapasitet

Zaptec Go kan lade med en effekt på opptil 22 kW, som betyr at du kan lade din elbil raskt og effektivt. Du kan også koble til flere Zaptec Go-ladere på samme kurs, slik at du kan lade flere elbiler samtidig.

For å få 22 KW effekt trenger du et 3-fases strømnett med 32A, og Zaptec-laderen støtter både TN, IT og TT strømnett. Sjekk hva slags strømnett du har, for å være sikker på at du får full effekt. For eksempel er det slettes ikke alle biler som støtter 3-fases IT-strøm. I så fall vil du være begrenset til 1 fase, altså ca. 7 kW. De aller fleste elbiler i dag lader med maksimalt 11 kW, så de fleste kunder vil ikke få utbytte av alle de 22 kilowattene. Det er likevel større sannsynlighet for at din neste elbil kan lade raskere, så det er alltid kjekt å ha overskuddet.

Annonse
Les også Lading av elbil: Alt du trenger å vite Har du lyst på ny elbil, men føler lading er for komplisert? Redd for å gå tom for strøm? Her er alt du trenger å vite.

Vit at ikke alle husholdninger har hovedkurs på over 22 kW. Jeg har selv TN-strøm med totalt 22 kW totalt til hele husholdningen, så for å gi meg en sikkerhetsmargin så jeg kan bruke varme- og husholdningsapparater samtidig som jeg lader bilen, har elektrikeren justert ned makseffekten på Zaptec-laderen til 25A. Du kan alternativt sette din egen grense i appen.

Zaptec iOS
Skjermbilde: Zaptec for iOS

Funksjoner

Zaptec Go er fullpakket med smarte funksjoner. Du kan for eksempel sette den opp til å lade med RFID-brikke, slik at ingen uvedkommende kan lade med den.

Laderen har innebygd Wi-Fi, slik at du kan styre laderen via Zaptec-appen direkte på mobilen. Bruk appen til å starte og stoppe lading, sette ladetidspunkt, og se hvor mye strøm du har brukt. Her kan du også sette opp smartlading, slik at bilen lades når strømmen er på sitt billigste i løpet av døgnet.

Fordi laderen ikke kommuniserer med bilens hjerne, vet den ikke hvor mye kapasitet som er igjen på batteriet når den settes til lading. For å sette opp smartlading, må du derfor vite omtrentlig hvor mye du kjører i løpet av en dag eller uke, eller hvor ofte du ønsker å smartlade, og sette dette i Zaptec-appen. Dette brukes til å beregne når laderen skal lade for å gi billigst strøm, men bilen din vil uansett lades helt opp. Så ikke bekymre deg for at batteriet er tappet mer enn normalt når bilen settes til lading, det eneste som skjer er at de siste kilowattene som lades opp ikke nødvendigvis ikke treffer på den laveste strømprisen.

Har du smartstrøm? 

Hvis du har strømavtale med selskap som tilbyr smart strøm, så er det ting å tenke på. Jeg har selv Tibber, som kan kommunisere direkte med Tesla-en min, og vet nøyaktig hvor mye strøm den skal ha og til hvilke tider for å oppnå lavest pris. Men denne funksjonen kan ikke være skrudd på samtidig som Zaptec-funksjonen, da kan det gå i stå i kommunikasjonen, slik at du ikke treffer prisbunnene i løpet av døgnet.

Jeg har for testingens skyld forsøkt å ha begge påslått, og har opplevd at Tibber forsøker å starte strømmen i en billig periode, men Zaptec-laderen nekter. Du må derfor velge hvilket av systemene som styrer strømmen. Har du smartstrøm som kommuniserer direkte med bilen din, så kan det være lurt å bruke denne i stedet for smartladingen på Zaptec Go, da får bilen nemlig smartlading uavhengig av hvilken av laderne den er tilkoblet.

Zaptec charging paused
Ladingen settes på pause når strømmen blir dyr. Skjermbilde: Zaptec for iOS

Smart strømstyring med Sense

Til testen har jeg fått med en liten smart enhet kalt Sense, som overvåker strømbelastningen på hele husholdningen i sanntid, slik at veggladeren aldri trekker mer strøm enn hovedkursen tåler. Har du to billadere, hvor den andre laderen er av annet merke, og du skal lade to biler samtidig, vil jeg absolutt anbefale Sense-enheten. Da vil Zaptec Go aldri ta mer strøm enn at begge bilene kan lade uten overbelastning.

Med Sense kan du også sette en maksimal nettbelastning på hele husholdningen, slik at du vet at du for eksempel aldri går over et nivå som vil gjøre nettleien dyrere.

Zaptec Go plug
For å sikre kabelen mot tyveri, kan man velge å låse den i appen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Min erfaring med Zaptec Go

Inntil testen av Zaptec Go har jeg brukt en helt dum 11 kW lader fra Schneider. En lader er på mange måter en lader, så lenge den funker, noe de begge gjør. Likevel har jeg blitt veldig glad i Zaptec-appen, ikke minst muligheten for å låse ladepluggen fast så ingen kan stjele kabelen når den ikke er i bruk.

Den lille Zaptec-laderen er elegant, og ødelegger ikke fasaden. Schneider-laderen er til sammenligning en stor, hvit og stygg boks. Zaptec-laderen gjør bare at hjemmet ser mer moderne ut. Med en lysende ring som viser om den lader (blått), om bilen er fulladet (hvitt), eller om det er noe problem med ladingen (rødt).

I de seks vinterukene jeg har hatt laderen, hvor det har vært mye kaldt vær ned mot 20 minusgrader, har jeg aldri opplevd noen feil med den. Verken når jeg har ladet husholdningens Tesla, vår gamle Leaf, eller noen av bilene jeg har hatt til test i denne perioden. 

Photo: Marthe Thu - www.marthethu.no
Foto: Marthe Thu

Konklusjon

Zaptec Go er et utmerket valg for deg som er på utkikk etter en kompakt, smart og prisgunstig elbillader for hjemmet. Den er enkel å installere, så å si feilfri å bruke og har alle funksjonene du trenger for å lade din elbil raskt og effektivt. Inkludert smart strømstyring, og inntil 22 kW ladeeffekt.

Karakter
Zaptec Go
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gruppetest: Kjør sommeren i møte på to hjul

Bakhjulsdreven Model 3: Her får du mye for pengene

Når kjøregleden er viktigere enn rekkevidden

F-150 Lightning: Diger og deilig

Et knallgodt bilkjøp

Kia EV9: For en SUV!

Familievennlig AMG-rakett

Smart strøm til elbilen

Komfortabel langtursekspress

Fisker Ocean: Potensialet er der - om selskapet består

Kineseren er bedre enn konkurransen

Langtursekspressen

Lyd & Bilde