TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Bang & Olufsen Beolab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nye trådløse høyttalere kan spille av musikk med opptil 24 bits lydkvalitet – helt uten høyttalerkabler!

Av / 13.03.14 - 14:32
Bang & Olufsen Beolab 17

Lyd & Bilde mener

  • Bang & Olufsen Beolab 17 har et lekkert utseende i børstet aluminium, med høyverdig elektronikk og kraftige forsterkere internt. Lydgjengivelsen er dynamisk, ren og spenstig med en solid porsjon musikalitet. Høykvalitets trådløs lydoverføring gjør at du kan sløyfe høyttalerkablene nesten helt uten ulemper.
  • Som vanlig for Bang & Olufsen må man regne med stive kostnader. I tillegg til summen for høyttalerne kreves dessuten en del ekstrautstyr i form av ekstern sender eller TV fra Bang & Olufsen for å fungere.

Bang & Olufsen er en produsent med lang erfaring innen aktive høyttalere. Den danske fabrikken har i årevis levert høyttalere med innebygde forsterkere, forsynt med lyd fra deres egne TV-er og musikkanlegg via grensesnittet Powerlink. Dessverre har det samme systemet også sørget for å  ”låse” høyttalerne litt til B&Os eget lydutstyr. Med den nye Beolab-generasjonen og ”Wireless Powerlink” skal det derimot bli enklere å bruke dem sammen med utstyr fra andre produsenter.

Teknikk og tilkoblinger
Minstemann i den nye serien heter Beolab 17. Den har et lekkert, trekantet kabinett av ekstrudert aluminium, og er beregnet på å stå i en hylle, på stativ eller henges på veggen. Den solide aluminiumskonstruksjonen sørger for å redusere resonanser samtidig som det gir større boltrerom til basselementet enn et vanlig trekabinett. Bak grillen med det spesielle mønsteret B&O kaller ”Broken Ice Grid” finner vi en 6 tommers bass/mellomtone og en ¾ tommers diskant, drevet av hver sin 160 watt klasse D forsterker. Beolab 17 har forresten også vanlige analoge innganger, men det er den trådløse teknikken som er mest interessant i denne sammenhengen.

BLa17-13SK-28_High

Wireless Powerlink baserer seg på WiSA-standarden utviklet av amerikanske Summit Semiconductor. WiSA kommuniserer over 5 GHz frekvensbåndet og tillater at opptil 8 lydkanaler kan overføres tapsfritt med hele 24 bits lydkvalitet. For å ta i bruk Beolab 17 kreves det at du har en egen WiSA basert sender. Disse sitter internt i nye Bang & Olufsen TV-er (!), men et mindre kostbart alternativ er den eksterne senderen Beolab Transmitter 1 til 3.000 kroner.  Denne er laget for å koble de trådløse høyttalerne til en vanlig TV, musikkspiller, stereo/surroundanlegg eller Blu-ray spiller med volumstyrte utganger (f.eks. Sonos, Bluesound, Oppo etc).

Brukervennlighet
Den mest åpenbare fordelen med Beolab-systemet er fraværet av tradisjonelle høyttalerkabler. Både venstre og høyre stereokanal sendes trådløst gjennom luften, og systemet kan utvides helt til 8 kanals surroundlyd om du skulle ønske, uten behov for annet enn strøm. Dette åpner for langt mer fleksible høyttalerplasseringer rundt om i rommet, på hver sin side av vinduer og døråpninger, uten fare for å snuble i høyttalerkabler. Den trådløse rekkevidden er oppgitt til 12 meter i samme rom, men er blitt testet ut mot 20 meter. I løpet av testperioden prøvde vi ut Beolab 17 i både stereo og surround konfigurasjon, uten at vi opplevde ”dropouts” eller forsinkelse i lyden.

Annonse

Lydkvalitet
Designen er definitivt spennende, teknikken likeså – men hvordan låter det?

Når det kommer til lydmessig omfang, oppleves Beolab 17 definitivt et par buksestørrelser større enn de andre testdeltakerne. Her er det kort og godt mer av alt det gode: Større fylde og dybde i bassen, en mer kroppslig mellomtone, bedre diskantoppløsning, og ikke minst mer POWER! Det er lett å merke hvordan Beolab 17 har større dynamisk overskudd, for her kan vi spille meget høyt uten at høyttalerne går tom for pust eller at dypbassen glimrer med sitt fravær.

Vi vet av tidligere erfaringer med B&O høyttalere at danskene legger mye arbeid ned i å få den lydmessige signaturen akkurat slik de vil ha den, og så musikalsk allsidig som mulig. Beolab 17 er ikke noe unntak i så måte – lyden er veldig varm og innbydende, med en besnærende åpen og luftig musikkgjengivelse. Stacy Barthes deilige stemme får akkurat den rette sødmen, mens Bob Dylans ”Man in the long black coat” låter nøyaktig like knusktørt som vi er vant til. Beolab 17 går heller ikke av veien for å pumpe ut bass når det virkelig gjelder. Selv ikke Daft Punks ”Solar Sailer” fra Tron-soundtracket greier å vippe dem av pinnen. Det skulle jo bare mangle kan man si, når prisen er nær det dobbelte –  men Beolab 17 er faktisk de eneste høyttalerne i testen som kan måle seg med lydgjengivelsen fra vanlige gulvhøyttalere. De har ingen problemer med å fylle en stor stue med tilstrekkelig lydnivå. Når det er sagt, fikk vi også anledning til å prøve høyttalerne sammen med subwooferen Beolab 19, og det ga definitivt en ny dimensjon der dypbassen kan både føles og høres. Og best av alt, også den kan settes hvor som helst.

Konklusjon
Dette er testens dyreste høyttalere med god margin, men Beolab 17 representerer da også et aldri så lite kvantesprang innen trådløs teknikk. Dette er kanskje de eneste høyttalerne i testen som kan kalles ordentlig trådløse. Med unntak av hver sin strømledning behøver de ingen flere kabler, og den trådløse overføringen oppleves vesentlig mer robust og vellydende enn de Bluetooth og Wi-fi baserte løsningene. Den nærmeste lydmessige konkurrenten vi kan tenke oss, er de tidligere testede Xeo 3 og 5 fra Dynaudio. Men disse er begrenset oppad til 16 bits lyd (CD-kvalitet), og er heller ikke like enkle å utvide til surroundlyd. Bang & Olufsens tar seg som vanlig godt betalt, men har virkelig lykkes i å vise hvordan trådløs lyd kan fungere når man legger litt ressurser ned i det!

Også i denne testen:

Audiovector Ki1S Discreet

Diskré hi-fi anno 2014?

Audiovectors nye Ki1S Discreet er ikke helt som andre aktive høyttalere: Her sendes lyden gjennom digitale høyttalerkabler!

De små Audiovector-høyttalerne låter vesentlig større enn de ser ut. De låter slik ekte hi-fi høyttalere skal, med et stort og åpent lydbilde som avdekker imponerende mange musikalske detaljer. Ki1 Super Discreet gjengir rett og slett mer musikk og mindre forvrengning enn mange av konkurrentene i testen, og er et seriøst alternativ til vanlige stereohøyttalere.
Lydkvaliteten er høy, men det samme er prisen. Med doble høyttalerkabler og felles strømforsyning kan det også diskuteres hvor ”trådløse” Audiovector høyttalerne egentlig er: Dette er først og fremst aktive høyttalere som også har mulighet for Bluetooth-avspilling.
Les hele testen

KEF X300A Wireless

Sjefen på skrivebordet

KEF X300A er en av våre favoritter innen aktive høyttalere. Nå er den også blitt trådløs, og forventningene til X300A Wireless er selvfølgelig høye!

KEF X300A Wireless passer midt i blinken for deg som vil ha en vellydende ”studiomonitor” til PC-en din, og samtidig kunne spille av musikk fra trådløse lydkilder. X300A låter veldig spenstig og dynamisk: Takket være KEFs spesielle koaksialelement spres all lyden ut fra et og samme punkt, og gjør lydgjengivelsen svært fokusert og presis.
Uten tradisjonelle analog- og digitalinnganger er det vanskelig å bruke X300A sammen med lydkilder som TV eller CD-spiller.
Les hele testen

Dali Kubik Free/Xtra

Lady in red

Med stoffkledde sidevegger og fleksible tilkoblingsmuligheter er Dali-høyttalerne et spennende valg for den interiørbevisste musikkelsker.

De kompakte Dali-høyttalerne er definitivt stilige å se på i sine mange fargevalg. Man kan starte med en høyttaler og bygge ut til stereo senere. Byggekvaliteten er høy, og fullaktiv drift med firekanals forsterker og elektronisk delefilter sørger for meget presis lydgjengivelse. Til tross for kompakte mål kan Daliene spille høyt og rent, nok til å fylle stua med ren og klar stereolyd.
Selv om høyttalerne er fullaktive må man trekke en høyttalerkabel mellom dem for å oppnå stereolyd, så kun den ene høyttaleren er trådløs i praksis. Bassen går ikke kjempedypt, men det går an å bygge ut med separat subwoofer. Den trådløse tilkoblingen er begrenset til Bluetooth – her har man altså ingen Wi-Fi eller Airplay muligheter.
Les hele testen

System Audio Saxo 1 Active

Rimelig og vellydende

System Audios første aktive høyttaler er basert på deres populære budsjettmodell Saxo 1. Med lav pris og høy ytelse er dette et hyggelig bekjentskap!

Saxo 1 active leverer meget overbevisende lydkvalitet, med fyldig mellomtone, distinkte overtoner og en frisk bassgjengivelse man lett kan trampe takten til. Høyttalerne er enkle å koble opp og ta i bruk både trådløst og med ledning. Sist men ikke minst er høyttalerne meget gunstig priset.
Noen kostnadsbesparelser må det nødvendigvis være: Lydkvaliteten er ikke like presis som dyrere, fullaktive høyttalere, og den dypeste bassen glimrer med sitt fravær.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?