TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: KEF LSX II LT

Våre nye favoritthøyttalere

De trådløse KEF LSX II er best i klassen, men disse er et bedre kjøp.

Av / 25.02.24 - 11:05
KEF LSX II LT

Lyd & Bilde mener

  • Høyoppløst strømming i stereo blir ikke bedre til prisen enn dette. Stort lydbilde med potent dynamik, fokus og fet bass.
  • Ingen analog inngang. Begrenset lydtrykk i store rom.

De små og lekre KEF LSX II, spiller i en vektklasse langt over sin størrelse, og er rett og slett et fabelaktig stereoanlegg, forkledd som et par høyttalere. De er best i klassen. Ingen tvil om det. 

KEF-høyttalerne er også uhyre anvendelige. De kan brukes ved siden av en PC-skjerm og fungerer like fint i hjemmestudioet som i stuen. Der kan de plasseres på hver sin side av TV-en, og da behøver du ikke lydplanke, med mindre du prioriterer Dolby Atmos-effekter foran lydkvalitet. 

Les også Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.

For de små LSX II lyder mye bedre enn en lydplanke, og de trådløse høyttalerne kan kobles til nettverket for strømming over Wifi, og da kan du strømme høyoppløst musikk i den beste kvaliteten. Det er ikke rart de har vært vår referanse i kompaktklassen blant trådløse helt siden vi testet den første versjonen i 2018.

KEF LSX II LT 1
Foto: Lasse Svendsen

Siden den gang har høyttaleren fått flere funksjoner, bedre lyd og nye farger. Samtidig har prisen steget, og et par LSX II koster nå mer enn de flest lydplanker. 

Det gjør også den nye LSX II LT, som er til forveksling lik, men et par smarte grep hargjort LT-utgaven 5000 kroner billigere.

Annonse

Lydkvaliteten er den samme, sier KEF, som har lyktes med å kutte prisen ved å ta bort noe de fleste kanskje ikke trenger. Som ullstoffet fra danske Kvadrat, som kabinettene på LSX II er trukket i. 

KEF LSX II LT 2
KEF LSX II LT til venstre og LSX II til høyre. Foto: Lasse Svendsen

Færre funksjoner 

Den analoge lydinngangen er fjernet på LT-utgaven, som også har en enklere tilkobling mellom høyttalerne, og i motsetning til originalen, kan de ikke kobles sammen trådløst. En USB-C-kabel (C-link) forbinder høyre og venstre kanal. Høyttalerne støtter strømming med opptil 24-bit/96 kHz kvalitet, og ikke 24-bit/192 kHz som originalen kan, når de er koblet sammen med en CAT6-kabel.

LT-utgaven støtter heller ikke MQA-filene hos Tidal, og den kan ikke styres fra en Roon-klient. Neppe et stort savn for de fleste, vil vi tro.

KEF LSX II LT 3
KEF LSX II LT og LSX II bak. Foto: Lasse Svendsen

Alt som er viktig, er intakt på LT-utgaven. Den har utgang for ekstern subwoofer, HDMI ARC inn for TV-lyd, samt USB-C inn, og en optisk inngang for en digital lydkilde. 

LSX II LT støtter også multirom med Airplay 2 og Chromecast, og foruten MQA, støtter den de fleste lydformatene fra MP3 til DSD.

Samme teknikk 

KEF LSX II LT 4
Det koaksiale UNI-Q-elementet. Foto: KEF

Høyttalerne bruker det samme koaksiale UNI-Q-elementet, i 11. generasjon med en 11,5 cm bass/mellomtone, og en 19 mm diskant i midten. Alt dette styres av den samme forsterkerteknologien, som har en total effekt på 200 W, med 70 W til bass/mellomtone og 30 W til diskantelementet.

KEF LSX II LT 5
Foto: Lasse Svendsen

Det følger med en fjernkontroll, men man kan strømme direkte fra mobilen uten å bruke fjernkontrollen. Med KEF Connect-appen kan man lagre innstillinger og legge til Spotify eller Tidal-abonnementet, strømme nettradio, og justere bass og diskant, og fortelle høyttalerne hvilken som skal være venstre og høyre kanal, om den er plassert på en hylle eller på veggstativ. Høyttalerne kan bruke de samme stativene, som KEF lager for LSX II. 

KEF LSX II LT 6
Foto: KEF

Blant dem finnes det et bordstativ som vinkler høyttalerne bakover, et veggstativ og et par slanke gulvstativer.

Samme lyd

Siden vi fremdeles bruker LSX II som referanse, ble det enkelt å sjekke om det er noen forskjell i lydkvalitet på originalen, og LT-versjonen. Svaret er at det er det ikke. Strømmer man fra mobilen over nettverket, hører man i praksis noen forskjell.

For eksempel hører man raskt at Zara Larssons nye album, Venus, lyder komprimert og hermetisert. Bassen pumper som en lekk sykkelpumpe, og vokalen kommer ikke skikkelig fram i lydbildet. Høyttalerne får likevel fram stemningen i tittelsporet, men det blir noe helt annet med 2Ls opptak av Jan Gunnar Hoffs album Home. 

IMG_0479 IMG_0478 IMG_0477
<
>

Solo klaver er krevende nok å gjengi korrekt, om det ikke samtidig skal klinge helt ned i bunnen av bassen. På Magma merker man at høyttalerne ikke leverer noe særlig under 50 Hz, men klangbunnen i instrumentet er forbløffende tilstede likevel. Det store instrumentet høres hverken kompakt eller komprimert ut, og KEF-høyttalerne får fram enorme mengder med klang fra opptaket. 

KEF LSX II LT 3 KEF LSX II LT 2 KEF LSX II LT remote
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Dynamikken i musikken er svært godt ivaretatt. Bass og slagverkets rytme på If I Were A Bell med Keith Jarrett trio, drives frem av et smittende engasjement. Man tror nesten ikke det man ser, at en så liten høyttaler har så godt fokus, og samtidig klarer å spille med så stor skala og autoritet. 

KEF LSX II LT 7
LSX II LT finnes i disse tre fargene. Foto: KEF

De er et nummer for små til å levere det samme lydtrykket som de større KEF LS 50 Wireless II gjør, ikke går de like dypt i bassen heller. 

Les også Trådløst mirakel i stereo Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Konklusjon

Det er ingen trådløse stereohøyttalere vi kjenner – i denne klassen, som er så balanserte og velspillende som et par LSX II LT. Foruten LSX II. Sistnevnte byr også på finere utførelse i stoff, og strømming i enda høyere oppløsning. Ja, og så har de en analog inngang. Om det er verdt 5000 kr ekstra, får være opp til deg å vurdere. Lydkvaliteten er nemlig den samme, men siden LSX II LT er mye billigere, er den også et bedre kjøp. 

Karakter
KEF LSX II LT
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?