TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Hisense UX (65UXKQ)

Hisense hever lista

Toppmodellen fra Hisense gir en blendende sterk bildeopplevelse.

Av / 09.02.24 - 10:00
Hisense UX (65UXKQ)

Lyd & Bilde mener

  • Hisense UX leverer et knivskarpt bilde med knallsterk kontrast og sjenerøs lysstyrke, i tillegg til glatte bevegelser og et smart brukergrensesnitt.
  • Kun to av fire HDMI-innganger har 2.1 standarden.

Hisense er blant de hurtigst voksende TV-merkene for tiden. Den kinesiske produsenten er blant de største utfordrerne til Samsung på verdensbasis, og denne sesongen satser de sterkt i Norden med et bredere sortiment enn før.

På toppen av tronen finner vi flaggskipmodellen ULED X, en blendende sterk MiniLED-TV, som pekes ut som selskapets fremste OLED-utfordrer.Hisense UX (65UXKQ) 1

Hisense ULED X

Hisense har tidligere markert seg med prisgunstige LCD-skjermer, men på toppmodellen ULED X har de tatt den helt ut. UX-serien leveres i et bredt spekter av skjermstørrelser, fra 65 til kolossale 110 tommer, og med temmelig heftige spesifikasjoner.

I første omgang er det bare 65-tommeren 65UXKQ som er tilgjengelig her hjemme. Den bruker et LCD-panel med kvanteprikker og en lokal dimming litt utenom det vanlige. Tusenvis av små lysdioder er delt inn i cirka 1400 individuelle dimming-soner. Det åpner for meget presis og finmasket lyskontroll. Maks lysstyrke skal ligge i overkant av 1500 nits, og det hele styres av en avansert videoprosessor (Hi-View Engine X) med AI-teknologi.

Hisense UX (65UXKQ) 2
Her ser du de fysiske målingene på Hisense 65UXHQ. (Foto: Hisense)

 

Annonse

Hisense UX: Design

Dette er altså Hisenses flaggskipmodell for 2023/2024, og vi merker allerede når vi pakker opp skjermen at den er tyngre og mer «voluminøs» enn andre – sikkert på grunn av den avanserte innmaten. Byggekvaliteten virker solid, og TV-en står på en stødig sentral metallfot. Den har synlige «spalter» på siden, som vitner om et litt mer omfattende lydsystem med 4.1.2 kanalers surroundlyd.

Det hører med til historien at de større 98 og 110 tommers UX-modellene(som lanseres senere i år) også kan leveres med et lekkert møbel med integrert lydsystem – men disse får en helt annen pris enn 65-tommeren.

ux_45_r ux_back ux_bezel ux_stand
<
>
(Foto: Hisense)
Les også Blendende og sylskarp! Hisense 110UX var blant de skarpeste TV-ene vi fikk se på CES 2024.

Brukervennlighet og finesser

Hisense kjører sitt eget show på smart-fronten i form av brukergrensesnittet VIDAA Smart OS. Dette systemet skiller seg fra det mer etablerte Google TV på noen områder, med startmeny og innstillingsmenyer i egen design.

Vi har rukket å få litt erfaring med VIDAA på tidligere modeller, men her har den fått et aldri så lite løft. UX-serien kjører på den nyeste programvaren, og får i tillegg god hjelp av en kraftig prosessor og rikelig internminne. Hovedmenyen har blitt mer oversiktlig, og det merkes at systemet har blitt raskere å betjene.

TV-en reagerer kvikt på trykk fra fjernkontrollen, og laster inn menyer og apper på brøkdelen av et sekund. Den responderer også raskt på stemmekommandoer, som fungerer overraskende bra. Iblant går det faktisk raskere å snakke inn kommandoene, fremfor å knote med knappene. Brukervennligheten er smidig, og gir et positivt inntrykk.

VIDAA har i utgangspunktet et greit utvalg av apper, der de internasjonale tjenestene Netflix, Disney+ og Amazon Prime er enkle å finne. I tillegg ligger nå også danske DR og svenske SVT lett tilgjengelig dersom man velger riktig region.

Derimot klarte vi ikke å finne norske NRK TV enda. Ifølge Hisense i Norden vil også denne bli tilgjengelig etter hvert, men foreløpig uten bekreftet dato. Med de lokale nordiske appene på plass, fremstår VIDAA som en verdig konkurrent til Google TV, Samsung Tizen og LG WebOS.

Hisense UX er ganske velutstyrt på gaming-fronten også. Skjermen støtter opptil 144 Hz panelfrekvens med VRR, og har en dedikert spillmodus med lav forsinkelse, som vi målte til cirka 15 millisekunder. Her finnes også en egen spillmeny, med snarveier til relevante innstillinger.

Tilkoblingsmulighetene er greie nok, men i likhet med mange andre TV-produsenter må Hisense UX nøye seg med at to av fire HDMI-innganger er 2.1-kompatible. Her skal det nevnes at mange Samsung- og LG-modeller har full båndbredde på alle fire. Det ville naturligvis vært prisverdig om også Hisense-flaggskipet støtter dette.

P1030456 ux_port
<
>
Hisense UX støtter opptil 4K/144Hz på to av HDMI-inngangene, mens de andre to inngangene bare klarer 4K/60Hz. (Foto: Hisense)(Foto: Hisense)

Bildekvalitet

Hisense UX er en såkalt ULED-TV, som er Hisense sitt kallenavn på LCD-skjermer med MiniLED-teknologi. I likhet med landsmannen TCL satser de på LCD-skjermer med MiniLED, for best mulig kontrast og lysstyrke.

Enkelte av modellene i UX-serien kan skilte med 5000 dimming-soner og 2500 nits, men det er viktig å merke seg at dette gjelder de aller største skjermstørrelsene fra 85 tommer og oppover. 65-tommeren i UX-serien nøyer seg med «bare» 1400 dimming-soner.

Når det er sagt – antallet soner er jo en ting, noe annet er hvordan det kontrolleres i praksis! I Hisense 65UXKQ sitt tilfelle kan dette oversettes til et særdeles lyssterkt og presist bilde.

Førsteinntrykket er at Hisense-skjermen – akkurat som forventet – ser meget dynamisk og kontrastrik ut, med et imponerende bredt fargespekter.

I naturdokumentaren Naturens farger med David Attenborough (tilgjengelig på Netflix i 4K Dolby Vision HDR) kan vi boltre oss i sylskarpe opptak fra dyreriket, og det ser fascinerende livaktig ut.

MiniLED-skjermene har en fordel mot OLED-skjermene, ved at de kan ha høyere vedvarende lysstyrke på hele skjermarealet samtidig, og det kan man merke i lyssterke naturscener som dette. Bildene bugner av sjenerøst fargevolum og rikelig med nyanser, uten at det ser overmettet ut.

Innsynsvinkelen på denne LCD-skjermen er også utmerket, takket være et panel av typen IPS. Det går fint an å sitte litt ut til siden, uten at fargene umiddelbart blir blasse. Dette i kombinasjon med den jevne bakbelysningen, gir et bilde som er veldig lett å like.

P1030418 P1030431 P1030440
<
>
(Foto: Audun Hage)

Glimrende kontrast – også når mørket senker seg

Svartnivået er glimrende, og på høyde med de beste vi har sett i LCD-sammenheng. 65UXKQ klarer å gjengi mørke scener med masse detaljer, uten å drukne alt i svart (såkalt black crush). Her er også imponerende lite halo-effekt rundt lyse objekter, som tyder på presis lokal dimming.

Vi fant at Hisense-skjermen hadde en jevn lysfordeling og uten typiske problemer som dirty screen effect. Hvilket igjen vitner om et panel av god kvalitet. Helt perfekt er det naturligvis ikke, og vi kunne spotte litt vignettering der skjermen blir litt mørkere ute i kantene, men ellers var det lite å pirke på.

P1030447 P1030459 P1030462
<
>
(Foto: Audun Hage)
Hisense UX (65UXKQ) 3
Lysstyrken fra Hisense 65UXKQ (her målt i bildemodusen HDR Dag) måler over 2000 nits i et lite 5 % testvindu.

Hisense UX-skjermen støtter Dolby Vision IQ-formatet, med en lyssensor som tilpasser bildet til omgivelsene. Man kan også velge egendefinerte innstilinger på for eksempel bevegelseskompensasjon, og få bildet slik man foretrekker det. Den nøytrale Filmmaker Mode er også tilgjengelig.

65UXKQ har også en effektiv sport-modus, med interpolering for glattere bevegelser, og vi merker at denne jobber vesentlig bedre enn for eksempel lillebroren U7K. Skjermen henger med på hurtige panoreringer uten at bildet brytes opp eller blir flimrete.

Hisense UX (65UXKQ) 4
(Foto: Audun Hage)

Hva med konkurrentene?

Med tanke på prislappen rundt 35.000 kroner veiledende, finnes det plenty av konkurrenter til Hisense UX. Flere av disse er 2023-flaggskipmodeller som etter hvert har kommet betydelig ned i pris.

Her er det nærliggende å nevne Samsungs Neo QLED toppmodell QN95C. Denne MiniLED TV-en har lignende ytelser på kontrast og lysstyrke, kombinert med enda bedre tilkoblingsmuligheter – og er derfor en tøff konkurrent å slå for Hisense UX. Vi skal heller ikke glemme LG OLED G3 som er blant de beste OLED-skjermene fra fjoråret.

Sammenlignet med disse to, tilbyr Hisense UX litt av «det beste fra to verdener» – knallsterk lysstyrke og kontrast, kombinert med god innsynsvinkel og dypt svartnivå med presis lysfordeling. Slik sett er dette en meget potent TV til all slags bruk.

Les også Ny fulltreffer fra Samsung? En av Samsungs aller beste TV-er er tilbake i ny 2023-versjon: QN95C er et imponerende skue fra alle kanter, men Samsung har også gjort noen interessante endringer.
Les også LGs nye OLED-flaggskip legger lista LGs nye 2023-modell OLED G3 har nettopp gjestet testbenken. Kan vi allerede ha sett årets beste TV?

Lydkvalitet

Hisense har ikke spart på kruttet når det kommer til lydgjengivelsen på denne modellen. 65UXKQ er utstyrt med høyttalere på sidene og toppen av panelet, kombinert med to dedikerte basshøyttalere på baksiden. Det kan man også høre.

TV-en har et kraftig og bredt lydbilde med god taleforståelse, i tillegg til en imponerende dyp og fyldig bass. Den kan spille både høyt og rent uten plagsom forvrengning.

Lyden er selvsagt ingen erstatning for en skikkelig lydplankene, men definitivt over gjennomsnittet  – så hvis du først skal oppgradere lyden bør du sikte høyt, med en av de bedre Dolby Atmos lydplankene.

Konklusjon

Hisense har tidligere utmerket seg med prisgunstige LCD-skjermer. Med UX viser de at de også kan levere ytelse i den virkelige toppklassen. 65UXKQ serverer et imponerende skarpt og kontrastrikt bilde som oser av lysstyrke og farger, kombinert med en fyldig og underholdende lydgjengivelse.

Det smarte brukergrensesnittet har også fått seg et løft, til et punkt hvor Hisense nå kan konkurrere med de andre produsentene på både brukervennlighet og finesser, i tillegg til bilde. Vi vil ikke påstå at den er en direkte «OLED-killer», men for deg som søker et mer lyssterkt alternativ, er Hisense UX definitivt en spennende TV.

Karakter
Hisense UX (65UXKQ)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL