Problemet med en tradisjonell røykvarsler er at den bare gjør nytte for seg når du er nærme nok til å høre den. Er du borte hjemmefra, kan hjemmet ditt brenne ned, uten at du aner det.
Løsningen er å investere i en eller flere smarte røykvarslere som sørger for at alarmen når frem, uansett hvor du befinner deg. Ved siden av å varsle med lyd, sender de nemlig også en melding til mobilen din slik at du nøyaktig vet hva som foregår hjemme.
Har du eldre familiemedlemmer, vil det også være opplagt å installere en smart røykvarsler hos dem, og så selv få meldingene på din egen mobil. De eldre aldersgruppene er nemlig overrepresentert i statistikkene over hvem som omkommer i brann.
Har du flere smarte røykvarslere i hjemmet (av samme fabrikat, vel og merke) kobles de til hverandre, så hvis én alarm går, går alle. Smart hvis man bor på mange kvadratmeter og vil være sikker på å høre det, uansett hvilken fjern del av huset man befinner seg i.
Del av et tilkoblet hjem
Smarte røykvarslere var et av de aller første produktene som ble utviklet innenfor smart home-kategorien, og med god grunn. De er et innlysende opplagt produkt, og derfor også mange menneskers inngang til et tilkoblet hjem.
Derfor anbefaler vi i L&B Home at du ikke bare ser på det enkelte produktet når du bestemmer deg for å anskaffe din første smarte røykvarsler, men også på hvilket system den inngår i. For selv om de fleste røykvarslerne er utviklet så de for eksempel kan styres via Google Home eller Alexa, er det fordeler ved å investere i en alarm som du senere kan bygge ut med andre produkter, som sensorer, overvåkningskameraer og lys, som til sammen skaper en barriere av sikkerhet i hjemmet.
Med eller uten kullossensor
Noen produsenter har designet sine røykvarslere slik de også overvåker kullos i luften. Kullos er en giftig gassart, men den kan hverken ses, luktes eller smakes. Utvikler det seg for høye konsentrasjoner av kullos i hjemmet, er en kullossensor derfor den eneste måten å oppdage det på.
I de fleste hjem er det flere potensielle kilder til kullos, men vedovner og grill er blant de mest vanlige, da gassen oppstår ved dårlig forbrenning.
Vi har markert tydelig i hver test om røykvarsleren har en kullossensor eller ikke.
Hub eller ikke
En annen klar forskjell ved de forskjellige røykvarslerne i testen er om du trenger å kjøpe en hub / gateway for å kunne bruke den.
Hvis du ikke har planer om å kjøpe flere produkter fra den samme produsenten, vil det oftest være overkill å investere i en separat hub. Men har du allerede et system, eller ønsker å etablere et system, er det verdt å vurdere om du trenger en hub for å danne et nett av sikkerhet i hjemmet.
Prisen
Røykvarslere hører ikke til de dyreste smart home-produktene, men det er likevel store forskjeller i prisene, og den dyreste alarmen i denne gruppetesten koster mer enn dobbelt så mye som den billigste. Alle er en del dyrere enn de klassiske røykvarslerne fra byggevarehuset.
En løsning kan være å supplere de smarte røykvarslerne med et antall “dumme”, som du plasserer mellom de smarte og noe dyrere røykvarslere, noe som vil bidra til å øke sikkerheten.
Bosch Smart Home Smoke Alarm II
Liten alarm i en stor familie
Tross den manglende kullossensoren er Bosch Smart Home Smoke Alarm II et godt alternativ blant smarte røykvarslere.
Netatmo Smart Smoke Alarm
Røykvarsleren som passer i det allerede tilkoblede hjemmet
Netatmo Smart Smoke Alarm er en røykvarsler som gjerne vil snakke sammen med produkter fra andre produsenter.
Elko Smart Røykvarsler Batteri
Røykvarsleren for deg som vil spare på plassen
Elko Smart Røykvarsler ligner ikke din gjennomsnittlige røykvarsler.
Nest Protect 2nd Gen
Nest har blitt en klassiker
Tross alderen kan Nest Protect 2nd Gen stadig konkurrere med andre smarte røykvarslere.
Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)
Røykvarsleren som er mer enn en røykvarsler.
Ajax FireProtect 2 er del av et profesjonelt alarmsystem som profesjonelle kan installere i hjemmet ditt.