Blackphone er skapt av Phil Zimmermann – mannen som ga oss PGP (Pretty Good Privacy), verdens mest brukte krypteringverktøy – og hans nye smarttelefon har nettopp blitt lansert på Mobile World Congress i Barcelona.
Blackphone er et samarbeidsprosjekt mellom selskapene Geeksphone og Silent Circle. Førstnevnte er et spansk selskap, som er kjent for å ha lansert den første smarttelefon basert på Firefox OS, mens Silent Circle er et amerikansk selskap spesialisert seg på kryptert kommunikasjon. Selskapet ble grunnlagt av den tidligere Navy Seal soldaten Mike Janke, og altså Phil Zimmermann, som foruten å ha utviklet PGP er en kjent ivrig forkjemper for vanlige folks rett til å bruke kryptering for å ivareta personvernet.
Målet med Blackphone er å gi brukeren sikker og avlyttingsfri kommunikasjon. Vi har kikket på den nye smartmobilen, og snakket med Phil Zimmermann, som var til stede på Mobile World Congress i Barcelona for å snakke om temaet han fortsatt er lidenskapelig opptatt av : sikker kommunikasjon !
Kan ikke avlyttes av politiet!
Blackphone er i utgangspunktet en vanlig Android-basert smartmobil, men den bruker en modifisert versjon av operativsystemet, som utviklerne kaller PrivatOS. Den kommer med en 4.7-tommers IPS HD-skjerm, 2GHz quad-core prosessor, 2GB RAM/16GB lagringsplass, 8MP kamera og 4G.
Blackphone er i tillegg utstyrt med en rekke apps fra Zimmermanns eget foretak Silent Circle, som står for sikker kommunikasjon. Telefonen er også utstyrt med tredjeparts programmer, for eksempel SpiderOak, som gir tilgang til en kryptert nettskytjeneste, men det er Silent Phone, Silent Text og Silent Contacts som er de viktigste appene når det gjelder å beskytte personvernet . Og de gjør det så godt, forsikrer Zimmermann, at en samtale som foregår gjennom Silent Phone , ikke kan snappes opp av politiet!
Bruker du Silent Phone, bruker du ikke det vanlige telefonnettet (som politiet eller uvedkommende relativt enkelt kan få tilgang til) men istedet Internett-basert telefoni (Voice over IP) , hvor innholdet er sterkt kryptert ved hjelp av en krypteringsmetode som kalles ZRTP, utviklet av Zimmermann selv.
Zimmermann påpeker at ingen kryptering er sikrere enn plattformen den kjører på. Hvis en hacker har installert et virus på smarttelefonen (og det er lett å gjøre ved å installere feil app – et kjent problem på Android-baserte smarttelefoner) kan han lett stjele krypteringsnøkler eller bruke skjult programvare for å lytte til hva du sier, før dine ord i det hele tatt er kryptert og sendt over Internett. Og det er derfor Blackphone eksisterer, forklarer PGP-skaperen .
Silent Phone, Silent Text og Silent Contacts finnes også som apps for Android og iPhone, og så lenge brukerens telefon ikke er hacket (og av de to plattformene er iOS den sikreste, understreker Zimmermann) kan du enkelt snakke uten risiko for avlytting. Hensikten med Blackphone er derimot å gi deg kontroll over hele systemet .
Gir makten tilbake til brukeren
Når du laster ned en app på en typisk Android smarttelefon, vil du bli bedt om å gi programmet tilgang til et bredt utvalg av personlig informasjon og funksjoner – for eksempel bilder, kontakter, og din fysiske posisjon over Wi-Fi og GPS. Du kan velge å si nei, men da vil installasjonen som regel bli avbrutt .
Med PrivatOS, den modifiserte versjonen av Android som er Blackphones operativsystem, gir utviklerne makten tilbake til brukeren. Du kan for eksempel selv administrere ned til minste detalj hvilke rettigheter hver app skal ha: I det såkalte Blackphone Security Center kan du se hvilke apps som har tilgang til hvilken informasjon, og følgelig skru tilgangen av eller på. Og dette skjer uten at appen oppdager det.
Mange programmer svarer nemlig bare med å kræsje hvis du blokkerer tilgang til informasjon som app-utviklerne mener er nødvendig for at den skal fungere. Trikset Blackphone gjør, er i stedet å fore appen med tomme resultater, slik at funksjonaliteten kan opprettholdes uten å kompromittere personvernet. Hvis en app for eksempel ber om tilgang til GPS-data for å vite brukerens fysiske plassering og gi målrettet reklame, vil den ikke blokkeres fra signalene, men i stedet reagre som som GPS kke gir data i øyeblikket.
-Det er et våpenkappløp
Det hele høres jo meget forlokkende ut. Men hva sier myndighetene? De kan vel ikke være særlig begeistret for en smartmobil som kan misbrukes av kriminielle og terrorister uten frykt for politiovervåking, spør vi. Og hva med de mange hackerne der ute, som vil gjøre alt i deres makt for å knekke ethvert system som ”ikke kan knekkes”?
– Det er et våpenkappløp , sier Zimmermann,
– Og vi kommer til å vinne det! fortsetter han.
– Vi sikrer systemet vårt i alle buer og kanter, og vi holder konstant øye med trusselbildet. Vi er et selskap som er besatt av sikkerhet, og finner vi en svakhet, sover vi ikke før vi har lukket gapet og oppdatert brukernes telefoner. Det var slik vi kjørte PGP på 90-tallet , og hele vårt omdømme hviler på at brukerne kan stole på at vi er klare og i stand til å ruste oss når systemets sikkerhet er truet, sier krypteringsguruen.
Men, understreker Zimmermann , så langt det er ingen myndighet i noen land som har forsøkt å forby eller på annen måte hindre utvikling eller salg av Blackphone. En av grunnene? Mange av de som jobber for politiet , det militære og sikkerhetstjenester , for eksempel i USA , er blant selskapets første kunder !
Terrorist-telefon?
Vi kan naturligvis ikke la være å spørre Zimmermann om han ikke engang har tenkt tanken om at Blackphone kan misbrukes av kriminelle eller terrorister, til formål som potensielt kan skade mange mennesker.
Phil Zimmermann svarer med fortelle en liten anekdote om det berømte forbryterparet Bonnie og Clyde, som raste i USA på begynnelsen av 30-årene . De var datidens beste bankranere , sier Zimmermann , og en av grunnene var deres innovative bruk av bilen som fluktmetode. Bonnie og Clyde var de første bankranerne som sørget for å ha en rask fluktbil stående parat foran banken . Når de kom løpende ut med armene fulle av penger , hoppet de inn i bilen og kjørte så fort som mulig ut av byen og over delstatsgrensen , der lokalpolitiet ikke lenger hadde myndighet til å følge dem .
På den tiden , sier PGP-skaperen, prøvde politiet i fullt alvor å få bilprodusentene til å lage mindre drivstofftankene, slik at de ikke kunne kjøre så langt på en full tank. Bare for å forhindre den type flukt.
– Det ble selvfølgelig aldri noe av, fordi hele befolkningen hadde fordel av bilen som et transportmiddel , og slik er det også med kryptering og sikkerhet i dag . På 90-tallet ble det sett på som mistenkelig hvis du brukte kryptering . I dag er du mistenkelig hvis du ikke gjør det! Se for deg en lege som glemmer en laptop fylt med sensitiv pasientinformasjon på toget . Han kan få juridiske problemer hvis han ikke har kryptert informasjonen, så ting har endret seg.
– Jeg blir ofte bedt av journalister om å forutsi fremtiden . Men den beste måten å forutsi fremtiden er , etter min mening , å være den som skaper fremtiden . Det er det vi gjorde med PGP , og det er det vi prøver å gjøre med Blackphone.
Pris og tilgjengelighet
Blackphone kan bestilles nå, og vil være tilgjengelig fra juni. I Europa er det allerede noen få operatører som har besluttet å selge Blackphone i sine butikker , inkludert nederlandske KPN, men Zimmermann håper at det vil bli mer. Kunder som ikke kan kjøpe telefonen hos sin lokale operatør, kan få telefonen levert fra USA. Prisen er da 629 US dollar pluss frakt og avgifter.
Fakta om Blackphone:
OS : PrivateOS
Skjerm: 4,7 » HD IPS
Prosessor : 2 GHz Quad Core
Minne/lagring : 2 GB RAM / 16 GB lagringsplass
Kamera : 8 MP
Trådløst : 802.11 a / b / g / n, BT 4.0, 4G LTE