“Kan dette skapet erstatte et strykejern?”, spurte jeg håpefullt konsulenten fra LG, som hadde kjørt tvers over landet for å forsikre seg om at jeg kom godt i gang med å teste styleren, som skapet kalles. Jeg er ingen stor fan av strykejernet.
“Nei. Det er et supplement”, svarte han, men skyndte seg å tilføye at styleren kan ganske mye annet. Han hadde den stående i entreen sin, og i hans familie brukte de den til alt fra vått fottøy til kosepleddet, som hans kone likte å varme opp i skapet før hun pakket seg inn i det på sofaen. Det siste låt virkelig hyggelig.
Og faktisk har styleren et spesielt teppeoppvarmingsprogram.
Men la oss først bare slå fast hva det egentlig er slags produkt denne testen tar for seg. LGs styler er på størrelse med et smalt garderobeskap med en røykfarget speildør, hvor det gjemmer seg et nesten usynlig betjeningspanel. Det er en ganske elegant løsning.
På innsiden av døren sitter det en buksepresse, og på en opphengsstang inne i skapet henger to kleshengere (det er mulig å kjøpe en tredje). Det er også en hylle. Men kapasiteten er med andre ord ganske begrenset. Når skapet er slått på, blir det fylt med damp, og opphengsstangen beveger seg da frem og tilbake, og skal dermed “riste” rynkene ut av tøyet.
I bunnen finnes to vanntanker, en til påfylling av vann og en som samler opp vann fra skapet. Det virker litt fjollete med to tanker, men det er det altså.
Man legger et lite ark med diskré duft ned i en holder i bunnen av skapet, og det er her tøyet får sin friske, rene duft fra.
Mange spesialprogrammer
Styleren er utstyrt med en rekke basisprogrammer som kan friske opp tøyet med damp og duft, eller rett og slett tørke det. Men utover det finner man spesialprogrammene som må lastes ned.
For eksempel er det et spesielt program til sterilisering av dukker, noe som får meg til å tenke på de dukkene jeg selv hadde som barn, og som absolutt aldri ble sterilisert. Det var en annen tid.
Nå om dagen kan foreldre, hvis de ellers eier en LG Styler, ifølge produsentens hjemmeside fjerne 99,9 prosent av alle bakterier og allergener fra barnenes leketøy, for eksempel dukker. Tusjstrekene som lillesøster nektet for å kjenne til kan ikke styleren gjøre så mye med, men BAF, British Allergy Foundation, har godkjent produktets effektivitet overfor bakterier og allergener.
For å kunne laste ned programmet som varmer kosepleddet, må jeg først hente LGs app ThinkQ, koble den til styleren, og så finne programmet på listen over de nærmest utallige mulighetene som LG har utviklet.
Appens koblingsproblemer
LGs app fungerer godt, men den plages litt med å koble seg til styleren. Appen foreslår selv at jeg må skanne en QR-kode som sitter på innsiden av døren, noe jeg prøvde, men den virket ikke.
Neste metode er å søke etter styleren i appen. Jeg slår på skapet, og prøver å søke både med og uten at skapets Wifi-signal er tilkoblet. Appen finner ingen ting.
Siste forsøk: å legge den til manuelt. Og nå lyktes det. Men i mellomtiden har jeg kommet til å tenke tilbake på tidligere i år, da jeg testet LG WashTower Compact og hadde akkurat de samme problemene. Kanskje LG bør se på denne detaljen i deres ellers veldig fine serie av smart home-produkter.
Styleren kan fjernstyres
Mitt nye teppeoppvarmingsprogram kan startes fra appen hvis jeg slår på fjernstart på stylerens display. Det inviterer jo til at man legger sin egen eller barnets dyne inn i skapet før man drar hjemmefra, og starter oppvarmingen fra appen i bilen på vei hjem. Samme mål om å ha en varm dyne ventende i skapet kan også oppnås med forsinket start-funksjonen på stylerens eget display.
Det tar 30 minutter for styleren å varme opp teppet. Det låter umiddelbart dyrt med strøm, men LGs representant lover at styleren er karakterisert med et minimalt strømforbruk.
Noen energimarkering finnes ikke, men Trustedreviews.com har regnet ut at det koster mellom 0,2 og 0,5 kWh å kjøre de forskjellige programmene. En gjennomsnittlig vaskemaskin bruker omkring 1 kWh på en vask.
Etter at de 30 minuttene har gått, spiller styleren en liten melodi som man ifølge konsulenten både kan endre og slå helt av. På telefonen mottar jeg en melding om at teppet er varmt, og ganske riktig – det ligger nå et deilig varmt teppe inne i skapet. Det er på ingen måte brennvarmt, men lunt og godt å svøpe seg inn i.
Rynker eller ei
Det er på tide å teste stylerens helt store selling point: Kan den fjerne rynkene i krøllete stoff?
Jeg starter med et putetrekk og et laken i bomull. På hoteller er sengetøyet alltid ultraglatt, men hjemme hos meg er det krøllete. Kan styleren være løsningen?
Programmet bedding bruker en time og 33 minutter å gjennomføre. På den tiden når styleren ifølge manualen å varme vannet i den lille vanntanken, fylle skapet med damp, riste krøllene ut av stoffet og tørke det igjen, leser jeg mens maskinen begynner å summe.
Den kan med sin dehydreringsfunksjon også tørke vått yttertøy, eller nyvasket tøy som ikke skal i tørketrommelen. Og så kan den faktisk, hvis man lar døren stå åpen, fungere som avfukter i det lokalet den er plassert.
Men kanskje er det i virkeligheten funksjonen rens som er aller mest nyttig. Jeg har en drakt som jeg betaler i dyre dommer for å få kjemisk renset når jeg føler det er på tide og den lukter litt for mye av meg. Jeg finner den frem og venter mens styleren arbeider med sengetøyet.
Som lovet går det halvannen time før skapet spiller melodien sin og sender meg en melding på mobilen.
Lakenet og putetrekket føles varmt og luftig, og det dufter godt, men med det blotte øye er det akkurat like krøllete som før det kom inn i dampen. Konsulenten hadde altså rett i at vi ikke kan unnvære strykejernet, så vi fortsetter nok med å sove i krøllete sengetøy.
Frisk dress
På de fleste av bildene på LGs hjemmeside er det kritthvite skjorter og dresspants, som henger på stylerens hengere. Konsulenten har fortalt at han alltid selv henger inn skjorter og poloer, og det gir mening at styleren faktisk kan riste ut rynker i tynt skjortestoff.
For sikkerhets skyld prøver jeg med en skjorte i bomull, men også her må styleren gi tapt. Som med sengetøyet kommer skjorten stort sett like krøllet ut som den kom inn.
Med dressen er det en helt annen sak. Den er ikke krøllet, men bestemt heller ikke frisk. Da programmet er slutt, dufter både jakke og bukser behagelig, og stoffet føles nesten som nyrenset. Resultatet er faktisk ganske imponerende.
Buksene er også blitt presset, men det var kommet en ny fold i dem fordi benene var for vide til den smale buksepressen. Det krever et par forsøk å få dem til å passe inn, og det er ingen tvil om at folk med hang til slim fit har en fordel her.
Konklusjon
LG Styler tilføyer et element av luksus i hverdagen. Man blir raskt hektet på bare å kaste tøyet inn i maskinen til en oppfrisker, og den har nærmest utallige nyttige funksjoner.
Men vi når ikke helt opp til de seks stjernene da den ikke klarer å fjerne alle rynker og krøller i våre skjorter og putetrekk, og fordi buksepressen faktisk tilfører en ny fold i buksene. Det trekker også litt ned at LG Styler er prissatt så høyt at den vil være en større investering for de aller fleste.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser