TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Marshall Stanmore

Rock’n Roll høyttaleren

Skru opp volumet og skrem naboene. Stanmore er en trådløs høyttaler med fullt trøkk.

Av / 31.01.14 - 15:10
Marshall Stanmore

Lyd & Bilde mener

  • Genuin design og tillitvekkende kvalitet. Bra volumresurser og bass som passer utmerket til rockemusikk. Uvanlig mange tilkoblingsmuligheter.
  • Savner Airplay og passer ikke til alle musikkstiler.

Når man hører navnet Marshall kommer man til å tenke på rockebandenes enorme vegger av høyttalere på scenen på 60- og 70-tallet. Deres gitarforsterkere har blitt brukt og delvis tatt frem av Deep Purple, The Who og Eric Clapton. Men tidene forandrer seg og i dag trenger man også småelektronikk for vanlige folk. Hodetelefonene og høyttalerne som bærer Marshalls logo markedsføres imidlertid av svenske Zound Industries som også står bak hodetelefonmerket Urban Ears.

For drøyt et år siden slapp man den første høyttaleren, Marshall Hanwell, døpt etter stedet der Jim Marshall åpnet sin første butikk. Det var en skikkelig retrohøyttaler på 10 kilo, bare med analog inngang og en avskrekkende høy pris for de fleste. Med den nye Stanmore har man skapt en lettere og mer kompakt høyttaler til en overkommelig pris. Men fremfor alt har den fått betydelig flere og mer fleksible tilkoblinger, inklusiv trådløs.

Design og kvalitet
Dermed ikke sagt at Stanmore er en liten og lett høyttaler sammenlignet med mange av de Bluetooth-høyttalerne man finner på hyllene i butikkene. Størrelsesmessig er den som de større stykkene fra B&W og Loewe. Det vi si som en større skokartong, eller som en bokhyllehøyttaler om vi skal sammenligne med hi-fi verdenen. Og selv om den bare veier halvparten av forgjengeren er det likevel langt fra visse konkurrenters fjærlette plasthøyttalere.

Marshall-Stanmore

Kabinettet er i stedet skikkelig og solid med en tillitvekkende død lyd når man banker på det. Og det oser virkelig av kvalitet med sitt lærkledde ytre, messingdetaljer, stoffront og selvfølgelig den klassiske Marshall-logoen. Pent og ikke så lite kult. På undersiden sitter gummiføtter for å hindre den fra å skli bakover når man drar på og for å beskytte underlaget. Til og med kontrollene føles ordentlige og av høy kvalitet.

Annonse

Håndtering
Og kontrollene er overhodet ikke som man er vant til fra konkurrerende produkter. Her er det ingen touchknapper eller tegnvindu. Nei, Stanmore har skikkelige manuelle knapper og ratt. Strømbryteren er en skikkelig metallstang og kontrollene for volum, bass og diskant er gamle hederlige ratt. På toppen finnes også knappen for å pare sammen med mobilen via Bluetooth, samt lamper som viser status og hvilken lydkilde man har valgt.

På baksiden finner vi en RCA-inngang slik at man kan koble til for eksempel en CD-spiller eller hvorfor ikke en platespiller. Der sitter også uvanlig nok en optisk inngang, noe som gjør at man eksempelvis kan benytte en Apple TV for å få litt bedre lyd. På toppen finnes en vanlig 3,5 mm inngang og Marshall sender med en riktig lekker spiralledning som får det til å føles som om man plugger inn en elgitar i stedet for en mobiltelefon.

Lydkvaliteten
Akkurat som ventet er høyttaleren som skapt for rock’n roll. Av den grunn ble det litt mer Jimi Hendrix og AC/DC på spillelisten enn normalt. Og den stortrives med den type musikk. Gitarriffet sitter som et skudd og trommene får en til å ville bevege knyttneven i luften i takt med den overraskende dype bassen. Dessuten spiller den høyt. Så høyt at det er fare for å forstyrre naboene. It goes to eleven, som Spinal Tap skulle ha sagt.

Marshall-Stanmore-controls
Skikkelige kontrollere i retrostil passer utmerket med kvaliteten og stilen på høyttaleren.

Dessuten viste den seg å fungere riktig bra med elektronisk musikk. Det er faktisk en av de få Bluetooth-høyttalerne som får Silent Shout med The Knife til å late som den skal. Litt overraskende trives Stanmore ikke like bra sammen med mer elegant og krevende musikk. Norah Jones i Come away with me låter for eksempel litt innestengt. Hennes stemme kommer bra frem, men resonansen i instrumentene forsvinner og det føles ikke så naturlig og nære som det skal.

Konklusjon
Med Stanmore kan man for en gangs skyld dømme et produkt etter utseendet. Man får akkurat hva man forventer seg av en høyttaler som bærer det ikoniske Marshall-merket. Det er skikkelige saker av bra kvalitet og passer akkurat det publikum som lokkes av merket. Hvis hylende gitarer og bassdunk på øredøvende volum er det man vil ha, så leverer høyttaleren. Den har dessuten mange tilkoblinger og er et utmerket valg som eneste musikkanlegg i den første leiligheten eller i kjellerstuen.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?