TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Philips Elevation 60PFL8708S

Multitalentet

Kombinasjonen av stort og skarpt bilde, gode smartfinesser, slank design og stilig omgivelseslys på baksiden er en vinneroppskrift.

Av / 01.02.14 - 05:18
Philips Elevation 60PFL8708S

Lyd & Bilde mener

  • Philips TV-en gir et stort og flott bilde uten å ta unødvendig plass. En stilig, men minimalistisk design gjør at denne store skjermen kan passe inn i de fleste stuer. Bildekvaliteten er god, og kontrasten imponerer, godt hjulpet av Ambilight omgivelseslyset som skaper kontrast mot bakveggen.
  • La gå, svartnivået er ikke like dypt og kullsvart som på en plasma eller bak-LED TV. Man kan også se antydninger til lyse flekker fra baklyset i noen tilfeller.

Philips ligger så visst ikke på latsiden og har lansert mange spennende TV-er det siste året: Den speilblanke glasskjermen 8908 Designline var et friskt pust i en ellers litt konform TV-verden. Deretter kom den ultraskarpe 9000-serien med 4K (3840 x 2160 piksler) med en bildekvalitet som kunne utfordre adskillig dyrere TV-er.

Likevel tror vi modellen vi omtaler denne gang kan være den mest interessante i Philips-sortimentet. Målet med Elevation-serien har vært å gi litt av ”det beste fra begge verdener” hvor både flott design og høy bildekvalitet har stått like høyt i fokus. I tillegg er dette den første modellen fra Philips med firesidig Ambilight omgivelseslys.

Slank og vakker
Med unntak av LGs grensesprengende OLED-TV, er denne modellen fra Philips noe av det tynneste vi har sett. TV-kabinettet og rammen rundt panelet er særdeles slankt. Foten er i pleksiglass, kombinert med en stett av støpejern som skrus fast på baksiden av TV-en og tillater skjult ledningsføring gjennom en strømpe. Som en bonus følger det også med veggbrakett i esken. Og som vi kommer frem til senere, er dette en TV du vil ønske å veggmontere.

Side_bl

Brukervennlighet og finesser
60PFL8708S kommer med Philips sin etter hvert velkjente tosidige fjernkontroll med tastaturknapper på baksiden. Denne forenkler inntasting av søkeord og nettverkspassord, men virker ikke til å være tatt i bruk på alle appene Philips tilbyr. Menysystemet er relativt enkelt å bli fortrolig med, men er ikke det raskeste eller mest intuitive på markedet etter vår erfaring. Det mangler noen hurtigtaster for å ta seg rett inn i innstillingsmenyene med færrest mulig klikk.

Annonse

Philips har etter hvert fått et bra utvalg av smartfinesser om bord. Blant de mest interessante appene finner vi Netflix, Spotify og SF Anytime for å nevne noen. Skype videokonferanse er også på plass, og det følger med avtakbart videokamera i esken.

Et lite (potensielt stort for noen ) minus når man går inn i smartportalen er at TV-en  da går inn i en egen fastsatt bildemodus. Dermed kan man ikke endre bildeinnstillinger eller velge ”Cinema” når man skal se på Netflix. Men dette har Philips lovt å se på etter at vi påpekte det for dem, og kan rettes opp med en fremtidig firmware-oppgradering.

Bildekvalitet
Elevation er basert på et LCD-panel med LED kantbelysning. Philips har inntil videre gått vekk fra å bruke fullt LED-baklys (en spesialitet som var forbeholdt toppmodellene i 9000-serien). Det samme gjelder den spesielle (men akk så fordyrende) Moth Eye teknikken, en overflatebehandling som reduserte refleksjoner fra bildepanelet til et minimum. Oppløsningen er vanlig Full HD med 1920 x 1080 piksler. Til gjengjeld har Elevation fått et bildepanel av høy kvalitet som bevarer god fargegjengivelse enten man sitter rett foran skjermen eller ute på siden.

Førsteinntrykket er at Philips har satt seg høye mål med bildekvaliteten på denne modellen. Elevation leverer et bilde med pangsterk kontrast, som også er nyansert og detaljert. I standard modus er bildet imponerende, og TV-en graver frem detaljer vi knapt visste fantes i referansefilmene våre! Det viser seg imidlertid å være bildebehandlingen til Philips (Perfekt Pixel HD) som smører litt tykt på, og har en tendens til å fremheve konturer og små detaljer samt legge til litt kunstig skarphet.

Vi foretrekker likevel å tone det hele ned litt, og heldigvis gir produsenten full adgang til å justere eller slå av intensiteten av de mange bildefinessene, slik at det går an å oppnå et fornuftig kompromiss. I tillegg finnes egne forhåndsjusterte ”ekspertmodus” ISF Day & Night som gir tett på optimal fargegjengivelse.

Front_bl

Philips var en av pionerene bak såkalt interpolering, som legger til halvbilder og sørger for å redusere flimmer og hakking i bevegelsene. Finessen Natural Motion fungerer veldig bra i mange tilfeller, og gjør Philips-skjermen til en utmerket TV å se sport på. Ulempen er at det gir en viss ”såpeopera-effekt” til spillefilmer, men da kan interpoleringen skrus av.

Etter å ha valgt ISF-modus og slått av eller redusert de mest aggressive bildefunksjonene, kan vi bare fastslå at Elevation-skjermen leverer utmerket bildekvalitet – faktisk noe av det beste vi har sett til prisen, som for øvrig er gunstig til fullutstyrt 60-tommer å være. 60PFL8706 kan som forventet ikke helt konkurrere med de beste plasmaskjermene når det gjelder svartnivå. De mørkeste filmscenene preges av litt blåskjær, på grunn av at skjermen slipper noe lys gjennom fra baksiden. Dette er normalt på kant-LED skjermer og Philips er ikke alene om dette. Til gjengjeld er betraktningsvinkelen god, og Ambilight-lyset er med til å skape kontrast mot bakveggen, som gjør at svartnivået i praksis oppleves meget bra. Og vi skal ikke glemme at Philips-skjermen har vesentlig bedre lysstyrke enn selv de mest potente plasmaene – nok til å se TV på høylys dag uten problemer.

Lydkvalitet
Philips har utstyrt TV-en med et kraftig lydsystem inkludert egen basshøyttaler på baksiden. Dette gir en fyldig og klar gjengivelse som duger fint til både tale og underholdning. Dessverre er bassen litt overivrig og kan tidvis forvrenge lyden litt når det er dype basstoner i lydsporet, så man kan med fordel justere ned bassnivået litt i menyen.

Konklusjon
Philips Elevation scorer høyt på både bildekvalitet, brukervennlighet og design. 60-tommers formatet er perfekt til en sitteavstand på 4-5 meter, og takket være den slanke innpakningen kan 60PFL8708S passe inn steder hvor andre TV-er blir for klumpete. Bildekvaliteten er overbevisende, og firesidig Ambilight gir TV-opplevelsen en ekstra dimensjon. Philips er dessuten blitt godt oppdatert på smartsiden. Totalt sett anser vi denne TV-en for å være et av de bedre storskjermkjøpene der ute, og et ”multitalent” som selv de mest kresne TV-kjøperne bør ta en nærmere kikk på.

 

Ambihue

Ambilight XL

Philips 60PFL8708S kommer med firesidig Ambilight. Denne finessen består av fargelys montert på baksiden av skjermen, som projiserer TV-bildets farger på veggen. Fargene skifter dynamisk i takt med innholdet på skjermen. Hensikten er å utvide opplevelsen utenfor skjermens rammer, men også å gi et inntrykk av bedre kontrast. Med en opplyst bakvegg vil øynene våre oppfatte bildet på skjermen som mer kontrastrikt, og svart vil fremstå mørkere. Det blir også mer behagelig å se på over lengre tid, særlig når resten av rommet er mørklagt. Ambilight er en mangeårig Philips-patent som de er alene om, og Elevation er den første TV-en som projiserer fargelyset til alle fire kanter. Effekten av det nye, nedovervendte lyset forsvinner imidlertid litt når TV-en står på et bord. Derfor lønner det seg å veggmontere TV-en om du vil ha fullt utbytte av Ambilight-lyset.

Omgivelseslyset fungerer bedre enn noen gang. Det skal blande sammen et ”gjennomsnitt” av fargene vi ser på skjermen, men er nå blitt mer nyansert i fargene, og plukker opp flere detaljer enn før. Resultatet er at spesielt opplevelsen av naturprogrammer, sport, musikkvideoer og annet innhold med statiske farger får hevet opplevelsen flere hakk. I noen tilfeller der innholdet skifter farge veldig ofte, kan det derimot virke litt kaotisk, men da kan bare skru av funksjonen.

Nytt i år er at man også kan synkronisere Ambilight-lyset fra TV-en til Philips Hue interiørlys. Disse lyspærene selges separat, og kobler seg til TV-en via det trådløse nettverket. Pærene gjengir det samme fargelyset som til Ambilight i TV-en slik at man i teorien kan ha Ambilight i hele stua! Det ligger imidlertid en liten forsinkelse i systemet, som gjør at lysene ikke er 100% synkronisert med TV-bildet.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL