Nexus er Googles referansemodeller for å vise frem nye versjoner av Android og er også de som får nye oppdateringer først. Også denne gangen fikk LG æren av å produsere mobilen og har gjort sitt beste for å klemme inn den aller seneste teknikken til en overkommelig pris. I USA er det nemlig en riktig billig mobil, men av en eller annen grunn må vi betale nesten dobbelt pris. Men selv det føles prisgunstig når man ser på hva man får for pengene.
Utseende og konstruksjon
Designen er meget avskallet og det er ingen ting som stikker ut eller fanger øyet, noe som dessverre gjør at den er veldig anonym og nesten kjedelig. Alt er av plast, men heldigvis har den en matt nesten gummilignede overflate som gjør at den føles godt i hånden og at den ikke sklir omkring på bordet. Knapper og kontakter sitter bra til. Dessverre kan den ikke åpnes, slik at man ikke kan bytte batteriet, og det finnes ingen minnekortplass.
Skjerm
Med en skjermstørrelse på 5” og full-HD oppløsning får man 445 punkter per tomme, noe som føles meget skarpt og detaljrikt. Fargegjengivelsen er meget bra og den har tilstrekkelig lysstyrke for at skjermen kan leses i dagslys. Derimot er sortnivået ikke det beste og mørke bilder får et litt gråaktige utseende. Den har heller ingen spesiell god betraktningsvinkel, men endrer kjapt karakter ved den minste vridning av mobilen.
Kamera
På papiret ser det ut som om LG har tenkt riktig når det gjelder kameraet. Man har holdt antall megapiksler nede, noe som burde ha ført til at man kan eksponere lenger uten å få uskarpe bilder. Det tar riktignok skaplige bilder i svakt lyd, men vi hadde faktisk ventet oss et enda bedre resultat. Et stort problem er at det tar så lang tid på å fokusere og noen ganger glipper det helt, noe som fører til uskarpe bilder om man har det for travelt. Det tenderer også til å overeksponere bildene, så det gjelder om å ikke stole for mye på automatikken. Forhåpentligvis ligger disse problemene i programvaren slik at de kan løses med en oppgradering. Vi skulle også ha ønsket oss en litt mer lettvint kamera-app.
Lyd
Lyden i den innebygde høyttaleren er tilstrekkelig høy, men kvaliteten er middelmådig. Vi har hørt dårligere, men også betydelig bedre. De to høyttalergitrene i bunnen gjør at man forventer seg stereolyd, men merkelig nok er det monolyd som bare kommer ut av den venstre. Talekvaliteten er imidlertid utmerket, og med hodetelefoner låter også musikken helt ok. Play music er ikke den mest spennende musikkappen, men den kan man jo lett erstatte selv.
Bruk
Mobilen har ingen oppsiktsvekkende finesser, men det er som det skal være, Android Kitkat som er hovednummeret. Den mest omtalte funksjonen er Google Now med stemmekommandoen som gjør det lett å styre mobilen med stemmen, sende meldinger og få frem informasjon. Det fungerer ganske bra, imidlertid bare på engelsk. Telefonboken prioriterer dem du har mest kontakt med, og ukjente nummer forsøker den å slå opp på nettet. Apper kan kjøres på fullskjerm uten forstyrrende elementer, og det er lettere å lagre og åpne filer fra skytjenester. Under skallet har den kjappere multikjøring og responsen på pekeskjermen er bedre.
Ytelse
Det merkes faktisk, da mobilen reagerer meget kjapt og alt har bra flyt. En annen grunn er selvfølgelig at det under panseret sitter den kjappeste mobilprosessoren for øyeblikket. Det ble også bekreftet av Browsermark som måler hvor kjapt nettleseren kan kjøre tunge nettapplikasjoner. Derimot hadde vi vanskelig for å få noen pålitelige verdier i andre testprogram, da mobilen setter ned hastigheten når man belaster den tungt for at den ikke skal gå varm. Vi har imidlertid ingen grunn til å tro at den skulle være langsommere enn LG G2 eller Sony Xperia Z1 som har samme spesifikasjoner. Derimot henger den etter når det gjelder batteritid på grunn av ubegripelig dårlig batterikapasitet.
Konklusjon
Vil man ha det aller siste innen programvare og være fri for en mengde unødige finesser og vanskelige grensesnitt er det en Nexus man skal ha. LG har gjort en utmerket jobb med å klemme inn avansert teknikk, og det er dermed en fantastisk kjapp mobil. Men det er synd at skjermen ikke er bedre og at kameraet lider av barnesykdommer. Til tross for dette liker vi virkelig å benytte den og til denne prisen kan vi tilgi noen mangler.
Også i denne testen:
Huawei Ascend P7
Den kinesiske kanin
Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!
Samsung Galaxy S5
Vanntett prestasjonsmonster
Galaxy S5 gir både overraskelser og skuffelser, men sluttsummen er positiv.
Sony Xperia Z2 D6503
Kraft og stil
Xperia Z2 byr på små, men mange forbedringer og slåss om førsteplassen blant toppmodellene.
Sony Xperia Z Ultra
En kjempeseier for Sony
Testens største phablet er ikke bare den best: Den har også en pris de fleste kan ta seg råd til.
Samsung Galaxy Note 3
Best på produktivitet
Samsungs hybrid av nettbrett og mobil er den mest finpussede og praktiske hittil.
Nokia Lumia 1520
Fotografens yndling
Nokia Lumia 1520 krever kanskje tilvenning hvis man ikke er kjent med Windows Phone-plattformen, men ellers er vi nære ved å ha funnet testens beste phablet
HTC One Max
Alle gode ting er tre
HTC One max er tredje inkarnasjon av flaggskipmodellen til det taiwanske firma. Denne gangen med både små og store forbedringer i forhold til originalen.
HTC One M8
HTC gjør det igjen
En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.
Nokia Lumia 1020 kamera
Kamerakongen
Nokias innovative teknikk og utmerkede betjening gjør at den blir beste blant mobilkameraene.
Apple iPhone 5S
S som i Superrask
En lynrask iPhone med den nyeste teknikken, og finesser vi ikke engang visste vi behøvde.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser