TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: TP-Link Archer Air R5 + 2x E5

TP-Link Archer Air R5: Mesh-nettet du ikke ser

TP-Link Archer Air R5 mesh-nettverk er så flatt at det nærmest henger usynlig på veggen.

Av / 04.12.23 - 09:05
TP-Link Archer Air R5 + 2x E5

Home mener

  • Det mest plasseringsvennlige mesh-nettverket vi har testet. Stabile hastigheter. Lav prislapp.
  • Det finnes raskere nettverk. "Bare" WiFi 6.

Det er vanskelig å gjøre rutere og mesh-nettverk spennende. Derfor er det godt gjort at TP-Link har fått øynene mine opp, med sitt paddeflate mesh-nettverk Archer Air. Som for anledningen består av ruteren Archer Air R5 og to satellitter ved navn Archer Air E5.

TP-Link Archer Air R5 & E5
Flate som pannekaker: TP-Link Archer Air R5 og 2 stk. E5. Foto: TP-Link

En flat ruter og ditto satellitter vil være tiltalende for mange som krever en moderne design, som passer inn i moderne hjem og kontorlokaler. Den slanke profilen gjør dem enklere å plassere i små rom, eller der man ønsker å bevare en minimalistisk stil. Eller du kan rett og slett gjemme dem helt bort. En flat ruter er dessuten enklere å montere på vegger eller til og med under skrivebord.

Vær klar over at du ikke kommer unna kablene: Ruteren må ha både strøm- og Ethernet-kabel, mens satellittene klarer seg med strømkabel. Disse vil være synlige ved en veggmontering, om du da ikke kan trekke kablene bak veggen.

En ikke like åpenbar fordel med flate produkter kan være bedre varmeavledning, siden en flat ruter har en større overflate i forhold til volum. Dette har derimot ikke produsenten sagt noe om, så vi skal ikke spekulere alt for mye i dette. Min erfaring er at rutere generelt ikke har noe stort problem med varme uansett.

TP-Link Archer Air R5 & E5 inthebox GeirNordby
Alt som trengs for montering følger med. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkel montering

På baksiden av produktene sitter to strimler med tosidig tape, for enkel klistring til veggen. Det finnes også veggfester, om du i stedet ønsker å skru dem fast.

Annonse

Ruteren har en enkelt gigabit Ethernet-inngang og ditto utgang, mens satellittene kun har en USB-C-kontakt for strøm. Dette nettverket er med andre ord først og fremst beregnet for trådløse produkter, men du kan altså ha én spillkonsoll, stasjonær PC eller annet produkt tilkoblet med kabel. Og dermed nyte bedre stabilitet og hastighet.

Les også Gir deg internett i hele hagen Enten det er hagefesten som trenger musikk, eller robotgressklipperen trenger dekning, er utendørsruteren TP-Link Deco X50-Outdoor midt i blinken.
TP-Link Archer Air R5 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Oppsett

Selve oppsettet går veldig enkelt via TP-Link Ether-appen. Start med ruteren, lag et passord og et nettverksnavn. Koble deretter satellittene til strøm, og de vil automatisk utvide nettverket. Plasser ruteren der hvor du har mest behov for den høyeste hastigheten, eller der du ønsker å koble til et nettverksprodukt med kabel. Satellittene, eller nodene, setter du de stedene i huset hvor du trenger bedre dekning.

Med mobilappen kan du optimalisere nettverket ved å gi ulike aktiviteter eller enheter prioritet, for eksempel spilling eller strømming, eller sett din arbeids-PC øverst på listen over viktige enheter. Du kan se hvilke enheter som er tilkoblet til enhver tid, og sette individuelle tidsbegrensninger om du ønsker. Lag en profil for hvert familiemedlem, og gi ønsket tilgang til den enkelte. For eksempel om du som forelder ikke ønsker at dine barn skal ha tilgang på vokseninnhold.

TP-Link Archer Air R5 rear
Dobbeltsidig tape sitter allerede på baksiden. Foto: TP-Link

WiFi 6

Produktene er av typen WiFi 6 og ikke de nyeste WiFi 6E- eller WiFi 7-standardene. Det betyr at maksimal hastighet og stabilitet når mange dingser er tilkoblet samtidig, er noe lavere. I hvert fall teoretisk.

Men du får både 2,4 og 5 GHz bredbånd, og Archer Air E5 støtter også 160 MHz på 5 GHz. Det betyr at to kanaler kan slås sammen til én, for dobbel båndbredde og dermed bedre hastighet.

TP-Link Archer Air R5 & E5 Speed
Stabile og gode hastigheter, selv om de ikke er de aller kjappeste. Skjermbilde: Wi-Fi Sweetspots for iOS

Hastigheter

TP-Link lover opptil 2402 Mbit/s på 5 GHz og inntil 574 Mbit/s på 2,4 GHz båndene. Men vær klar over at dette er total hastighet på deling til alle tilkoblede dingser, og selv da er det svært optimistiske tall.

Selv fikk jeg rundt 500 Mbit/s i samme rom som ruteren, som da var tilkoblet hjemmesentralen med kabel. Dette er for eksempel 300 Mbit/s lavere enn jeg får med Netgear Orbi 760-serien, som riktignok er dobbelt så dyrt som TP-Link-nettverket. Også TP-Links eget Deco XE75 med Wifi 6e er raskere, selv om jeg i testperioden opplevde det nettverket som mindre stabilt med mange dingser tilkoblet. Jeg tar forbehold om at dette kan ha bedret seg med en fastvareoppdatering i ettertid.

På den andre siden er Archer Air-systemet mye mer stabilt på avstand enn jeg fryktet. Våre kontorlokaler er på nesten 400 kvadratmeter totalt, og med to satellitter i tillegg til ruteren strategisk plassert, har jeg alltid over 400 Mbit/s på 5 GHz. 2,4 GHz ligger som regel og vaker mellom 30 og 50 et sted, som er forventet. Bruk derfor alltid 5 GHz der hastigheten er viktig.

Det er ikke oppgitt hvor mange antenner som er på innsiden av hver enhet, men de bruker såkalt stråleforming (beam forming), og optimaliserer dekningsgraden ut ifra om produktet henger vertikalt på veggen eller ligger flatt. Og jeg må si jeg ikke opplevde noen problemer med ustabilitet, den ene eller den andre veien.

Det er likevel ikke snakk om noen superkraftige sendere og mottakere, så hvis du bor i flere etasjer bør du ha minst Archer Air-boks i hver etasje. Men nettverket gjør det det skal, og siden det er så diskret, er det ingen vits i å gjemme det bort – og dermed oppleve dårligere dekning.

TP-Link Archer Air R5 & E5 lifestyle 4
Foto: TP-Link

Konklusjon

Det er mye å like med Archer Air R5 og E5 fra TP-Link. Spesielt at produktene er flate og selvklebende. Som gjør at de går i ett med miljøet, og slipper å gjemmes bort. Men også at det er et enkelt nettverk å sette opp, med gode og stabile hastigheter. I testperioden bød det ikke på noen negative overraskelser, men gjorde det det skulle.

Produktene har ikke nyeste WiFi-standarder, og hastigheten til en enkelt tilkoblet enhet ligger i praksis på rundt 500 Mbit/s i samme rom, og ned mot 300-400 Mbit/s i rommet ved siden av. Som er ganske bra, men ikke blant de aller raskeste. På den andre siden så er det bare feinschmeckere som abonnerer på en raskere internettlinje enn dette, og da vil man kanskje uansett gå for et mesh-nettverk i high-end-klassen.

I praksis er derfor TP-Link Archer Air R5 et meget godt valg i denne prisklassen. Spesielt hvis du ikke vil at nettverket skal sees.

 

Karakter
TP-Link Archer Air R5 + 2x E5
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Lyd & Bilde