Det klassiske designet, som minner om et kamera fra 60- og 70-tallet, har fulgt X-T-serien helt siden X-T1 debuterte i 2014. Nå er turen kommet til femte generasjon, og selv om X-T5 til forveksling ligner kameraet fra 2014, er det aller meste her helt nytt. Teknisk sett er Fujifilm X-T5 bygget rundt den samme 40,2 megapiksler X-Trans CMOS bildebrikken vi kjenner fra X-H2, hvor videoegenskapene er skalert ned og begrenset i oppløsning til 6,2K, eller 4K/60p 10-bit internt, og med 12-bits ProRes RAW video ut via HDMI.
Video
X-T5 tar opp 4K/30p fra hele bildeflaten i opptil 90 minutter, eller 6,2K/30p video med 1,23 x beskjæring i opptil 60 minutter. Video kan lages på minnekortene i 10-bit 422 HEVC (H.265), eller i 12-bit Apple ProRes RAW via HDMI til en ekstern opptaker. Kameraet har også støtte F-Log2 og HLG.
Bildekvaliteten
Med XF 30mm f2,8 Macro, leverte X-T5 ekstrem oppløsning fullt på høye med hva vi har sett fra Sony A7R IV med 61 Mp. Men fargegjengivelsen er mer tilfredsstillende fra X-T5 – og X-H2, med nydelige hudtoner og sømløse graderinger. Fujis filmsimuleringer er de beste i bransjen, og sorthvitt enten fra Acros eller Monochrome ser rett og slett perfekt ut.
Konklusjon
Tidligere kameraer i Fujifilms X-T-serie har alltid ligget i tetsjiktet i sin klasse. Det er også tilfelle med Fujifilm X-T5. Som er den største oppgraderingen noensinne i serien, med det største hoppet i bildekvalitet siden X-T3 kom i 2018. Tilhengerne av seriens retrodesign blir ikke skuffet her heller. Kameraet har en forbilledlig oversiktlig betjening, for fotografer som ofte endrer innstillinger underveis. At det er litt mindre, lettere og samtidig rimeligere enn kameraene i X-H-serien, ser nok mange på som en ubestridt fordel. At Fujifilm har tatt bort muligheten for batterigrep, er ikke like positivt for noen vil vi tro, men da bør man se nærmere på X-H2, som byr på den samme bildekvaliteten.