De hvite AirPods Pro har i likhet med iPhone 15 fått USB-lading. Det var på tide. Apple har somlet lenge med USB-lading, og holdt på den proprietære Lightning-kontakten altfor lenge. Pussig nok har de levert iPad med USB-C, og nå er turen også kommet til MagSafe-etuiet som leveres med andre generasjon av AirPods Pro.
Men USB-C-kontakten er ikke den eneste nyheten. Apple har oppdatert øreproppene med noen smarte funksjoner, som ikke fantes i Pro-modellene opprinnelig.
Proppene ser ut som før og har det samme dynamiske elementet på innsiden, så den helt store lydmessige oppgraderingen kan man ikke forvente.
De mest interessante oppdateringene finner man i operativsystemet på iPhone-en. Alle som har en nyere iPhone og kan oppdatere til iOS 17, får de nye funksjonene som blant annet gir deg automatisk medhør. Som også finnes på andre ørepropper, men selvsagt er det smartere her.
Smart er også måten adaptiv lyd fungerer på, mens personlig volum er litt nerdete etter vårt syn. Den funksjonen tilpasser lydvolumet etter at programvaren har lært seg lyttemønsteret ditt, sånn at podcaster og musikk spilles av slik du liker det.
Lydtilpasning
Med aktiv støyreduksjon dempes som kjent alle lyder utenfra. Men noen ganger vil man gjerne få med seg hva som foregår utenfor musikken man har i ørene, og da bruker de fleste av oss å ta ut proppene, eller trykke på medhørknappen. Det kan man også gjøre her, men Apple har tatt medhør et steg videre.
Øreproppene bruker som alltid de utvendige mikrofonene som sender lydene utenfra inn gjennom en prosessering som fasevender og demper støyen. Med lydtilpasning aktivert i Bluetooth-menyen til øreproppene, blir støydempingen litt smartere. Den slipper igjennom lyder du bør høre, som et bilhorn eller en sirene, men demper lydene slik at du ikke skvetter av sjokk.
Kremte, hoste, nyse
Medhør, altså at man kobler ut musikken og inn mikrofonen for å høre hva noen rundt deg sier, behøver ikke aktiveres i appen eller med et trykk på stilken på øreproppen. Apple kaller det Conversation Awareness eller samtaleoppfatning, vi kaller det automatisk medhør og det kan aktiveres i iOS 17 på mobilen, og da dempes musikken automatisk når man begynner å snakke.
Det fungerer forbausende bra. Straks man åpner munnen, går det et lite sekund, så fades musikken ned. Man kan holde en samtale gående uten at musikken ubeleilig fades inn igjen, og det går an å ta korte pauser på noen sekunder – mens man tenker seg om kanskje – uten at musikken fades inn og forstyrrer.
Samme funksjon finnes på andre ørepropper i premiumklassen, men ingen av dem fungerer så godt på automatisk medhør, som disse.
Man kan hoste, nyse, kremte, eller svare et kort ja eller nei, uten at øreproppene tror du skal starte en samtale.
Lydkvalitet
AirPods Pro har Apples Adaptiv EQ som tilpasser lyden etter hvordan øreproppene sitter i øret. Den aktiverer man i Bluetooth-menyen, og fungerer fint, men er etter min mening ikke en fullgod erstatning for en manuell EQ, Som man selv tilpasser og lagrer som en preferanse.
Ja, men det finnes en EQ i innstillinger på iPhone, sier du. Og det er korrekt. Der finner man en lang rekke utmerkede EQ-valg å velge blant, men de fungerer bare på Apple Music, ikke i Tidal eller Spotify-appen.
Det gjør spatial audio, eller romtilpasset lyd. Som er særlig effektfull på film og TV-serier som støtter Dolby Atmos. Det gir en ganske fin surroundeffekt, som også fungerer på musikk innspilt eller mikset med Dolby Atmos. Romtilpasset lyd kan tilpasses med å bruke kameraet på iPhone til å skanne hodet og ørene, og så lagres en profil tilpasset brukeren, som også fungerer på de vanlige AirPods-ene (tredje gen.) og AirPods Max.
Øreproppene tilpasser også balansen mellom høyre og venstre kanal, når man vrir hodet.
Lyden er som nevnt som før, og det betyr saftig bass og et stort og behagelig lydbilde. Med popdronningen Kylie Minogues dansevennlige Hold On To Know i ørene, og Akustisk valgt fra EQ-menyen i Apple Music, er lydbildet bedre balanse enn når den adaptive EQ-en bestemmer. Vokalen er bedre fokusert, og velger man Rock (!), løftes bassen til disconivå uten at vokalen drukner i lydbildet.
Weird Goodbye med The National og Bon Iver, lyder ikke like åpent og fokusert som fra Technics EAH-AZ80, og klaverklangen på Keith Jarrett trios If I Were A Bell, mangler dybden og dynamikken fra de beste øreproppene med støydemping.
Lyden fra et par AirPods Pro, er merkbart åpnere og mer levende enn fra de vanlige AirPods, og med adaptiv støydemping er de også et mye bedre kjøp for alle som ferdes mye ute.
Den kan bli enda bedre hvis Apple virkelig lanserer tapsfri lyd – lossless audio – for flere produkter enn de svinedyre Vision Pro-brillene. De vil nemlig støtte lossless lyd i 20-bit, 48kHz rett i øreproppene. Det gjør ikke en gang den nylig lanserte iPhone 15 i noen utgave.
Konklusjon
Med USB-C-lading og smartere funksjoner, som automatisk medhør og adaptiv lyd, er Apples hvite AirPods Pro i andre generasjon, en no brainer for iPhone-brukere som leter etter gode ørepropper. Støydempingen er helt i toppklassen, medhør er bedre enn hos noen av konkurrentene, og lydkvaliteten er svært godt om enn ikke like god som i de aller beste øreproppene.
1 hendelser på “Apple AirPods Pro”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Jeg har Airpods Pro 2nd gen m/lightning kontakt.
De har alle funksjoner som du beskriver her, med iOS 17 og 6A301 firmwaren.
Mulig jeg leser hva du skriver feil, men virker som du mener at den nye usb-c versjonen har flere features enn lightning versjonen.
Forskjellene er usb-c, 20bit/48khz med Vision Pro, vanntett ladeboks og at kabelen nå er en vevd stofftype i motsetning til gummi på den forrige kabelen.