TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: WiiM Pro Plus

Liten oppgradering med stor betydning

Fjernkontroll og litt bedre lyd har gjort Wiim-streameren til det beste budsjettkjøpet.

Av / 30.09.23 - 11:00
WiiM Pro Plus

Lyd & Bilde mener

  • Styres med fjernkontroll eller app. Parametrisk EQ. Bit-perfect strømming opptil 24-bit/192 kHz. Støtter Chromecast Audio, AirPlay 2 og multirom.
  • Støtter ikke Apple Music.

For et halvt år siden testet vi Wiims lille trådløse Pro-streamer. Som tross navnet er en budsjettstreamer som støtter både bit-perfect strømming, Chromecast og AirPlay 2.

Den lille boksen er det beste kjøpet i budsjettklassen, men ut av det blå har det dukket opp en variant av Wiim Pro som heter Plus i tillegg.  

Den største forskjellen er egentlig ganske liten på papiret, med den er absolutt hørbar.

WiiM Pro Plus 1
Foto: Lasse Svendsen

I likhet med Wiim Pro kan man strømme musikk enten med Bluetooth, over Wifi eller tilkoblet nettverket med Ethernet-kabel. Den støtter også multirom med AirPlay 2 og Chromecast Home, og kan styres med en app, eller stemmestyring med Siri, Google, og Alexa. 

Les også Den beste budsjettstrømmeren Med både Chromecast Audio og AirPlay 2, er Wiim Pro den beste musikkstrømmeren i klassen.

Plus-modellen leveres i tillegg med en Bluetooth fjernkontroll, den samme som er ekstrautstyr til Wiim Pro, med en egen knapp for stemmestyring. Akkurat som på fjernkontrollen som følger med Apple TV 4K. 

Annonse
WiiM Pro Plus 2
Analog og digital optisk kabel, strømforsyning og USB-kabel. Foto: Lasse Svendsen

Begge Pro-modellene støtter en lang rekke strømmetjenester, Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, TuneIn radio, og mange flere. Tidal-brukere får MQA-støtte i en beta-versjon, liggende under innstillinger i appen. Plus-modellen også klar for Roon, såkalt Roon Ready, og det skal også Pro-modellen også bli etter en fastvareoppdatering, sies det.

WiiM Pro Plus 3
Fjernkontrollen følger med. Foto: Lasse Svendsen

Pro Plus-versjonen støtter også høyoppløst lyd opptil 24-bit og 192 kHz, men har fått en ny digitalomvandler fra AKM, og bedre op-amper på den analoge utgangen.

Wiim sier at med den nye DAC-en har Plus-modellen senket støygulvet fra 102 til 120 dB, det er en signifikant forbedring. Samtidig har AKM-chipen støtte for opptil 768 kHz PCM og DSD512. Den analoge inngangen har fått en analog/digitalomvandler fra som støtter 32-bit/192kHz og opptil 2 V spenning inn fra eksterne lydkilder. 

Alt dette er naturligvis gjort for å løfte lydkvaliteten i første rekke, og funksjonaliteten i andre rekke.

WiiM Pro Plus 4
Bedre DAC, ADC og nye op-amper, bidrar til bedre lyd. Foto: Lasse Svendsen

App eller fjernkontroll

For det er ikke så mye å utsette på streameren hva funksjoner angår. Den støtter ikke Apple Music i appen, og det er alt egentlig. 

Med Google Home eller AirPlay2 kan man strømme musikken i flere rom, og med streamerens mange tilkoblinger kan man også strømme musikken fra en lydkilde som en platespiller, til flere rom i huset. 

Med både analoge og digitale ut og innganger, er streameren ganske fleksibel. Har man en eldre analog forsterker, kobler man til Pro Plus via de analoge utgangene bak, og har man en forsterker med innebygget DAC, eller en ekstern DAC, bruker man den optiske eller den koaksiale utgangen på baksiden.

Det vil i de aller fleste tilfellene, gi bedre lyd, enn om man bruker de analoge utgangene. Som selv om det lyder litt bedre enn de analoge RCA-utgangene på en Wiim Pro, ligger lydkvaliteten fremdeles bak hva man kan få fra de digitale utgangene.

IMG_9907 IMG_9902 IMG_9903 IMG_9904 IMG_9905 IMG_9906 WiiM Pro Plus 5
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Alt kan styres fra appen, som har både 10-bånds grafisk EQ og parametrisk EQ, som man kan stille etter egen smak. Alternativt kan man velge en av 24 forhåndsinnstillinger for EQ.

Grunnleggende funksjoner som volum, start/stopp og innstillinger, kan styres fra berøringsfeltet foran på selve streameren. 

WiiM Pro Plus 6
WiiM Pro Plus er helt lik WiiM Pro på utsiden. Foto: Lasse Svendsen

Bedre lydkvalitet

I likhet med Wiim Pro støtter også denne bit-perfect, som betyr at musikken strømmes i den originale oppløsningen – 24 bit/192kHz blir 24/192 – til DAC-en i den andre enden. Den støtter også gapless avspilling.

Men det store spørsmålet er om man hører de tekniske forbedringene i praksis. 

Med Short Story, fra Arild Andersen Groups album Affirmation, strømmende ut av de analoge utgangene, lyder musikken bedre fokusert, bassen er strammere og lydbildet oppleves friskere. Jeg skal ikke si at forskjellen er enorm, men lyden fra de digitale utgangene på en Wiim Pro er litt slappere dynamisk sett og mykere fokusert. 

Når jeg bytter til den digitale utgangen og sender musikken rett i en ekstern DAC, strammes fokuset, lydbildet åpner seg, og bassen blir mer fremtredende. På Short Story arter det seg slik at lydbildet vokser i dybden, slagverket blir bedre definert, og detaljer tydeligere gjengitt. 

Det merkes også på The Hard Way med PNAU og Khalid, hvor bassen fyller rommet og den dynamiske kontrasten blir større.

Duetten med Bon Iver og The Nationals vokalist Matt Berninger, Weird Goodbyes, har en underliggende basstone som kan få det til å single i barskapet. Den kommer svært godt frem her, for å si det mildt, og lydbildet er åpent med varm fyldig klang.

Konklusjon

Pro Plus-streameren lyder tydelig bedre enn Pro-utgaven, men forskjellen er ikke så stor at jeg mener det er verdt å oppgradere fra Pro til Plus. Men for de som lurer på om de skal velge Pro eller Plus, er svaret Plus. Med fjernkontrollen i esken, bedre lyd fra både den analoge utgangen og inngangen, er det åpenbart at Plus er verdt de ekstra pengene, og legger man til at den også lyder bedre når signalet går digitalt til en DAC, er valget enkelt.

Les også De beste musikkstreamerne i high-end-klassen Trådløs musikk kan være en nytelse når man befinner seg i high-end himmelen, særlig når du slipper den ekstreme prislappen.
Karakter
WiiM Pro Plus
Basic
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset